题目
A typical large supermarket offers around 17 thousand to 20 thousand items for sale, and it wants to make sure that its customers see as many of them as possible. That’s why you’ll only find essential goods like bread, vegetables and meat in completely different parts of the store. Products with a high profit margin are always placed on shelves within easy reach of the customer, while lower margin items like sugar or flower are on the top or bottom shelves. Many people make shopping lists before they visit supermarkets. But even so, around 60% of all supermarket purchases are the result of decisions that are taken in the store. For this reason, supermarkets try to attract their customers by placing certain kinds of products next to each other. In the UK, beer will often be found next to items for babies because research shows that fathers of babies buy them on their way home from work, and will buy beer at the same time. Research has also showed that this kind of impulse-buy happens more frequently when no sales assistances are nearby. Supermarkets have made selling such a fine art that their customers often lose all sense of time. When interviewed, customers normally guess they have only spent half an hour in the supermarket even when they have been there for over 45 minutes. But that shouldn’t be too surprising. Any really profitable supermarket knows that it should keep its clocks well hidden. 1. Why are essential goods displayed in totally different parts of the supermarket? 2. Where are goods with a high profit margin usually found? 3. What does the speaker say about supermarket goers? 4. What shouldn’t be too surprising according to the speaker? 1 A To give customers a wider range of choices. B To make shoppers see as many items as possible. C To supply as many varieties of goods as it can. D To save space for more profitable products. 2 A On the top shelves. B On the bottom shelves. C On easily accessible shelves. D On clearly marked shelves. 3 A Many of them buy things on impulse. B A few of them are fathers with babies. C A majority of them are young couples. D Over 60% of them make shopping lists. 4 A Sales assistants promoting high margin goods. B Sales assistants following customers around. C Customers competing for good bargains. D Customers losing all sense of time.
A typical large supermarket offers around 17 thousand to 20 thousand items for sale, and it wants to make sure that its customers see as many of them as possible. That’s why you’ll only find essential goods like bread, vegetables and meat in completely different parts of the store. Products with a high profit margin are always placed on shelves within easy reach of the customer, while lower margin items like sugar or flower are on the top or bottom shelves.
Many people make shopping lists before they visit supermarkets. But even so, around 60% of all supermarket purchases are the result of decisions that are taken in the store. For this reason, supermarkets try to attract their customers by placing certain kinds of products next to each other. In the UK, beer will often be found next to items for babies because research shows that fathers of babies buy them on their way home from work, and will buy beer at the same time. Research has also showed that this kind of impulse-buy happens more frequently when no sales assistances are nearby. Supermarkets have made selling such a fine art that their customers often lose all sense of time. When interviewed, customers normally guess they have only spent half an hour in the supermarket even when they have been there for over 45 minutes. But that shouldn’t be too surprising. Any really profitable supermarket knows that it should keep its clocks well hidden.
1. Why are essential goods displayed in totally different parts of the supermarket?
2. Where are goods with a high profit margin usually found?
3. What does the speaker say about supermarket goers?
4. What shouldn’t be too surprising according to the speaker?
1
A To give customers a wider range of choices.
B To make shoppers see as many items as possible.
C To supply as many varieties of goods as it can.
D To save space for more profitable products.
2
A On the top shelves.
B On the bottom shelves.
C On easily accessible shelves.
D On clearly marked shelves.
3
A Many of them buy things on impulse.
B A few of them are fathers with babies.
C A majority of them are young couples.
D Over 60% of them make shopping lists.
4
A Sales assistants promoting high margin goods.
B Sales assistants following customers around.
C Customers competing for good bargains.
D Customers losing all sense of time.
Many people make shopping lists before they visit supermarkets. But even so, around 60% of all supermarket purchases are the result of decisions that are taken in the store. For this reason, supermarkets try to attract their customers by placing certain kinds of products next to each other. In the UK, beer will often be found next to items for babies because research shows that fathers of babies buy them on their way home from work, and will buy beer at the same time. Research has also showed that this kind of impulse-buy happens more frequently when no sales assistances are nearby. Supermarkets have made selling such a fine art that their customers often lose all sense of time. When interviewed, customers normally guess they have only spent half an hour in the supermarket even when they have been there for over 45 minutes. But that shouldn’t be too surprising. Any really profitable supermarket knows that it should keep its clocks well hidden.
1. Why are essential goods displayed in totally different parts of the supermarket?
2. Where are goods with a high profit margin usually found?
3. What does the speaker say about supermarket goers?
4. What shouldn’t be too surprising according to the speaker?
1
A To give customers a wider range of choices.
B To make shoppers see as many items as possible.
C To supply as many varieties of goods as it can.
D To save space for more profitable products.
2
A On the top shelves.
B On the bottom shelves.
C On easily accessible shelves.
D On clearly marked shelves.
3
A Many of them buy things on impulse.
B A few of them are fathers with babies.
C A majority of them are young couples.
D Over 60% of them make shopping lists.
4
A Sales assistants promoting high margin goods.
B Sales assistants following customers around.
C Customers competing for good bargains.
D Customers losing all sense of time.
题目解答
答案
1 B
2 C
3 A
4 D
2 C
3 A
4 D
解析
-
考查要点:理解超市商品布局的商业逻辑。
关键点:文章首句提到超市希望顾客看到尽可能多的商品,因此必需品分散摆放是为了扩大顾客视野范围。 -
考查要点:细节定位能力。
关键点:直接对应文中“high profit margin”商品的位置描述,需注意“within easy reach”这一关键词。 -
考查要点:归纳总结能力。
关键点:需结合“impulse-buy”和“60% of purchases are decisions made in-store”等信息,判断顾客行为特征。 -
考查要点:主旨句定位。
关键点:文章最后一句明确指出“customers often lose all sense of time”,需关联前文“hidden clocks”这一细节。
第1题
问题:为什么必需品分散在超市的不同区域?
解析:
- 核心句:文章首句指出超市商品种类多,且“make sure that its customers see as many of them as possible”。
- 逻辑推断:必需品分散摆放是为了让顾客在移动过程中看到更多商品,而非节省空间或增加商品种类。
- 排除干扰项:选项B直接对应“see as many items”,其他选项与原文无关。
第2题
问题:高利润商品通常放在哪里?
解析:
- 核心句:文中明确提到“placed on shelves within easy reach of the customer”。
- 关键词:“easy reach”对应选项C中的“easily accessible shelves”,其他选项位置描述与原文矛盾。
第3题
问题:顾客有哪些行为特征?
解析:
- 核心句:文中指出“60% of all supermarket purchases are the result of decisions taken in the store”和“impulse-buy”。
- 逻辑推断:冲动购买占比高,说明顾客容易受环境影响临时决定,选项A(many buy on impulse)最符合。
第4题
问题:哪一现象不令人意外?
解析:
- 核心句:最后一句“customers often lose all sense of time”直接对应选项D。
- 关联细节:前文提到超市隐藏钟表,暗示时间感知被干扰,进一步支持选项D。