题目
As graduation day approached, excitement increased. Being out of high school meant I was finally coming of age (成人). Soon I would be on my own, making my own decisions, doing what I wanted without someone looking over my shoulder and it meant going to school with boys --- a welcome change coming from an all-girl high school. There was never any question in my mind that I would go to a college away from home. My mother's idea, on the other hand, was just the opposite. Trying her best not to force her preferences on me, she would subtly ask whether I had considered particular schools, all of which happened to be located in or near my hometown of Chicago. Once it was established that, as long as it was financially affordable, I would be going away anyway, my family's perspective changed. Their concern shifted from whether I was going away to how far. The schools I was considering on the East Coast suddenly looked much more attractive than those in California. But which college I would attend was just one of what seemed like a never-ending list of unknown! What would college be like? Would the other student like me? Would I make friends easily? Would I miss my family so much that I wouldn't be able to stand it? And what about the work --- would I be able to keep up? (Began A student in high schools seemed to offer little assurance that I would be able to survive college.) What if the college I selected turned out to be a horrible mistake? Would I be able to transfer to another school? The panic set in. My feelings took a 180-degree turn. I really didn't want to leave high school at all, and it was questionable whether I wanted to grow up after all. It had been nice being respected as a senior by the underclass students for the past year; I didn't enjoy the idea of being on the bottom rung of the ladder again. Despite months of expectation, nothing could have prepared me for the impact of the actual day. As the familiar must of "Pomp and Circumstance" echoed in the background, I looked around at the other students in white caps and gowns as we solemnly (庄严地) filed into the auditorium (礼堂). Tears welled up uncontrollably in my eyes, and I was consumed by a rush of sadness. As if in a daze, I rose from my seat when I heard my name called and slowly crossed the stage to receive my diploma (毕业证书). As I reached out my hand, I knew that I was reaching not just for a piece of paper but for a brand-new life. Exciting as the prospect of a new life seemed, it wasn't easy saying goodbye to the old ones --- the familiar faces, the familiar routine. I would even miss that chemistry class I wasn't particularly fond of and the long commute each day between home and school that I hated. Good or bad, it was what I knew. That September, I was fortunate to attend a wonderful university in Providence, Rhode Island. I needn't have worried about liking it. My years there turned out to be some of the best years of my life. And as for friends, I still treasures some of the friendships I formed there today. Years later, financial difficulties forced my high school to close its doors for good. Although going back is impossible, it's comforting to know I can revisit my special memories any time.(1)Which of the followings NOT the reason for the author's feeling excited about graduation? ____ A. Making her own decision.B. Doing whatever she wants.C. Having schoolmates of both sexes.D. Getting away from parents.(2)The author's mother ____ .A. did not care which college her daughter went toB. tried her best to tell the author which college was her favoriteC. preferred the colleges on the East Coast to those in CaliforniaD. was willing to allow the author to make her own choice(3)Why did the author worry about her schoolwork in college? ____ A. Good performance in high school doesn't necessarily mean success in college.B. Feeling lonely in an entirely new school may have a negative influence.C. Unbearable homesickness may stop the author from focusing on study.D. Peer pressure in a good university makes it hard to keep up.(4)What can we learn from the last two paragraphs? ____ A. The author was eager to say goodbye to the old school days.B. The author found she was attached to her old school.C. The author missed her chemistry lessons because they were her favorite.D. The author felt comforted because she could revisit her old school.(5)What does the author mainly describe in this article? ____ A. Her happiness to be admitted to a wonderful university.B. Her eagerness to go to a wonderful university far away from home.C. Her excitement during the months leading to the graduation ceremony.D. Her mixed feelings during the months be for can don graduation day.
As graduation day approached, excitement increased. Being out of high school meant I was finally coming of age (成人). Soon I would be on my own, making my own decisions, doing what I wanted without someone looking over my shoulder and it meant going to school with boys --- a welcome change coming from an all-girl high school.
There was never any question in my mind that I would go to a college away from home. My mother's idea, on the other hand, was just the opposite. Trying her best not to force her preferences on me, she would subtly ask whether I had considered particular schools, all of which happened to be located in or near my hometown of Chicago. Once it was established that, as long as it was financially affordable, I would be going away anyway, my family's perspective changed. Their concern shifted from whether I was going away to how far. The schools I was considering on the East Coast suddenly looked much more attractive than those in California.
But which college I would attend was just one of what seemed like a never-ending list of unknown! What would college be like? Would the other student like me? Would I make friends easily? Would I miss my family so much that I wouldn't be able to stand it? And what about the work --- would I be able to keep up? (Began A student in high schools seemed to offer little assurance that I would be able to survive college.) What if the college I selected turned out to be a horrible mistake? Would I be able to transfer to another school?
The panic set in. My feelings took a 180-degree turn. I really didn't want to leave high school at all, and it was questionable whether I wanted to grow up after all. It had been nice being respected as a senior by the underclass students for the past year; I didn't enjoy the idea of being on the bottom rung of the ladder again.
Despite months of expectation, nothing could have prepared me for the impact of the actual day. As the familiar must of "Pomp and Circumstance" echoed in the background, I looked around at the other students in white caps and gowns as we solemnly (庄严地) filed into the auditorium (礼堂). Tears welled up uncontrollably in my eyes, and I was consumed by a rush of sadness. As if in a daze, I rose from my seat when I heard my name called and slowly crossed the stage to receive my diploma (毕业证书). As I reached out my hand, I knew that I was reaching not just for a piece of paper but for a brand-new life. Exciting as the prospect of a new life seemed, it wasn't easy saying goodbye to the old ones --- the familiar faces, the familiar routine. I would even miss that chemistry class I wasn't particularly fond of and the long commute each day between home and school that I hated. Good or bad, it was what I knew.
That September, I was fortunate to attend a wonderful university in Providence, Rhode Island. I needn't have worried about liking it. My years there turned out to be some of the best years of my life. And as for friends, I still treasures some of the friendships I formed there today. Years later, financial difficulties forced my high school to close its doors for good. Although going back is impossible, it's comforting to know I can revisit my special memories any time.
(1)Which of the followings NOT the reason for the author's feeling excited about graduation? ____
A. Making her own decision.
B. Doing whatever she wants.
C. Having schoolmates of both sexes.
D. Getting away from parents.
(2)The author's mother ____ .
A. did not care which college her daughter went to
B. tried her best to tell the author which college was her favorite
C. preferred the colleges on the East Coast to those in California
D. was willing to allow the author to make her own choice
(3)Why did the author worry about her schoolwork in college? ____
A. Good performance in high school doesn't necessarily mean success in college.
B. Feeling lonely in an entirely new school may have a negative influence.
C. Unbearable homesickness may stop the author from focusing on study.
D. Peer pressure in a good university makes it hard to keep up.
(4)What can we learn from the last two paragraphs? ____
A. The author was eager to say goodbye to the old school days.
B. The author found she was attached to her old school.
C. The author missed her chemistry lessons because they were her favorite.
D. The author felt comforted because she could revisit her old school.
(5)What does the author mainly describe in this article? ____
A. Her happiness to be admitted to a wonderful university.
B. Her eagerness to go to a wonderful university far away from home.
C. Her excitement during the months leading to the graduation ceremony.
D. Her mixed feelings during the months be for can don graduation day.
There was never any question in my mind that I would go to a college away from home. My mother's idea, on the other hand, was just the opposite. Trying her best not to force her preferences on me, she would subtly ask whether I had considered particular schools, all of which happened to be located in or near my hometown of Chicago. Once it was established that, as long as it was financially affordable, I would be going away anyway, my family's perspective changed. Their concern shifted from whether I was going away to how far. The schools I was considering on the East Coast suddenly looked much more attractive than those in California.
But which college I would attend was just one of what seemed like a never-ending list of unknown! What would college be like? Would the other student like me? Would I make friends easily? Would I miss my family so much that I wouldn't be able to stand it? And what about the work --- would I be able to keep up? (Began A student in high schools seemed to offer little assurance that I would be able to survive college.) What if the college I selected turned out to be a horrible mistake? Would I be able to transfer to another school?
The panic set in. My feelings took a 180-degree turn. I really didn't want to leave high school at all, and it was questionable whether I wanted to grow up after all. It had been nice being respected as a senior by the underclass students for the past year; I didn't enjoy the idea of being on the bottom rung of the ladder again.
Despite months of expectation, nothing could have prepared me for the impact of the actual day. As the familiar must of "Pomp and Circumstance" echoed in the background, I looked around at the other students in white caps and gowns as we solemnly (庄严地) filed into the auditorium (礼堂). Tears welled up uncontrollably in my eyes, and I was consumed by a rush of sadness. As if in a daze, I rose from my seat when I heard my name called and slowly crossed the stage to receive my diploma (毕业证书). As I reached out my hand, I knew that I was reaching not just for a piece of paper but for a brand-new life. Exciting as the prospect of a new life seemed, it wasn't easy saying goodbye to the old ones --- the familiar faces, the familiar routine. I would even miss that chemistry class I wasn't particularly fond of and the long commute each day between home and school that I hated. Good or bad, it was what I knew.
That September, I was fortunate to attend a wonderful university in Providence, Rhode Island. I needn't have worried about liking it. My years there turned out to be some of the best years of my life. And as for friends, I still treasures some of the friendships I formed there today. Years later, financial difficulties forced my high school to close its doors for good. Although going back is impossible, it's comforting to know I can revisit my special memories any time.
(1)Which of the followings NOT the reason for the author's feeling excited about graduation? ____
A. Making her own decision.
B. Doing whatever she wants.
C. Having schoolmates of both sexes.
D. Getting away from parents.
(2)The author's mother ____ .
A. did not care which college her daughter went to
B. tried her best to tell the author which college was her favorite
C. preferred the colleges on the East Coast to those in California
D. was willing to allow the author to make her own choice
(3)Why did the author worry about her schoolwork in college? ____
A. Good performance in high school doesn't necessarily mean success in college.
B. Feeling lonely in an entirely new school may have a negative influence.
C. Unbearable homesickness may stop the author from focusing on study.
D. Peer pressure in a good university makes it hard to keep up.
(4)What can we learn from the last two paragraphs? ____
A. The author was eager to say goodbye to the old school days.
B. The author found she was attached to her old school.
C. The author missed her chemistry lessons because they were her favorite.
D. The author felt comforted because she could revisit her old school.
(5)What does the author mainly describe in this article? ____
A. Her happiness to be admitted to a wonderful university.
B. Her eagerness to go to a wonderful university far away from home.
C. Her excitement during the months leading to the graduation ceremony.
D. Her mixed feelings during the months be for can don graduation day.
题目解答
答案
(1)D.细节理解题.根据文章第一段,As graduation day approached, excitement increased. Being out of high school meant I was finally coming of age(成人).Soon I would be on my own, making my own decisions, doing what I wanted without someone looking over my shoulder and it meant going to school with boys-a welcome change coming from an all-girl high school.随着毕业日的临近,兴奋感越来越强.高中毕业意味着我终于长大了.很快,我就可以自己做决定,做自己想做的事,而不用有人在我背后看着我,这意味着我要和男生一起上学--这是一个来自全女生高中的可喜变化.可知,作者对毕业感到兴奋的原因有自己做决定、可以为所欲为以及离开女校和男孩一起上学,没有提到远离父母,结合选项,故选D.
(2)B.细节理解题.根据文章第二段,The schools I was considering on the East Coast suddenly looked much more attractive than those in California.我在东海岸考虑的学校突然变得比加利福尼亚的学校更有吸引力了.可知,作者的母亲更喜欢离家比较近的在东海岸的学校.结合选项,故选B.
(3)A.细节理解题.根据文章第三段中,Being an A student in high school seemed to offer little assurance that I would be able to survive college.作为一名高中生,似乎不能保证我能在大学里生存下来.可知,作为高中时的尖子生似乎并不能保证作者在大学的学习中立于不败之地,因此作者对大学学业感到担忧.结合选项,故选A.
(4)B.推理判断题.根据文章第四段,The panic set in. My feelings took a 180-degree turn. I really didn't want to leave high school at all, and it was questionable whether I wanted to grow up after all. It had been nice being respected as a senior by the underclass students for the past year; I didn't enjoy the idea of being on the bottom rung of the ladder again.恐慌开始了.我的感情发生了180度的转变.我真的一点都不想离开高中,我到底想不想长大是个问题.过去一年里,作为一名高年级学生,受到下层学生的尊敬是件好事;我不喜欢___的想法.可知,作者很喜欢作为毕业班学生被学弟学妹们尊重的日子,而到了大学就会变成一名新生,就没有学弟学妹了.可知作者发现她依恋她的旧学校.结合选项,故选B.
(5)B.推理判断题.根据文章第五段,it wasn't easy saying goodbye to the old ones-the familiar faces,the familiar routine.和那些熟悉的面孔,熟悉的日常生活告别并不容易.可知,作者十分留恋高中生活.结合选项,故选B.
(6)D.主旨大意题.根据文章最后一段,That September, I was fortunate to attend a wonderful university in Providence, Rhode Island. I needn't have worried about liking it. My years there turned out to be some of the best years of my life. And as for friends, I still treasure some of the friendships I formed there today. Years later, financial difficulties forced my high school to close its doors for good. Although going back is impossible, it's comforting to know I can revisit my special memories any time.那年九月,我有幸在罗得岛州的普罗维登斯上了一所很棒的大学.我不必担心会喜欢它.我在那里的岁月是我一生中最美好的时光.至于朋友,我仍然珍惜我今天在那里建立的一些友谊.几年后,经济困难迫使我高中要永远关上校门,虽然回去是不可能的,但知道自己可以随时重温自己的特殊记忆,还是很欣慰的.可知,本文章主要讲述了作者在高中毕业即将踏入大学校门的前几个月以及毕业时的复杂心情,结合选项,故选D.
(2)B.细节理解题.根据文章第二段,The schools I was considering on the East Coast suddenly looked much more attractive than those in California.我在东海岸考虑的学校突然变得比加利福尼亚的学校更有吸引力了.可知,作者的母亲更喜欢离家比较近的在东海岸的学校.结合选项,故选B.
(3)A.细节理解题.根据文章第三段中,Being an A student in high school seemed to offer little assurance that I would be able to survive college.作为一名高中生,似乎不能保证我能在大学里生存下来.可知,作为高中时的尖子生似乎并不能保证作者在大学的学习中立于不败之地,因此作者对大学学业感到担忧.结合选项,故选A.
(4)B.推理判断题.根据文章第四段,The panic set in. My feelings took a 180-degree turn. I really didn't want to leave high school at all, and it was questionable whether I wanted to grow up after all. It had been nice being respected as a senior by the underclass students for the past year; I didn't enjoy the idea of being on the bottom rung of the ladder again.恐慌开始了.我的感情发生了180度的转变.我真的一点都不想离开高中,我到底想不想长大是个问题.过去一年里,作为一名高年级学生,受到下层学生的尊敬是件好事;我不喜欢___的想法.可知,作者很喜欢作为毕业班学生被学弟学妹们尊重的日子,而到了大学就会变成一名新生,就没有学弟学妹了.可知作者发现她依恋她的旧学校.结合选项,故选B.
(5)B.推理判断题.根据文章第五段,it wasn't easy saying goodbye to the old ones-the familiar faces,the familiar routine.和那些熟悉的面孔,熟悉的日常生活告别并不容易.可知,作者十分留恋高中生活.结合选项,故选B.
(6)D.主旨大意题.根据文章最后一段,That September, I was fortunate to attend a wonderful university in Providence, Rhode Island. I needn't have worried about liking it. My years there turned out to be some of the best years of my life. And as for friends, I still treasure some of the friendships I formed there today. Years later, financial difficulties forced my high school to close its doors for good. Although going back is impossible, it's comforting to know I can revisit my special memories any time.那年九月,我有幸在罗得岛州的普罗维登斯上了一所很棒的大学.我不必担心会喜欢它.我在那里的岁月是我一生中最美好的时光.至于朋友,我仍然珍惜我今天在那里建立的一些友谊.几年后,经济困难迫使我高中要永远关上校门,虽然回去是不可能的,但知道自己可以随时重温自己的特殊记忆,还是很欣慰的.可知,本文章主要讲述了作者在高中毕业即将踏入大学校门的前几个月以及毕业时的复杂心情,结合选项,故选D.