题目
It is the season for taking the time to reflect on what we're thankful for in life. Spending that time with friends and family to give thanks is what makes the holidays so special. But why should limit it to just a few weeks in the year? Gratitude(感恩)is a muscle we should strengthen year-round to make us healthier, happier humans and leaders. Gratitude builds empathy. We often take for granted the simple things in life. Those who recognize the goodness in life, no matter how simple or automatic, are more likely to be sensitive to the needs of others and to help whenever they can. Being empathetic to others' opinions, experiences and backgrounds will make you a better professional, no matter your career. Through his research, Emmons, a leading researcher, found that grateful people reported feeling healthier, both mentally and physically. Specifically, those who were grateful were 25 percent happier than those who weren't. In the workplace, well-being(健康快乐)is a crucial topic when it comes to preventing employee burn-out and promoting engagement. Beyond the research that shows that employees who are shown that they are appreciated are more productive by 50 percent, caring for your employees' well-being is simply the right thing to do. Offering fitness classes or carrying out flexible work schedules are just a few things that, when paired with gratitude, can lead to more productive, engaged and happier working professionals. Working in a developing, fast-paced industry, we are often surrounded by ambitious people who are always striving(奋斗)for more and better. Gratitude makes us more self-aware. It challenges us to reflect in the moment instead of always thinking about the future. It starts by paying attention to what's going on in our life, and that true self-awareness is a key factor to being successful in our career. Gratitude is a powerful tool for making relationships stronger, both at work and in our personal life. People who express their gratitude tend to be more willing to forgive others and therefore able to create relatively long-lasting connections. During my month-long vacation, I made it a point to be reflective during the time I had without disturbances or deadlines. Part of that was making a mental list of the people, things and experiences I was grateful for in my life. I decided to reach out to my fifth-grade teacher and thank her for being positive instructor and a strong influence on my life. The old saying goes "It's never too late to say you're sorry," but the same is true of gratitude. Taking the time to thank people for their work, kindness or empathy-whether it was today, last month or many years ago-makes you happier, healthier and more self-aware. And that's a gift worth celebrating 365 days a year.(1)What does the underlined word "empathy" in Paragraph 2 probably mean? ____ A.The feeling of being sorry for others' problems.B.The desire to help people in difficult situations.C.The ability to understand other people's feelings.D.The feeling of pleasure or satisfaction towards others.(2)What can be inferred from the passage? ____ A.People who have self-awareness can succeed without effort.B.Grateful people will live a much longer life than ungrateful people.C.Wise enterprises should raise the employees' sense of well-being.D.Gratitude can ensure the relationship between people is unbreakable.(3)Why does the author mention his own experience in Paragraph 6? ____ A.To encourage people to contact with teachers.B.To show it's never too late to express gratitude.C.To order people to keep long-lasting connection.D. To present that his teacher greatly influenced him.(4)Which of the following would be the best title for the passage? ____ A. Being Grateful Year-Round.B. The Season for Gratitude.C. The Way to Show Thanks.D. The Special Holiday of Gratitude.
It is the season for taking the time to reflect on what we're thankful for in life. Spending that time with friends and family to give thanks is what makes the holidays so special. But why should limit it to just a few weeks in the year? Gratitude(感恩)is a muscle we should strengthen year-round to make us healthier, happier humans and leaders.
Gratitude builds empathy. We often take for granted the simple things in life. Those who recognize the goodness in life, no matter how simple or automatic, are more likely to be sensitive to the needs of others and to help whenever they can. Being empathetic to others' opinions, experiences and backgrounds will make you a better professional, no matter your career.
Through his research, Emmons, a leading researcher, found that grateful people reported feeling healthier, both mentally and physically. Specifically, those who were grateful were 25 percent happier than those who weren't. In the workplace, well-being(健康快乐)is a crucial topic when it comes to preventing employee burn-out and promoting engagement. Beyond the research that shows that employees who are shown that they are appreciated are more productive by 50 percent, caring for your employees' well-being is simply the right thing to do. Offering fitness classes or carrying out flexible work schedules are just a few things that, when paired with gratitude, can lead to more productive, engaged and happier working professionals.
Working in a developing, fast-paced industry, we are often surrounded by ambitious people who are always striving(奋斗)for more and better. Gratitude makes us more self-aware. It challenges us to reflect in the moment instead of always thinking about the future. It starts by paying attention to what's going on in our life, and that true self-awareness is a key factor to being successful in our career.
Gratitude is a powerful tool for making relationships stronger, both at work and in our personal life. People who express their gratitude tend to be more willing to forgive others and therefore able to create relatively long-lasting connections.
During my month-long vacation, I made it a point to be reflective during the time I had without disturbances or deadlines. Part of that was making a mental list of the people, things and experiences I was grateful for in my life. I decided to reach out to my fifth-grade teacher and thank her for being positive instructor and a strong influence on my life.
The old saying goes "It's never too late to say you're sorry," but the same is true of gratitude. Taking the time to thank people for their work, kindness or empathy-whether it was today, last month or many years ago-makes you happier, healthier and more self-aware. And that's a gift worth celebrating 365 days a year.
(1)What does the underlined word "empathy" in Paragraph 2 probably mean? ____
A.The feeling of being sorry for others' problems.
B.The desire to help people in difficult situations.
C.The ability to understand other people's feelings.
D.The feeling of pleasure or satisfaction towards others.
(2)What can be inferred from the passage? ____
A.People who have self-awareness can succeed without effort.
B.Grateful people will live a much longer life than ungrateful people.
C.Wise enterprises should raise the employees' sense of well-being.
D.Gratitude can ensure the relationship between people is unbreakable.
(3)Why does the author mention his own experience in Paragraph 6? ____
A.To encourage people to contact with teachers.
B.To show it's never too late to express gratitude.
C.To order people to keep long-lasting connection.
D. To present that his teacher greatly influenced him.
(4)Which of the following would be the best title for the passage? ____
A. Being Grateful Year-Round.
B. The Season for Gratitude.
C. The Way to Show Thanks.
D. The Special Holiday of Gratitude.
Gratitude builds empathy. We often take for granted the simple things in life. Those who recognize the goodness in life, no matter how simple or automatic, are more likely to be sensitive to the needs of others and to help whenever they can. Being empathetic to others' opinions, experiences and backgrounds will make you a better professional, no matter your career.
Through his research, Emmons, a leading researcher, found that grateful people reported feeling healthier, both mentally and physically. Specifically, those who were grateful were 25 percent happier than those who weren't. In the workplace, well-being(健康快乐)is a crucial topic when it comes to preventing employee burn-out and promoting engagement. Beyond the research that shows that employees who are shown that they are appreciated are more productive by 50 percent, caring for your employees' well-being is simply the right thing to do. Offering fitness classes or carrying out flexible work schedules are just a few things that, when paired with gratitude, can lead to more productive, engaged and happier working professionals.
Working in a developing, fast-paced industry, we are often surrounded by ambitious people who are always striving(奋斗)for more and better. Gratitude makes us more self-aware. It challenges us to reflect in the moment instead of always thinking about the future. It starts by paying attention to what's going on in our life, and that true self-awareness is a key factor to being successful in our career.
Gratitude is a powerful tool for making relationships stronger, both at work and in our personal life. People who express their gratitude tend to be more willing to forgive others and therefore able to create relatively long-lasting connections.
During my month-long vacation, I made it a point to be reflective during the time I had without disturbances or deadlines. Part of that was making a mental list of the people, things and experiences I was grateful for in my life. I decided to reach out to my fifth-grade teacher and thank her for being positive instructor and a strong influence on my life.
The old saying goes "It's never too late to say you're sorry," but the same is true of gratitude. Taking the time to thank people for their work, kindness or empathy-whether it was today, last month or many years ago-makes you happier, healthier and more self-aware. And that's a gift worth celebrating 365 days a year.
(1)What does the underlined word "empathy" in Paragraph 2 probably mean? ____
A.The feeling of being sorry for others' problems.
B.The desire to help people in difficult situations.
C.The ability to understand other people's feelings.
D.The feeling of pleasure or satisfaction towards others.
(2)What can be inferred from the passage? ____
A.People who have self-awareness can succeed without effort.
B.Grateful people will live a much longer life than ungrateful people.
C.Wise enterprises should raise the employees' sense of well-being.
D.Gratitude can ensure the relationship between people is unbreakable.
(3)Why does the author mention his own experience in Paragraph 6? ____
A.To encourage people to contact with teachers.
B.To show it's never too late to express gratitude.
C.To order people to keep long-lasting connection.
D. To present that his teacher greatly influenced him.
(4)Which of the following would be the best title for the passage? ____
A. Being Grateful Year-Round.
B. The Season for Gratitude.
C. The Way to Show Thanks.
D. The Special Holiday of Gratitude.
题目解答
答案
(1)C. 词义猜测题。根据下文Those who recognize the goodness in life, no matter how simple or automatic, are more likely to be sensitive to the needs of others and to help whenever they can. (那些能意识到生活美好的人,无论多么简单或自然而然,都更有可能对他人的需求敏感,并尽可能地提供帮助。)可知,感恩建立同理心基础_上的,所以empathy指的是"理解他人感受的能力"。故选C.
(2)C. 推理判断题。根据第三段中的Offering fitness classes or carrying out flexible work schedules are just a few things that, when paired with gratitude, can lead to more productive, engaged and happier working professionals. (提供健身课程或实行灵活的工作时间安排,如果能与感恩相结合,就能让工作更有效率、更投入、更快乐。)可推断,明智的企业应该提高员工的幸福感。故选C.
(3)B. 推理判断题。根据第七段中的The old saying goes"It's never too late to say you're sorry," but the same is true of gratitude. (老话说:"说对不起永远不晚",但感恩也是如此。)可推断,作者在第六段提到了他自己的经历是为了表达感激永远不嫌晚。故选B.
(4)A. 标题确定题。根据最后一段中的Taking the time to thank people for their work, kindness or empathy-whether it was today, last month or many years ago-makes you happier, healthier and more self-aware. And that's a gift worth celebrating 365 days a year. (花点时间感谢别人的工作、善良或同情--- 不管是今天、上个月还是多年前---会让你更快乐、更健康、更有自知之明。这是- -年365天都值得庆祝的礼物。)及全文可知,本文阐述的主题是我们要永怀感恩之心。因此A项Being Grateful Year-Round(一年到头都很感激)可以作为本文标题,故选A.
(2)C. 推理判断题。根据第三段中的Offering fitness classes or carrying out flexible work schedules are just a few things that, when paired with gratitude, can lead to more productive, engaged and happier working professionals. (提供健身课程或实行灵活的工作时间安排,如果能与感恩相结合,就能让工作更有效率、更投入、更快乐。)可推断,明智的企业应该提高员工的幸福感。故选C.
(3)B. 推理判断题。根据第七段中的The old saying goes"It's never too late to say you're sorry," but the same is true of gratitude. (老话说:"说对不起永远不晚",但感恩也是如此。)可推断,作者在第六段提到了他自己的经历是为了表达感激永远不嫌晚。故选B.
(4)A. 标题确定题。根据最后一段中的Taking the time to thank people for their work, kindness or empathy-whether it was today, last month or many years ago-makes you happier, healthier and more self-aware. And that's a gift worth celebrating 365 days a year. (花点时间感谢别人的工作、善良或同情--- 不管是今天、上个月还是多年前---会让你更快乐、更健康、更有自知之明。这是- -年365天都值得庆祝的礼物。)及全文可知,本文阐述的主题是我们要永怀感恩之心。因此A项Being Grateful Year-Round(一年到头都很感激)可以作为本文标题,故选A.
解析
- 考查要点:本题为阅读理解题,主要考查学生对文章主旨、细节理解、词义猜测、推理判断及标题概括能力的掌握。
- 解题思路:
- 词义猜测(第1题):需结合上下文语境,通过同义词、定义或举例推断词义。
- 推理判断(第2题):需根据文章隐含信息,结合常识进行合理推断。
- 写作意图(第3题):需分析作者引用个人经历的深层目的。
- 标题概括(第4题):需通篇把握文章核心观点,选择最贴切的标题。
第(1)题
关键句:Those who recognize the goodness in life... are more likely to be sensitive to the needs of others and to help whenever they can.
解析:文章指出,感恩能让人更关注他人需求并主动帮助,这说明“empathy”是理解他人情感的能力。选项C(理解他人感受的能力)与语境一致。
第(2)题
关键句:Offering fitness classes or carrying out flexible work schedules... can lead to more productive, engaged and happier working professionals.
推理:文章强调企业通过提升员工幸福感(如提供健身课程、灵活工作时间)能增强员工效能,说明企业应重视员工幸福感(选项C)。
第(3)题
关键句:The old saying goes "It's never too late to say you're sorry," but the same is true of gratitude.
意图分析:作者分享感谢恩师的经历,呼应后文“感恩表达永远不晚”,故引用经历是为了说明感恩无时限(选项B)。
第(4)题
核心观点:文章反复强调感恩应贯穿全年(如首段"But why should we limit it to just a few weeks...",末段"And that's a gift worth celebrating 365 days a year."),全年感恩是文章主旨(选项A)。