题目
1. Directions: Read the following passage and choose the correct answer for each question or statement. [题 Valentine was a bishop(注数) living in the Roman Empire. During his lifetime, the goldener ra of the Roman Empire had almost come to an end. The Roman Empire faced crises from all sides. Naturally, more and more capable men were required to be recruited as soldiers. When Claudius became emperor, he felt that married men were more emotionally attached to their families, and thus would not make good soldiers. So he issued an edict(法令) forbidding marriage in order to ensure quality soldiers. Valentine saw the trauma(创伤) of young lovers who gave up all hope of being united in marriage. He planned to counter the emperor's orders in secret. He secretly performed many marriages for young lovers. But such things could not remain hidden for long, It was only a matter of time before claudius came to know about it, and had him arrested. Valentine is believed to have been executed(处次) on February 14th,270AD. Thus February 14th became a day for all lovers and Valentine became its Patron Saint. This day began to be annually observed by young Romans who offered handwritten greetings of affection, known as"Valentines", on this day to the women they admired. And the day came to be known as SC Valentine's Day. [单选题20分 1.1 In Claudius'mind, what situation would not produce good soldiers? A. Married men's emotional attachment to their families. B:An edict forbidding marriage. C. Crises from all sides. D. The end of a golden era. 自笔记 [单选题20分] 1.2 How did Claudius know about the secret marriages performed by Valentine? A. Someone betrayed Valentine. B. Claudius sawa ceremony by accident. C. Some lovers could not keep the secret. D. The reason is not mentioned.
1. Directions: Read the following passage and choose the correct answer for each question or statement. [题 Valentine was a bishop(注数) living in the Roman Empire. During his lifetime, the goldener ra of the Roman Empire had almost come to an end. The Roman Empire faced crises from all sides. Naturally, more and more capable men were required to be recruited as soldiers. When Claudius became emperor, he felt that married men were more emotionally attached to their families, and thus would not make good soldiers. So he issued an edict(法令) forbidding marriage in order to ensure quality soldiers. Valentine saw the trauma(创伤) of young lovers who gave up all hope of being united in marriage. He planned to counter the emperor's orders in secret. He secretly performed many marriages for young lovers. But such things could not remain hidden for long, It was only a matter of time before claudius came to know about it, and had him arrested. Valentine is believed to have been executed(处次) on February 14th,270AD. Thus February 14th became a day for all lovers and Valentine became its Patron Saint. This day began to be annually observed by young Romans who offered handwritten greetings of affection, known as"Valentines", on this day to the women they admired. And the day came to be known as SC Valentine's Day. [单选题20分 1.1 In Claudius'mind, what situation would not produce good soldiers? A. Married men's emotional attachment to their families. B:An edict forbidding marriage. C. Crises from all sides. D. The end of a golden era. 自笔记 [单选题20分] 1.2 How did Claudius know about the secret marriages performed by Valentine? A. Someone betrayed Valentine. B. Claudius sawa ceremony by accident. C. Some lovers could not keep the secret. D. The reason is not mentioned.
题目解答
答案
1.1 根据原文,克劳狄乌斯认为已婚男子对家庭的情感依恋(A)会导致他们不适合当兵,而非禁婚令(B)或外部危机(C/D)。
答案:A. Married men's emotional attachment to their families.
1.2 文章未提及克劳狄乌斯如何得知瓦伦丁的秘密婚礼,仅说明“秘密无法长久隐瞒”。A、B、C均未提及,故选D。
答案:D. The reason is not mentioned.
综上:
1.1 A
1.2 D
解析
1.1 题目考查要点:本题要求学生根据文章内容,准确理解克劳狄乌斯皇帝颁布禁婚令的直接原因。关键在于抓住文中明确提到的因果关系,即已婚男子对家庭的情感依恋被克劳狄乌斯视为影响士兵质量的因素。
1.2 题目考查要点:本题考查学生对文章隐含信息的推理能力。文章未直接说明克劳狄乌斯如何得知瓦伦丁的秘密婚礼,但通过“秘密无法长久隐瞒”这一表述,需判断出信息属于“未提及”。
第1.1题
关键信息定位
文章明确指出:“Claudius felt that married men were more emotionally attached to their families, and thus would not make good soldiers.”(克劳狄乌斯认为已婚男子对家庭依恋更深,因此不适合作为好士兵。)
选项分析
- A选项直接对应文中“married men's emotional attachment to their families”,是克劳狄乌斯的直接判断。
- B、C、D选项(禁婚令、外部危机、黄金时代结束)均为背景信息,而非克劳狄乌斯认为的“不产生好士兵”的直接原因。
第1.2题
关键信息定位
文章描述:“It was only a matter of time before Claudius came to know about it, and had him arrested.”(克劳狄乌斯最终得知此事并逮捕了瓦伦丁。)但未说明具体原因。
选项分析
- D选项“The reason is not mentioned”符合文章未提供具体细节的特点。
- A、B、C选项均需额外推断,但文中无相关线索支持。