题目
三、 阅读理解(共 3 题)17. "Three apples have changed the world. One is for Eve, one is for Newton. The third is in thehands of Steve Jobs." said someone. Steve Jobs was the former CEO of the Apple computercompany in his parents' garage(车库)on April Fool's Day, 1976. Through many years' hardwork, Jobs and his Apple products were a great success. People believe he has made the world abetter place. Many young people also think of Apple products as a fashion icon.Because of his great achievements in this area, he was honoured with a number of awards,including the National Medal of Technology in 1985, the Times cover character(封面人物)and the Most Successful Manager in 1997.Jobs' road to success wasn't an easy one. He experienced several ups and downs, but he wasstill standing. Just as Hemingway in the Old Man and the Sea said, "A man can be destroyed,but not be defeated(打败). So he was considered as an American hero.What did Jobs' workers and family members think of him? On one hand, some workersdescribed him as a strange, bad-tempered(坏脾气的)boss. They said he was impatient withthose who disagreed with him or didn't understand his ideas. On the other hand, his familymembers thought of him as a home-loving dad with each of his four children. He worriedabout all the things of them, such as their boyfriends, travel, safety and even skirt length.Though he was quite busy, he still attended his daughter's graduation party.【1】Where did Steve Jobs set up the Apple computer company?A.In his own house. B.In his friend's house.C.In his friend's garage. D.In his parents' garage.【2】What do you think of Steve Jobs according to the passage?A.Home-loving. B.Honest. C.Serious. D.Humorous.【3】Why was he considered as an American hero according to the passage?A.Because he developed lots of Apple products.B.ecause he set up the Apple computer company.C.Because he devoted himself to the area of computer.D.Because he wasn't defeated after several ups and downs.【4】From the passage, we know that_______.A.Steve Jobs was very famous only in the USAB.Steve Jobs was too busy to care about his childrenC.Steve Jobs changed the world a lot with his Apple productsD.Steve Jobs never got into any trouble on his way to success18. Language students often think they have memory problems. They worry because they can'tremember words. In fact, the problem usually isn't with their memory. The problem is with howthey study.To remember words better, you need to understand how memory works. There are two kindsof memory: short-term and long-term. When you see, hear, or read something, it goes first intoshort-term memory. But short-term memory lasts for only a few seconds. You will onlyremember something longer if it goes into long-term memory.Your long-term memory is like avery big library with many, many books. And like a library, it's organized .When you put awaya book - or memory - you can’t just leave it anywhere. You have to choose a place where youcan find it again.How can you do this with vocabulary? The answer is to work with the word and think aboutthe word in new ways. You can do this by writing new sentences that include it. Even better,you can invent a little story about the word, with people or places that you know. Another wayis to make a picture in your mind with the word. For example, if the word is "height", you canthink of the tallest person you know and try to guess his or her height. All of these activitiesare good ways to think about words. They make the meaning of words stronger in your long-term memory. And they give a way to find a word when you need it.【1】In the writer's opinion, students can't remember words because_____.A.they have memory problems B.they are too worriedC.they don't use a proper way D.they don't like to study【2】Which is TRUE about memory according to the passage?A.Short-term memory is seldom used.B.What we see goes into long-term memory first.C.We will forget a word soon if it goes into short-term memory.D.We will never forget a word if it goes into long-term memory.【3】The underlined part in Paragraph 2 means long-term memory____.A.keeps many books like a large library B.works like a well-organized libraryC.provides any book you want D.leaves memory anywhere【4】This passage mainly tells us about_____.A.language students' problems in study B.how to make the meaning of words strongerC.short-term and long-term memory D.how to improve ways to remember words19. Reading is the key to school success, and like any skill, it takes practice. A child learns to walkby practicing until he no longer has to think about how to put one foot in front of the other. Anexcellent sportsman practices until he can play quickly, correctly and without thinking.Educators (教育家) call it "automaticity (自动性)”.A child learns to read by sounding out the letters and finding the meaning of the words. Withmore and more practice, hestumblesless and less. As a result, he can read by the phrases andsoon by sentences. With automaticity, he doesn't have to think about the meaning of words, sothat he can give all his attention to the meaning of the text.It can begin as early as first grade. In a recent study of children in Illinois schools, AlanRossman of Northwestern University found that automatic readers in the first grade not onlyread almost three times as fast as the others, but also got better results in exams.According to Rossman, the key to automaticity is the amount of time a child spends reading,not his IQ. Any child who spends at least 3.5 t0 4 hours a week reading books, magazines ornewspapers will probably reach automaticity. It can happen if a child turns off TV just onenight for reading at home.You can test yourself by reading something new which is suitable for your level. If you readaloud with expression, with a sense of the meaning of the sentences, you probably are anautomatic reader. If you read brokenly, one word at a time, without expression or meaning,you need more practice.【1】"Reading is the key to school success" means that reading_______.A.helps school develop fasterB.is a key to a successful schoolC.helps students go to a key schoolD.can improve students' learning results【2】Children with "automaticity" can read faster because they_______.A.know how to read the wordsB.pay attention to the meaning of the text instead of the wordsC.read by themselves without any helpD.do not have to think while reading【3】The underlined word "stumble" in the second paragraph means“ ”in Chinese.A.结结巴巴地读 B.全神贯注地读C.心不在焉地读 D.声情并茂地读【4】The best title for the passage is“_______”.A.IQ is the Key- to the AutomaticityB.TV is Bad for Children's ReadingC.Automaticity Needs a Lot of PracticeD.Automatic Readers Must Be Successful
三、 阅读理解(共 3 题)
17. "Three apples have changed the world. One is for Eve, one is for Newton. The third is in the
hands of Steve Jobs." said someone. Steve Jobs was the former CEO of the Apple computer
company in his parents' garage(车库)on April Fool's Day, 1976. Through many years' hard
work, Jobs and his Apple products were a great success. People believe he has made the world a
better place. Many young people also think of Apple products as a fashion icon.
Because of his great achievements in this area, he was honoured with a number of awards,
including the National Medal of Technology in 1985, the Times cover character(封面人物)
and the Most Successful Manager in 1997.
Jobs' road to success wasn't an easy one. He experienced several ups and downs, but he was
still standing. Just as Hemingway in the Old Man and the Sea said, "A man can be destroyed,
but not be defeated(打败). So he was considered as an American hero.
What did Jobs' workers and family members think of him? On one hand, some workers
described him as a strange, bad-tempered(坏脾气的)boss. They said he was impatient with
those who disagreed with him or didn't understand his ideas. On the other hand, his family
members thought of him as a home-loving dad with each of his four children. He worried
about all the things of them, such as their boyfriends, travel, safety and even skirt length.
Though he was quite busy, he still attended his daughter's graduation party.
【1】Where did Steve Jobs set up the Apple computer company?
A.In his own house. B.In his friend's house.
C.In his friend's garage. D.In his parents' garage.
【2】What do you think of Steve Jobs according to the passage?
A.Home-loving. B.Honest. C.Serious. D.Humorous.
【3】Why was he considered as an American hero according to the passage?
A.Because he developed lots of Apple products.
B.ecause he set up the Apple computer company.
C.Because he devoted himself to the area of computer.
D.Because he wasn't defeated after several ups and downs.
【4】From the passage, we know that_______.
A.Steve Jobs was very famous only in the USA
B.Steve Jobs was too busy to care about his children
C.Steve Jobs changed the world a lot with his Apple products
D.Steve Jobs never got into any trouble on his way to success
18. Language students often think they have memory problems. They worry because they can't
remember words. In fact, the problem usually isn't with their memory. The problem is with how
they study.
To remember words better, you need to understand how memory works. There are two kinds
of memory: short-term and long-term. When you see, hear, or read something, it goes first into
short-term memory. But short-term memory lasts for only a few seconds. You will only
remember something longer if it goes into long-term memory.Your long-term memory is like a
very big library with many, many books. And like a library, it's organized .When you put away
a book - or memory - you can’t just leave it anywhere. You have to choose a place where you
can find it again.
How can you do this with vocabulary? The answer is to work with the word and think about
the word in new ways. You can do this by writing new sentences that include it. Even better,
you can invent a little story about the word, with people or places that you know. Another way
is to make a picture in your mind with the word. For example, if the word is "height", you can
think of the tallest person you know and try to guess his or her height. All of these activities
are good ways to think about words. They make the meaning of words stronger in your long-
term memory. And they give a way to find a word when you need it.
【1】In the writer's opinion, students can't remember words because_____.
A.they have memory problems B.they are too worried
C.they don't use a proper way D.they don't like to study
【2】Which is TRUE about memory according to the passage?
A.Short-term memory is seldom used.
B.What we see goes into long-term memory first.
C.We will forget a word soon if it goes into short-term memory.
D.We will never forget a word if it goes into long-term memory.
【3】The underlined part in Paragraph 2 means long-term memory____.
A.keeps many books like a large library B.works like a well-organized library
C.provides any book you want D.leaves memory anywhere
【4】This passage mainly tells us about_____.
A.language students' problems in study B.how to make the meaning of words stronger
C.short-term and long-term memory D.how to improve ways to remember words
19. Reading is the key to school success, and like any skill, it takes practice. A child learns to walk
by practicing until he no longer has to think about how to put one foot in front of the other. An
excellent sportsman practices until he can play quickly, correctly and without thinking.
Educators (教育家) call it "automaticity (自动性)”.
A child learns to read by sounding out the letters and finding the meaning of the words. With
more and more practice, hestumblesless and less. As a result, he can read by the phrases and
soon by sentences. With automaticity, he doesn't have to think about the meaning of words, so
that he can give all his attention to the meaning of the text.
It can begin as early as first grade. In a recent study of children in Illinois schools, Alan
Rossman of Northwestern University found that automatic readers in the first grade not only
read almost three times as fast as the others, but also got better results in exams.
According to Rossman, the key to automaticity is the amount of time a child spends reading,
not his IQ. Any child who spends at least 3.5 t0 4 hours a week reading books, magazines or
newspapers will probably reach automaticity. It can happen if a child turns off TV just one
night for reading at home.
You can test yourself by reading something new which is suitable for your level. If you read
aloud with expression, with a sense of the meaning of the sentences, you probably are an
automatic reader. If you read brokenly, one word at a time, without expression or meaning,
you need more practice.
【1】"Reading is the key to school success" means that reading_______.
A.helps school develop faster
B.is a key to a successful school
C.helps students go to a key school
D.can improve students' learning results
【2】Children with "automaticity" can read faster because they_______.
A.know how to read the words
B.pay attention to the meaning of the text instead of the words
C.read by themselves without any help
D.do not have to think while reading
【3】The underlined word "stumble" in the second paragraph means“ ”in Chinese.
A.结结巴巴地读 B.全神贯注地读
C.心不在焉地读 D.声情并茂地读
【4】The best title for the passage is“_______”.
A.IQ is the Key- to the Automaticity
B.TV is Bad for Children's Reading
C.Automaticity Needs a Lot of Practice
D.Automatic Readers Must Be Successful
题目解答
答案
三、 阅读理解
17. 【答案】
【1】D
【2】A
【3】D
【4】C
【解析】
这篇短文主要讲述了史蒂芬乔布斯和他的苹果公司,乔布斯是苹果公司的前总裁。他
在 1976 年创建了这个公司。他不仅在事业上取得了成功,他还很关心他的家人。
【1】细节理解。根据文中 Steve Jobs was the former CEO of the Apple computer company
in his parents' garage(车库) on April Fool's Day, 1976.可知,史蒂芬乔布斯在他父母的
车库里建立了苹果电脑公司。故选 D。
【2】细节理解题。根据文中 On the other hand, his family members thought of him as a
home-loving dad with...可知,另一方面,他的家人认为他是一个爱家的父亲。故选 A。
【3】细节理解。根据文中 He experienced several ups and downs, but he was still standing.
Just as Hemingway in the Old Man and the Sea said, "A man can be destroyed, but not be
defeated(打败). So he was considered as an American hero.可知,乔布斯经历了数次的
起起伏伏,但是仍然屹立不倒,正如海明威在《老人与海》一书中所说:“人可以毁灭,
但不能被打败。”。所以他被认为是美国的英雄的原因是他不会被打倒的意志。故选
D。
【4】推理判断。根据文中 People believe he has made the world a better place. Many
young people also think of Apple products as a fashion icon.可知,人们相信他使世界变得
更美好。史蒂芬乔布斯用他的苹果产品改变了世界。故选 C。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破.
掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到
原文中去寻找、捕获有关信息.阅读理解题通常从细节,文章主旨,推测词组大意几
个方面考查学生对文章的理解,做题时注意找到文章出处,做到有理有据。如第 2 小
题,考查推理判断。根据文中 On the other hand, his family members thought of him as a
home-loving dad with...可知,另一方面,他的家人认为他是一个爱家的父亲。故选 A。
18. 【答案】
【1】C
【2】C
【3】B
【4】D
这篇短文主要讲述了学生记不住单词主要是因为他们学习的方式,并介绍了短时记忆
和长时记忆以及记住单词的方法。
【1】细节理解。根据文中 In fact, the problem usually isn't with their memory. The problem
is with how they study.可知,事实上,问题通常不是他们的记忆力。问题在于他们如何
学习。故选 C。
【2】细节理解。根据文中 There are two kinds of memory: short-term and long-term. When
you see, hear, or read something, it goes first into short-term memory. But short-term memory
lasts for only a few seconds.可知,记忆有两种:短期记忆和长期记忆。当你看到、听到
或读到某事时,它首先进入短期记忆。但短期记忆只持续几秒钟。故选 C。
【3】推理判断。根据文中 Your long-term memory is like a very big library with many,
many books. And like a library, it's organized .When you put away a book - or memory - you
can’t just leave it anywhere. You have to choose a place where you can find it again.可知,你
的长期记忆就像一个很大的图书馆,里面有很多很多书。就像一个图书馆,它是有组
织的。当你把一本书或一段记忆藏起来时,你不能把它放在任何地方。你必须选择一
个你能再次找到它的地方。由此可知,长时记忆就像一个组织有序的图书馆一样运转
工作。故选 B。
【4】主旨大意。这篇短文的作者提出了自己记不住单词的主要原因是因为他的学习方
法不正确,并通过介绍短时记忆和长时记忆介绍了更好记住单词的方法。故选 D。
【解析】
19. 【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】C
阅读是学业成功的关键,它也像技能一样,需要大量的练习。教育家称之为自动性,
关键点是孩子们要花费时间去阅读,任何一个孩子,每周都要花上至少 3.5 到 4 小时阅
读书籍,杂志或者报纸,才能达到这种自动性。
【1】细节理解题。问题:这句话的意思是什么?联系原文:Reading is the key to school
success 句意:阅读是学校成功的关键。联系上下文得知,表示阅读能提高学生的阅读
能力。故选 D
【2】细节理解题。问题:为什么自动性学习,能让学生读的更快?联系原文:With
automaticity, he doesn't have to think about the meaning of words, so that he can give all his
attention to the meaning of the text.句意:在不知不觉中,他没有思考单词的意思,,这样
他可以注意到全文的意义。明确答案为第二项。故选 B
【3】细节理解题。问题:在第二段中,划线单词在句中的意思是什么?联第原文:A
child learns to read by sounding out the letters and finding the meaning of the words. With
more and more practice, hestumblesless and less.句意:试探着让孩子们去阅读信件,从而
发现话语的含义。随着越来越多的实践,他结结巴巴地读的情况越来越少。联系句意
为结结巴巴地读。故选 A
【4】细节理解题。问题:短文最佳的题目是什么?通过介绍如何将课文阅读得好,并
且流利,这需要大量的练习。结合选项第三项符合。故选 C
【解析】