I try not to be biased(有偏见的) but I had my doubts about hiring Stevie. His social worker assured me that he would be a good, reliable busboy. But I had never had a mentally handicapped employee. He was short, a little fat, with the smooth facial features and thick-tongued speech of Down’s Syndrome. I thought most of my customers would be uncomfortable around Stevie, so I closely watched him for the first few weeks. I shouldn’t have worried. After the first week, Stevie had my staff wrapped around his stubby little finger, and within a month my regular trucker customers had adopted him as their official truck stop mascot(吉祥物). After that, I really didn’t care what the rest of the customers thought of him. He was like a 21-year-old in blue jeans and Nikes, eager to laugh and eager to please, but fierce in his attention to his duties. Every salt and pepper shaker was exactly in its place, not a bread crumb or coffee spill was visible when Stevie got done with the table. Our only problem was persuading him to wait to clean a table until after the customers were finished. Over time, we learned that he lived with his mother, a widow who was disabled. Money was tight, and what I paid him was probably the difference between them being able to live together and Stevie being sent to a group home. That’s why the restaurant was a gloomy place that morning last August, the first morning in three years that Stevie missed work. He was at the Mayo Clinic in Rochester getting a heart surgery. His social worker said that people with Down’s Syndrome often had heart problems at an early age and there was a good chance he would come through the surgery in good shape and be back at work in a few months. A ripple of excitement ran through the staff later that morning when word came that he was out of surgery, in recovery, and doing fine. Frannie, my head waitress, did a little dance when she heard the good news. Belle Ringer, one of our regular trucker customers, stared at her and asked, “Okay, Frannie, what was that all about?” “We just got word that Stevie is out of surgery and going to be okay.” “I was wondering where he was. I had a new joke to tell him. What was the surgery about?” Frannie quickly told Belle Ringer and the other two drivers sitting at his booth about Stevie’s surgery, then sighed: “Yeah, I’m glad he is going to be OK,” she said. “But I don’t know how he and his Mom are going to handle all the bills. From what I hear, they’re barely getting by as it is.” Belle Ringer nodded thoughtfully, and Frannie hurried off to wait on the rest of her tables. After the morning rush, Frannie walked into my office. She had a couple of paper napkins in her hand. “What’s up?” I asked. “I cleared off that table where Belle Ringer and his friends were sitting after they left, and I found this. This was folded and tucked under a coffee cup.” She handed the napkin to me, and three 20 bills fell onto my desk when I opened it. On the outside, in big, bold letters, was printed “Something For Stevie”. That was three months ago. Today is New Year’s Day, the first day Stevie is supposed to be back to work. His social worker said he had been counting the days until the doctor said he could work. I arranged to have his mother bring him to work, met them in the parking lot and invited them both to celebrate his day back. I took him and his mother by their arms. “To celebrate you coming back, breakfast for you and your mother is on me.” I led them toward a large corner booth. I could feel and hear truck customers and the rest of the staff following behind as we marched through the dining room. We stopped in front of the big table. Its surface was covered with coffee cups and dinner plates, all sitting slightly on dozens of folded paper napkins. “First thing you have to do, Stevie, is clean up this mess,” I said. Stevie looked at me, and then pulled out one of the napkins. It had “Something for Stevie” printed on the outside. As he picked it up, two 10 bills fell onto the table. Stevie stared at the money, then at all the napkins peeking from beneath the tableware, each with his name printed on it. I turned to his mother. “There’s more than 10,000 incash and checks on that table, all from truckers and trucking companies that heard about your problems. Happy Thanksgiving!” While everybody else was busy shaking hands and hugging each other, Stevie, with a big, big smile on his face, was busy clearing all the cups and dishes from the table. 【小题】(1) Why did the author have doubts about hiring Stevie?A.Stevie was not that reliable.B.Stevie was mentally disabled.C.Stevie was too short and fat.D.Stevie was bad-tempered.【小题】(2) What made the author not fully satisfied with Stevie’s work?A.That he made customers uncomfortable.B.That he couldn’t pay attention to his duties.C.That he often spilled cups of coffee.D.That he usually cleaned the table too early.【小题】(3) By saying the underlined words in Paragraph 3, the author meant that the money she paid Stevie ___.A.could help Stevie out of the troubleB.could send Stevie to a group homeC.couldn’t thoroughly solve Stevie’s problemD.could make little difference to Stevie’s life【小题】(4) Why did the author ask Stevie to clean up the mess on the table?A.Stevie could pick up the money that was given to him.B.The table was so dirty that it needed cleaning.C.It was Stevie’s duty to clean the table.D.She wanted to congratulate Stevie on his coming back.【小题】(5) What made Stevie popular among the staff and customers in the restaurant?A.His special appearance.B.His hard work and optimism.C.His funny speeches and actions.D.His kind-hearted behaviour..
I try not to be biased(有偏见的) but I had my doubts about hiring Stevie. His social worker assured me that he would be a good, reliable busboy. But I had never had a mentally handicapped employee. He was short, a little fat, with the smooth facial features and thick-tongued speech of Down’s Syndrome. I thought most of my customers would be uncomfortable around Stevie, so I closely watched him for the first few weeks.
I shouldn’t have worried. After the first week, Stevie had my staff wrapped around his stubby little finger, and within a month my regular trucker customers had adopted him as their official truck stop mascot(吉祥物). After that, I really didn’t care what the rest of the customers thought of him. He was like a 21-year-old in blue jeans and Nikes, eager to laugh and eager to please, but fierce in his attention to his duties. Every salt and pepper shaker was exactly in its place, not a bread crumb or coffee spill was visible when Stevie got done with the table. Our only problem was persuading him to wait to clean a table until after the customers were finished.
Over time, we learned that he lived with his mother, a widow who was disabled. Money was tight, and what I paid him was probably the difference between them being able to live together and Stevie being sent to a group home.
That’s why the restaurant was a gloomy place that morning last August, the first morning in three years that Stevie missed work. He was at the Mayo Clinic in Rochester getting a heart surgery. His social worker said that people with Down’s Syndrome often had heart problems at an early age and there was a good chance he would come through the surgery in good shape and be back at work in a few months.
A ripple of excitement ran through the staff later that morning when word came that he was out of surgery, in recovery, and doing fine. Frannie, my head waitress, did a little dance when she heard the good news. Belle Ringer, one of our regular trucker customers, stared at her and asked, “Okay, Frannie, what was that all about?”
“We just got word that Stevie is out of surgery and going to be okay.”
“I was wondering where he was. I had a new joke to tell him. What was the surgery about?”
Frannie quickly told Belle Ringer and the other two drivers sitting at his booth about Stevie’s surgery, then sighed: “Yeah, I’m glad he is going to be OK,” she said. “But I don’t know how he and his Mom are going to handle all the bills. From what I hear, they’re barely getting by as it is.”
Belle Ringer nodded thoughtfully, and Frannie hurried off to wait on the rest of her tables.
After the morning rush, Frannie walked into my office. She had a couple of paper napkins in her hand.
“What’s up?” I asked.
“I cleared off that table where Belle Ringer and his friends were sitting after they left, and I found this. This was folded and tucked under a coffee cup.”
She handed the napkin to me, and three $20 bills fell onto my desk when I opened it. On the outside, in big, bold letters, was printed “Something For Stevie”.
That was three months ago. Today is New Year’s Day, the first day Stevie is supposed to be back to work. His social worker said he had been counting the days until the doctor said he could work. I arranged to have his mother bring him to work, met them in the parking lot and invited them both to celebrate his day back. I took him and his mother by their arms. “To celebrate you coming back, breakfast for you and your mother is on me.”
I led them toward a large corner booth. I could feel and hear truck customers and the rest of the staff following behind as we marched through the dining room. We stopped in front of the big table. Its surface was covered with coffee cups and dinner plates, all sitting slightly on dozens of folded paper napkins.
“First thing you have to do, Stevie, is clean up this mess,” I said.
Stevie looked at me, and then pulled out one of the napkins. It had “Something for Stevie” printed on the outside. As he picked it up, two $10 bills fell onto the table. Stevie stared at the money, then at all the napkins peeking from beneath the tableware, each with his name printed on it.
I turned to his mother. “There’s more than $10,000 incash and checks on that table, all from truckers and trucking companies that heard about your problems. Happy Thanksgiving!”
While everybody else was busy shaking hands and hugging each other, Stevie, with a big, big smile on his face, was busy clearing all the cups and dishes from the table.
【小题】(1) Why did the author have doubts about hiring Stevie?
A.Stevie was not that reliable.B.Stevie was mentally disabled.C.Stevie was too short and fat.D.Stevie was bad-tempered.
【小题】(2) What made the author not fully satisfied with Stevie’s work?
A.That he made customers uncomfortable.B.That he couldn’t pay attention to his duties.C.That he often spilled cups of coffee.D.That he usually cleaned the table too early.
【小题】(3) By saying the underlined words in Paragraph 3, the author meant that the money she paid Stevie ___.
A.could help Stevie out of the troubleB.could send Stevie to a group homeC.couldn’t thoroughly solve Stevie’s problemD.could make little difference to Stevie’s life
【小题】(4) Why did the author ask Stevie to clean up the mess on the table?
A.Stevie could pick up the money that was given to him.B.The table was so dirty that it needed cleaning.C.It was Stevie’s duty to clean the table.D.She wanted to congratulate Stevie on his coming back.
【小题】(5) What made Stevie popular among the staff and customers in the restaurant?
A.His special appearance.B.His hard work and optimism.C.His funny speeches and actions.D.His kind-hearted behaviour.
题目解答
答案
【答案】
| 【小题1】B | 【小题2】D | 【小题3】A | 【小题4】A | 【小题5】B |
解析
- 考查要点:本题主要考查学生对文章细节的理解、隐含意思的推断以及人物形象的分析能力。
- 解题核心:
- 第(1)题:抓住作者对Stevie的第一印象,关注其外貌特征与职业适应性的矛盾。
- 第(2)题:通过描述Stevie的工作表现,定位作者对其工作态度的唯一不满点。
- 第(3)题:结合上下文理解“the difference between them being able to live together”这一关键句的深层含义。
- 第(4)题:联系后文善款出现的情节,推断表面要求与实际意图的关系。
- 第(5)题:归纳Stevie在餐厅受欢迎的多方面原因,聚焦其性格与行为特征。
第(1)题
关键句:
- “I had never had a mentally handicapped employee. He was short, a little fat, with the smooth facial features and thick-tongued speech of Down’s Syndrome.”
解析:
作者对Stevie的疑虑源于其唐氏综合症导致的智力障碍,而非外貌或性格问题。选项B直接对应文中描述的核心矛盾。
第(2)题
关键句:
- “Our only problem was persuading him to wait to clean a table until after the customers were finished.”
解析:
Stevie工作认真,但存在过早清洁桌子的坏习惯,这是作者唯一不满之处,对应选项D。
第(3)题
关键句:
- “Money was tight, and what I paid him was probably the difference between them being able to live together and Stevie being sent to a group home.”
解析:
“the difference”暗示作者的工资是Stevie家庭维持现状的关键,选项A(帮助Stevie解决问题)最符合句意。
第(4)题
关键句:
- “three months ago... covered with coffee cups and dinner plates, all sitting slightly on dozens of folded paper napkins”(后文善款情节)
解析:
表面要求“清理桌子”实为让Stevie发现藏在纸巾下的善款,选项A(让他收取善款)揭示隐含意图。
第(5)题
关键句:
- “eager to laugh and eager to please, but fierce in his attention to his duties”
解析:
Stevie因乐观积极的工作态度和认真负责的作风赢得人心,选项B(努力工作和乐观)最全面概括。