Washington is home to lots of trees—it is the Evergreen State, after all—and lots of fireplaces and wood-burning stoves too. But what if you lived there and couldn't chop (劈) wood or couldn't afford to pay someone to do it? Luckily, Shane McDaniel and his twin sons are happy to lend an ax. The three men chop truckloads of wood—then donate it to those in need.The idea started as a father-son bonding project. "I had to cut wood with my dad. He just loved doing it," said Shane. He wanted to pass along that feeling, so he and the twins spent the summer chopping wood. The result was a great wall of wood piled up around their house, which is worth about 10,000.It was too much for the Mc-Daniels to use themselves, and when the weather turned cold that November, Shane started thinking of others. He posted on the Internet: "IF YOU ARE IN NEED OF FIREWOOD AND CANNOT AFFORD IT, PLEASE CONTACT ME! ... If you know someone who NEEDS WOOD, and they're looking at a cold house, please help us help them. Please help us make sure NO ONE GOES COLD IN OUR HOOD."The response was immediate. One man offered to donate a wood-burning furnace. Others raced over to Norm's, the mini-mart Shane owns, with more wood for the pile.Single mom Katelyn Ticer and her four-year-old daughter rely on a wood-burning stove as their only source of heat, so it was a relief to receive a truckload of firewood from the McDaniels before the holidays. “To get that much wood brought me to tears,” she said. “So much stress and anxiety is off my shoulders. I couldn't be more thankful.”However, not every recipient is grateful, and some aren't even friendly. But Shane is OK with that. "Giving is the reward,” he says. “It has nothing to do with how well it's received; it's about how much it's needed.”【小题1】Why did Shane start chopping wood?A.He wanted to teach his sons a living skill.B.He wanted to kill the boring summer time.C.He was inspired by a childhood experience.D.He planned to make more money through this.【小题2】Why is Katelyn Tice mentioned in paragraph 5?A.To prove the great value of Shane's donation.B.To tell there are lots of people in need of wood.C.To describe how cold winter makes people suffer.D.To show the people helped by Shane are really poor.【小题3】What can we infer from the last paragraph?A.Shane doesn't want people to thank him.B.Every person helped by Shane is thankful.C.Shane feels unhappy when people are unfriendly.D.Shane thinks it's rewarding to make the donation.【小题4】Which of the following words best describe Shane?A.Positive and energetic.B.Caring and generous.C.Reliable and friendly.D.Warm-hearted and humorous.
Washington is home to lots of trees—it is the Evergreen State, after all—and lots of fireplaces and wood-burning stoves too. But what if you lived there and couldn't chop (劈) wood or couldn't afford to pay someone to do it? Luckily, Shane McDaniel and his twin sons are happy to lend an ax. The three men chop truckloads of wood—then donate it to those in need.
The idea started as a father-son bonding project. "I had to cut wood with my dad. He just loved doing it," said Shane. He wanted to pass along that feeling, so he and the twins spent the summer chopping wood. The result was a great wall of wood piled up around their house, which is worth about $10,000.
It was too much for the Mc-Daniels to use themselves, and when the weather turned cold that November, Shane started thinking of others. He posted on the Internet: "IF YOU ARE IN NEED OF FIREWOOD AND CANNOT AFFORD IT, PLEASE CONTACT ME! ... If you know someone who NEEDS WOOD, and they're looking at a cold house, please help us help them. Please help us make sure NO ONE GOES COLD IN OUR HOOD."
The response was immediate. One man offered to donate a wood-burning furnace. Others raced over to Norm's, the mini-mart Shane owns, with more wood for the pile.
Single mom Katelyn Ticer and her four-year-old daughter rely on a wood-burning stove as their only source of heat, so it was a relief to receive a truckload of firewood from the McDaniels before the holidays. “To get that much wood brought me to tears,” she said. “So much stress and anxiety is off my shoulders. I couldn't be more thankful.”
However, not every recipient is grateful, and some aren't even friendly. But Shane is OK with that. "Giving is the reward,” he says. “It has nothing to do with how well it's received; it's about how much it's needed.”
【小题1】Why did Shane start chopping wood?| A.He wanted to teach his sons a living skill. |
| B.He wanted to kill the boring summer time. |
| C.He was inspired by a childhood experience. |
| D.He planned to make more money through this. |
| A.To prove the great value of Shane's donation. |
| B.To tell there are lots of people in need of wood. |
| C.To describe how cold winter makes people suffer. |
| D.To show the people helped by Shane are really poor. |
| A.Shane doesn't want people to thank him. |
| B.Every person helped by Shane is thankful. |
| C.Shane feels unhappy when people are unfriendly. |
| D.Shane thinks it's rewarding to make the donation. |
| A.Positive and energetic. | B.Caring and generous. |
| C.Reliable and friendly. | D.Warm-hearted and humorous. |
题目解答
答案

解析
考查要点:
- 细节理解:根据文章内容直接提取信息,判断事件发生的直接原因。
- 人物提及目的:分析文中具体人物或事件的作用,理解作者的写作意图。
- 推理判断:通过文中隐含信息推断作者态度或人物心理。
- 人物性格分析:结合人物行为和语言归纳其性格特点。
解题核心思路:
- 小题1:定位 Shane 开始劈柴的直接原因,关注其童年经历的描述。
- 小题2:分析 Katelyn Ticer 的故事如何体现 Shane 捐赠行为的价值。
- 小题3:结合 Shane 的话“Giving is the reward”推断其价值观。
- 小题4:综合 Shane 的善举和慷慨行为归纳其性格特征。
小题1
关键信息:Shane 说“他小时候和父亲一起劈柴,父亲非常享受这件事,他想把这种感觉传递给儿子”。
解析:Shane 的行为源于对童年经历的回忆,而非经济利益或消磨时间,因此选 C。
小题2
关键信息:Katelyn Ticer 和女儿完全依赖木柴取暖,收到捐赠后非常感激。
解析:作者通过这一具体案例展示 Shane 的捐赠行为如何解决实际问题,体现其价值,因此选 A。
小题3
关键信息:Shane 表示“施予本身就是回报,与是否被感激无关”。
解析:这句话直接表明 Shane 对捐赠行为的积极态度,因此选 D。
小题4
关键信息:Shane 主动捐赠木柴帮助他人,且行为体现了无私和慷慨。
解析:“Caring”体现在对他人需求的关注,“generous”体现在主动分享资源,因此选 B。