题目
三、 阅读理解(共 3 题)3. Perhaps you think you could easily add to your happiness with more money. Strange as it mayseem, if you're unsatisfied, the issue is not a lack of means to meet your desires but a lack ofdesires—not that you cannot satisfy your tastes but that you don't have enough tastes. Real riches consist of well-developed and hearty capacities ( 能力) to enjoy life. Mostpeople are already swamped(淹没) with things. They eat, wear, go and talk too much.Theylive in too big a house with too many rooms, yet their house of life is a hut. Your house of life ought to be a mansion ( 豪宅) , a royal palace. Every new taste, everyadditional interest, every fresh enthusiasm adds a room. Here are several rooms your house oflife should have. Art should be a desire for you to develop simply because the world is full of beautifulthings. If you only understood how to enjoy them and feed your spirit on them, they wouldmake you as happy as to find plenty of hamburgers and eggs when you're hungry. Literature, classic literature, is a beautiful, richly furnished room where you might findmany an hour of rest and refreshment. To gain that love would go toward making you a richperson, for a rich person is not someone who has a library but who likes a library. Music like Mozart's and Bach's shouldn't be absent. Real riches are of the spirit. And whenyou've brought that spirit up to where classical music feeds it and makes you a little drunk,you have increased your thrills and bettered them. And life is a matter of thrills. Sports, without which you remain poor, mean a lot in life. No matter who you are, youwould be more human, and your house of life would be better supported against the bad days,if you could, and did, played a bit. Whatever rooms you might add to your house of life, the secret of enjoying life is to keepadding.【1】The author intends to tell us that____________.A.true happiness lies in achieving wealth by fair meansB.big houses are people's most valued possessionsC.big houses can in a sense bring richness of lifeD.true happiness comes from spiritual riches【2】The underlined sentence in the second paragraph probably implies that______.A.however materially rich, they never seem to be satisfiedB.however materially rich, they remain spiritually poorC.though their house is big, they prefer a simple lifeD.though their house is big, it seems to be a cage【3】It can be learned from the passage that __________.A.more money brings more happinessB.art is needed to make your house beautifulC.literature can enrich your spiritual lifeD.sports contribute mainly to your physical fitness【4】What would be the best title for the passage?A.House of Life B.Secret of WealthC.Rest and Refreshment D.Interest and Enthusiasm 4. I was desperately nervous about becoming car-free. But eight months ago our car was hit by apassing vehicle and it was destroyed. No problem, I thought: we’ll buy another. But the insurancepayout didn’t even begin to cover the costs of buying a new car—I worked out that, with the loanwe’d need plus petrol, insurance, parking permits and tax, we would make a payment as much as£600 a month.And that’s when I had my fancy idea. Why not just give up having a car at all? I live inLondon. We have a railway station behind our house, a tube station 10 minutes’ walk away,and a bus stop at the end of the street. A new car club had just opened in our area, and one ofits shiny little red Peugeots was parked nearby. If any family in Britain could live without acar, I reasoned, then surely we were that family. But my new car-free idea, sadly, wasn’t shared by my family. My teenage daughters werehorrified. What would their friends think about our family being “too poor to afford a car”? (Iwasn’t that bothered what they thought, and I suggested the girls should take the sameapproach.) My friends, too, were astonished at our plan. What would happen if someone got seriouslyill overnight and needed to go to hospital? (an ambulance) How would the children get to andfrom their many events? (buses and trains) People smiled as though this was another of mymad ideas, before saying they were sure I’d soon realize that a car was a necessity. Eight months on, I wonder whether we’ll ever own a car again. The idea that you “have to”own a car, especially if you live in a city, is all in the mind. I live—and many other citizens dotoo—in a place that has never been better served by public transport, and yet car ownershiphas never been higher. We worry about rising car costs, but we’d be better off askingsomething much more basic: do I really need a car? Certainly the answer is no, and I’m a lotricher because I dared to ask the question.【1】The author decided to live a car-free life partly because ______.A. most families chose to go car-free B. the cost of a new car was too muchC. he was hurt in a terrible car accident D. the traffic jam was unbearable for him【2】What is the attitude of the author’s family toward his plan?A. Disapproving. B. Supportive. C. Optimistic. D. Unconcerned.【3】What did the author suggest his daughters do about their friends’ opinion?A. Argue against it. B. Take their advice. C. Leave it alone. D. Think it over.【4】What conclusion did the author draw after the eight-month car-free life?A. Life cannot go without a car. B. Life without a car is a little bit hard.C. His life gets improved without a car. D. A car-free life does not suit everyone. 5. One of my neighbors used to have a beautiful tree in her front yard. Her dad had planted it forher when it was nothing more than a twig(树枝) and several years later it started to shoot towardsthe sky with amazing speed. Soon it blessed her with cooling shade in the summer and glorious,golden leaves in the fall.When the two-day snowstorm struck our town, heavy snow fell on the tree’s branches thatwere still full of leaves. The weight split that lovely tree down the middle. It was so sad seeinghalf of it laying on the ground after the storm. When I talked to my neighbor later, she saidthat the damage had been too much and that the entire tree would have to be cut down.Thankfully she had saved a few saplings(树苗) from it that she hoped to replant in the future.Still, it was a shock to drive by her house the other day and see nothing but a stump in herfront yard. I missed that tree. I missed its beauty, its leaves shinning in the afternoon sun. Imissed seeing its limbs reach towards the heavens. I thought that the stump would be a sadreminder of its loss for a long time to come. My wonderful neighbor, though, had anotherplan. When I drove by her home today I saw a tiny bird feeder sitting on that stump and acolorful songbird having its dinner. It was such an affirmation of life. It was such a joy to see.I could feel my heart smile.Life by its very nature is a mixed bag. It hands us beauty and tragedy, love and loss, pleasureand pain. What we do with it, however, is up to us. We can let it split us in two, or we can useeven its hardest times to make our souls stronger and our hearts more loving. We can spend itcomplaining or we can use it to help others.【1】We know from the first paragraph that _____.A. the tree grew very slowly.B. the tree was so strong that it could bear any weight.C. the tree showed its beauty and benefits.D. the author’s neighbor was good at planting trees.【2】The author’s neighbor left a stump in her front yard to use it as_____.A. a good reminder. B. a place to feed birds.C. a seat after dinner. D. a beautiful sculpture.【3】What does the author mainly want to show in the passage?A. Life is determined by our attitude towards it.B. Life consists of pain and suffering.C. Life has beauty and tragedy.D. Life should be pleasant rather than painful.
三、 阅读理解(共 3 题)
3. Perhaps you think you could easily add to your happiness with more money. Strange as it may
seem, if you're unsatisfied, the issue is not a lack of means to meet your desires but a lack of
desires—not that you cannot satisfy your tastes but that you don't have enough tastes.
Real riches consist of well-developed and hearty capacities ( 能力) to enjoy life. Most
people are already swamped(淹没) with things. They eat, wear, go and talk too much.They
live in too big a house with too many rooms, yet their house of life is a hut.
Your house of life ought to be a mansion ( 豪宅) , a royal palace. Every new taste, every
additional interest, every fresh enthusiasm adds a room. Here are several rooms your house of
life should have.
Art should be a desire for you to develop simply because the world is full of beautiful
things. If you only understood how to enjoy them and feed your spirit on them, they would
make you as happy as to find plenty of hamburgers and eggs when you're hungry.
Literature, classic literature, is a beautiful, richly furnished room where you might find
many an hour of rest and refreshment. To gain that love would go toward making you a rich
person, for a rich person is not someone who has a library but who likes a library.
Music like Mozart's and Bach's shouldn't be absent. Real riches are of the spirit. And when
you've brought that spirit up to where classical music feeds it and makes you a little drunk,
you have increased your thrills and bettered them. And life is a matter of thrills.
Sports, without which you remain poor, mean a lot in life. No matter who you are, you
would be more human, and your house of life would be better supported against the bad days,
if you could, and did, played a bit.
Whatever rooms you might add to your house of life, the secret of enjoying life is to keep
adding.
【1】The author intends to tell us that____________.
A.true happiness lies in achieving wealth by fair means
B.big houses are people's most valued possessions
C.big houses can in a sense bring richness of life
D.true happiness comes from spiritual riches
【2】The underlined sentence in the second paragraph probably implies that______.
A.however materially rich, they never seem to be satisfied
B.however materially rich, they remain spiritually poor
C.though their house is big, they prefer a simple life
D.though their house is big, it seems to be a cage
【3】It can be learned from the passage that __________.
A.more money brings more happiness
B.art is needed to make your house beautiful
C.literature can enrich your spiritual life
D.sports contribute mainly to your physical fitness
【4】What would be the best title for the passage?
A.House of Life B.Secret of Wealth
C.Rest and Refreshment D.Interest and Enthusiasm
4. I was desperately nervous about becoming car-free. But eight months ago our car was hit by a
passing vehicle and it was destroyed. No problem, I thought: we’ll buy another. But the insurance
payout didn’t even begin to cover the costs of buying a new car—I worked out that, with the loan
we’d need plus petrol, insurance, parking permits and tax, we would make a payment as much as
£600 a month.
And that’s when I had my fancy idea. Why not just give up having a car at all? I live in
London. We have a railway station behind our house, a tube station 10 minutes’ walk away,
and a bus stop at the end of the street. A new car club had just opened in our area, and one of
its shiny little red Peugeots was parked nearby. If any family in Britain could live without a
car, I reasoned, then surely we were that family.
But my new car-free idea, sadly, wasn’t shared by my family. My teenage daughters were
horrified. What would their friends think about our family being “too poor to afford a car”? (I
wasn’t that bothered what they thought, and I suggested the girls should take the same
approach.)
My friends, too, were astonished at our plan. What would happen if someone got seriously
ill overnight and needed to go to hospital? (an ambulance) How would the children get to and
from their many events? (buses and trains) People smiled as though this was another of my
mad ideas, before saying they were sure I’d soon realize that a car was a necessity.
Eight months on, I wonder whether we’ll ever own a car again. The idea that you “have to”
own a car, especially if you live in a city, is all in the mind. I live—and many other citizens do
too—in a place that has never been better served by public transport, and yet car ownership
has never been higher. We worry about rising car costs, but we’d be better off asking
something much more basic: do I really need a car? Certainly the answer is no, and I’m a lot
richer because I dared to ask the question.
【1】The author decided to live a car-free life partly because ______.
A. most families chose to go car-free B. the cost of a new car was too much
C. he was hurt in a terrible car accident D. the traffic jam was unbearable for him
【2】What is the attitude of the author’s family toward his plan?
A. Disapproving. B. Supportive. C. Optimistic. D. Unconcerned.
【3】What did the author suggest his daughters do about their friends’ opinion?
A. Argue against it. B. Take their advice. C. Leave it alone. D. Think it over.
【4】What conclusion did the author draw after the eight-month car-free life?
A. Life cannot go without a car. B. Life without a car is a little bit hard.
C. His life gets improved without a car. D. A car-free life does not suit everyone.
5. One of my neighbors used to have a beautiful tree in her front yard. Her dad had planted it for
her when it was nothing more than a twig(树枝) and several years later it started to shoot towards
the sky with amazing speed. Soon it blessed her with cooling shade in the summer and glorious,
golden leaves in the fall.
When the two-day snowstorm struck our town, heavy snow fell on the tree’s branches that
were still full of leaves. The weight split that lovely tree down the middle. It was so sad seeing
half of it laying on the ground after the storm. When I talked to my neighbor later, she said
that the damage had been too much and that the entire tree would have to be cut down.
Thankfully she had saved a few saplings(树苗) from it that she hoped to replant in the future.
Still, it was a shock to drive by her house the other day and see nothing but a stump in her
front yard. I missed that tree. I missed its beauty, its leaves shinning in the afternoon sun. I
missed seeing its limbs reach towards the heavens. I thought that the stump would be a sad
reminder of its loss for a long time to come. My wonderful neighbor, though, had another
plan. When I drove by her home today I saw a tiny bird feeder sitting on that stump and a
colorful songbird having its dinner. It was such an affirmation of life. It was such a joy to see.
I could feel my heart smile.
Life by its very nature is a mixed bag. It hands us beauty and tragedy, love and loss, pleasure
and pain. What we do with it, however, is up to us. We can let it split us in two, or we can use
even its hardest times to make our souls stronger and our hearts more loving. We can spend it
complaining or we can use it to help others.
【1】We know from the first paragraph that _____.
A. the tree grew very slowly.
B. the tree was so strong that it could bear any weight.
C. the tree showed its beauty and benefits.
D. the author’s neighbor was good at planting trees.
【2】The author’s neighbor left a stump in her front yard to use it as_____.
A. a good reminder. B. a place to feed birds.
C. a seat after dinner. D. a beautiful sculpture.
【3】What does the author mainly want to show in the passage?
A. Life is determined by our attitude towards it.
B. Life consists of pain and suffering.
C. Life has beauty and tragedy.
D. Life should be pleasant rather than painful.
题目解答
答案
三、 阅读理解
3. 【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】A
本文是一篇议论文。主要论证了精神富有与真正快乐之间的关系。很多人物质上非常
丰富,住豪宅,享美食。但是他们真正幸福吗?他们的内心生活的房子又是如何呢?
作者在文章里告诉我们,要想得到内心的幸福,需要了解艺术,文学,音乐等等不同
的内容来丰富我们的内心世界。
【1】推理判断题。根据文章 4,5,6,7 段第一句 Art should be a desire for you 和 Literature,
classic literature, is a beautiful, richly furnished room 和 Music like Mozart's and Bach's
shouldn't be absent.和 Sports, without which you remain poor, mean a lot in life.可知,真正
幸福的人需要懂得和拥有:艺术,文学,音乐和运动等,而这些主要是与我们精神上
的丰富有关系的。也就是说真正的幸福是精神上的富有。故选 D 项正确。
【2】句意猜测题。根据本句句意可知,很多人住的是豪宅,但是他内心里的生命的住
所是一个小棚屋。因此推断无论他物质上多么富有,但是内心的精神世界是贫穷的。
故选 B 项正确。
【3】主旨大意题。纵观全文可知,本文主要讲述了现实生活里很多人物质上非常丰富,
住豪宅,享美食。但是他们精神上却是贫穷的,要想得到内心的幸福,需要了解艺术,
文学,音乐等等不同的内容来丰富我们的内心世界。文章中多次提到 house,把生活比
喻为一所房子,要想幸福,必须在这所房子里填满艺术、文学、音乐等精神上的东西。
故 A 项中 House of Life 涵盖了这些内容。故选 A 项正确。
【解析】
4. 【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】C
【解析】
试题分析:文章讲述了因为车被撞坏,而保险金又不足以买辆车,作者决定利用城市
里便捷的交通资源,这一想法遭到了子女和朋友的强烈反对,他们认为即使生活在城
市里也需要拥有一辆车。但作者坚持自己的想法,作者发现没有车反而提高了他的生
活质量。
【1】D 细节理解题。根据第一段中 But the insurance payout didn’t even begin to cover the
costs of buying a new car—I worked out that, with the loan ( 贷款) we’d need plus petrol,
insurance, parking permits and tax, we would make a payment as much as £600 a month.可知,
买一辆新车的费用太高,故答案选 D。
【2】A 细节理解题。根据第三段第一句 But my new car-free idea, sadly, wasn’t shared by
my family.可知,作者的家人并不支持他,故答案选 A。
【3】C 细节理解题。根据第三段中 I wasn’t that bothered what they thought, and I
suggested the girls should take the same approach.可知,她的想法并没有影响到我,我反
而认为她应该采取跟我一样的想法,故答案选 C。
【4】D 细节理解题。根据最后一段中 I live—and many other citizens do too—in a place
that has never been better served by public transport, and yet car ownership has never been
higher.可知,在车主的花费越来越高的情况下,作者的无车计划反而提高了他的生活质
量,故答案选 D。
5. 【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【解析】
试题分析:本文是一篇记叙文,主要讲述了作者邻居家一棵长的非常茂盛的大树因为暴
风雪,最终只剩下一个树桩之后,邻居将其改造成为鸟儿们的家园的故事。通过这个
故事,作者告诉我们虽然失去了美丽的大树和树荫,但是用积极的办法将失去转变为
新的获得,也是很好的办法。人生本就有得有失,最重要的是我们如何对待它。
【1】B 细节分析。根据首段 Soon it blessed her with cooling shade in the summer and
glorious, golden leaves in the fall 可知,邻居家的大树既美丽又茂盛,也给大家带来了许
多好处,故选 B。
【2】C 细节判断题。根据 When I drove by her home today I saw a tiny bird feeder sitting
on that stump and a colorful songbird having its dinner 可知邻居利用树桩给鸟儿们搭建了
一个家园,故选 C。
【3】D 归纳总结题。根据 Life by its very nature is a mixed bag. It hands us both beauty
and tragedy, love and loss, pleasure and pain. What we do with it, however, is up to us 可知,
作者想要告诉我们,生活本来就有苦有甜,有欢欣与苦痛,但最关键的还是我们对待
生活的态度,故选 D。