题目
Part ADirections: Read the following three texts. Answer the questions on each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on ANSWER SHEET 1.Researchers have established that when people are mentally engaged, biochemical changes occur in the brain that allow it to act more effectively in cognitive (认知的) areas such as attention and memory. This is true regardless of age. People will be alert and receptive if they are faced with information that gets them to think about things they are interested in, and someone with a history of doing more rather than less will go into old age more cognitively sound than someone who has not had an active mind. Many experts are so convinced of the benefits of challenging the brain that they are putting the theory to work in their own lives. "The idea is not necessarily to learn to memorize enormous mounts of information," says James Fozard, associate director of the National Institute on Aging. Most of us don"t need that kind of skill. Such specific training is of less interest than being able to maintain mental alertness. "Fozard and others say they challenge their brains with different mental skills, both because they enjoy them and because they are sure that their range of activities will help the way their brains work." Gene Cohen, acting director of the same institute, suggests that people in their old age should engage in mental and physical activities individually as well as groups. Cohen says that we are frequently advised to keep physically active as we age, but older people need to keep mentally active as well. Those who do are more likely to maintain their intellectual abilities and to be generally happier and better adjusted. "The point is, you need to do both," Cohen says, "intellectual activity actually influences brain-cell health and size."People who are cognitively healthy are thoseA.who are highly intelligentB.whose minds ate alert and receptiveC.who can remember large amounts of informationD.who are good at recognizing different sounds
Part A
Directions: Read the following three texts. Answer the questions on each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on ANSWER SHEET 1.
Researchers have established that when people are mentally engaged, biochemical changes occur in the brain that allow it to act more effectively in cognitive (认知的) areas such as attention and memory. This is true regardless of age.
People will be alert and receptive if they are faced with information that gets them to think about things they are interested in, and someone with a history of doing more rather than less will go into old age more cognitively sound than someone who has not had an active mind.
Many experts are so convinced of the benefits of challenging the brain that they are putting the theory to work in their own lives. "The idea is not necessarily to learn to memorize enormous mounts of information," says James Fozard, associate director of the National Institute on Aging. Most of us don"t need that kind of skill. Such specific training is of less interest than being able to maintain mental alertness. "Fozard and others say they challenge their brains with different mental skills, both because they enjoy them and because they are sure that their range of activities will help the way their brains work."
Gene Cohen, acting director of the same institute, suggests that people in their old age should engage in mental and physical activities individually as well as groups. Cohen says that we are frequently advised to keep physically active as we age, but older people need to keep mentally active as well. Those who do are more likely to maintain their intellectual abilities and to be generally happier and better adjusted. "The point is, you need to do both," Cohen says, "intellectual activity actually influences brain-cell health and size."
People who are cognitively healthy are thoseA.who are highly intelligent
B.whose minds ate alert and receptive
C.who can remember large amounts of information
D.who are good at recognizing different sounds
Directions: Read the following three texts. Answer the questions on each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on ANSWER SHEET 1.
Researchers have established that when people are mentally engaged, biochemical changes occur in the brain that allow it to act more effectively in cognitive (认知的) areas such as attention and memory. This is true regardless of age.
People will be alert and receptive if they are faced with information that gets them to think about things they are interested in, and someone with a history of doing more rather than less will go into old age more cognitively sound than someone who has not had an active mind.
Many experts are so convinced of the benefits of challenging the brain that they are putting the theory to work in their own lives. "The idea is not necessarily to learn to memorize enormous mounts of information," says James Fozard, associate director of the National Institute on Aging. Most of us don"t need that kind of skill. Such specific training is of less interest than being able to maintain mental alertness. "Fozard and others say they challenge their brains with different mental skills, both because they enjoy them and because they are sure that their range of activities will help the way their brains work."
Gene Cohen, acting director of the same institute, suggests that people in their old age should engage in mental and physical activities individually as well as groups. Cohen says that we are frequently advised to keep physically active as we age, but older people need to keep mentally active as well. Those who do are more likely to maintain their intellectual abilities and to be generally happier and better adjusted. "The point is, you need to do both," Cohen says, "intellectual activity actually influences brain-cell health and size."
People who are cognitively healthy are thoseA.who are highly intelligent
B.whose minds ate alert and receptive
C.who can remember large amounts of information
D.who are good at recognizing different sounds
题目解答
答案
B
解析:细节题。原文第三段第二句明确提到The idea is not necessarily to learn to memorize enormous amounts of information. 因此排除选项A。选项A是在重复原题内容,选项B符合原文第二段中下列两句话内容: People will be alert and receptive if they are faced with information that gets them to think about things they are i
解析:细节题。原文第三段第二句明确提到The idea is not necessarily to learn to memorize enormous amounts of information. 因此排除选项A。选项A是在重复原题内容,选项B符合原文第二段中下列两句话内容: People will be alert and receptive if they are faced with information that gets them to think about things they are i
解析
考查要点:本题为细节题,考查学生根据文章内容准确提取关键信息的能力。
解题思路:需定位原文中关于“cognitively healthy”的定义,结合上下文排除干扰选项。
破题关键:
- 明确文章核心观点:保持大脑活跃(如思维、活动)对认知健康至关重要。
- 关注第二段中“alert and receptive”与第三段对“memorize enormous amounts of information”的否定,直接对应选项。
选项分析:
- A. who are highly intelligent
错误。文章未提及“高智商”与认知健康的关系,反而强调思维活跃而非单纯能力高低。 - B. whose minds are alert and receptive
正确。第二段明确指出:“People will be alert and receptive if they are faced with information that gets them to think about things they are interested in”(当人们思考感兴趣的事物时,思维会保持警觉和开放)。 - C. who can remember large amounts of information
错误。第三段直接否定:“The idea is not necessarily to learn to memorize enormous amounts of information”(记忆大量信息并非重点)。 - D. who are good at recognizing different sounds
错误。文章未涉及“识别声音”相关内容,属于无关选项。