Is the mobile phone a blessing or a curse? "I can’t live without my mobile phone!" is what I often hear people say as they lament about how mobiles have become an indispensable part of their lives. The blurring of personal and work lives brought about by the device is posing challenges to many. The all so common sight of heads bent, eyes staring intently at mobile screens and fingers busy tapping away repeats itself across major cities around the world. Whenever there is a moment to spare while on the train, taxi or waiting in a queue, people busy themselves with their mobile devices. Some even confess to checking in with their phones while out on a date! Such unhealthy obsession with mobile devices is affecting how we appreciate the little things in life or miss the moments that matter. The truth is that technology overall should be seen as a tool to enhance our way of living and not as a backfill(回填) for the good things that we as humans naturally enjoy. Mobile phones have certainly made a significant impact on our lives, but I truly believe it’s for the better. It’s changed the way we communicate, whether for work or play. We are now less constrained(约束) by time and geographical location. With my mobile device, I can dial into conference calls while stuck in a traffic jam, or reply to urgent e-mails while on the go. I can send a text message or share photos and videos with friends who aren’t living in the same country. My phone calendar keeps my life organized, and even Facebook, Twitter, and instant messaging are now accessible from mobile devices! Smart phones are more than just a means to stay connected; they are also a key source of entertainment. The game of Snake was one of the first mobile games that I got hooked(着迷的) on back in the 1990s. Today, the market’s flooded with mobile apps(应用程序) — we’re so spoilt for choice! And it’s not just games. There are apps to help you find your way around literally anywhere, apps that let you listen to your favorite music, apps to book cinema or concert tickets, and even apps that teach the alphabet to toddlers. The mobile revolution isn’t just changing the lives of people who live in the city. I know of a young Bangladeshi woman named Shompa Akhter who has a passion for fashion and design. She dreamt about starting her own business and she did just that, opening a boutique in Kushtia featuring her own creations. Dealing with suppliers in different towns was a hassle for Shompa — purchase orders had to either be hand delivered or mailed out to suppliers. Shompa also found it tough publicizing her business to potential customers outside her town. Before using a mobile phone, Shompa had never heard of e-mails! The technology intimidated her and she was skeptical about how a mobile phone and e-mail could help her business. But once she got the hang of it, she was hooked. Mobile e-mail is a blessing in her life. The 25-year-old entrepreneur now stays in touch easily with her suppliers. I hear inspiring stories like Shompa’s from so many other countries. Teachers, like Edna Cas and Imelda Pontejos from Ligao East Central School in the Philippines, have brought lessons to life in the classrooms by downloading multimedia content via smart phones using the Tex2Teach programme and linking it to television screens to show to their students. Farmers, like Edi Sugara Purba in North Sumatra, Indonesia now have access to weather information critical to crops. With the information gained through his mobile phone, Edi can quickly decide how to best protect the coffee and oranges he grows. He also gets information on crop prices to help him negotiate better and decide on how to price his crops competitively. Who would have thought that mobile phones could bring such huge change? It shouldn’t really be a surprise though. Information is empowering(增加……的自主权). Just ask Shompa, Edna and Edi. The mobile revolution is here but there are still many out there who have yet to experience its benefits. We’ve only just begun. 1:By citing a common saying about mobile phones, the author intends to . A.introduce the topic B.express his own feeling C.attract the readers’ attention D.stress the importance of mobile phones 2:It can be inferred from Paragraph 3 that mobile phones . A.damage our health B.spoil our lives in a way C.make our lives more enjoyable D.allow users to value happy moments 3:Paragraph 6 is mainly about . A.new functions of mobile phones B.new changes in Information Age C.the advantages of mobile phones D.the author’s personal experience 4:The underlined word "boutique" in Paragraph 8 probably refers to . A.a coffee bar B.a computer company C.a travel agency D.a clothing store 5:The example of Shompa Akhter illustrates that . A.e-mail makes it easy to design clothes B.mobile phones are popular in Bangladesh C.using a mobile phone is beneficial for conducting business D.many businesses are conducted through e-mail 6:Thanks to the information from the mobile phone, Edi can . A.take better care of the crops he plants B.make more money by planting coffee C.download multimedia content in class D.keep in touch with his customers easily
"I can’t live without my mobile phone!" is what I often hear people say as they lament about how mobiles have become an indispensable part of their lives. The blurring of personal and work lives brought about by the device is posing challenges to many.
The all so common sight of heads bent, eyes staring intently at mobile screens and fingers busy tapping away repeats itself across major cities around the world. Whenever there is a moment to spare while on the train, taxi or waiting in a queue, people busy themselves with their mobile devices. Some even confess to checking in with their phones while out on a date!
Such unhealthy obsession with mobile devices is affecting how we appreciate the little things in life or miss the moments that matter. The truth is that technology overall should be seen as a tool to enhance our way of living and not as a backfill(回填) for the good things that we as humans naturally enjoy.
Mobile phones have certainly made a significant impact on our lives, but I truly believe it’s for the better.
It’s changed the way we communicate, whether for work or play. We are now less constrained(约束) by time and geographical location. With my mobile device, I can dial into conference calls while stuck in a traffic jam, or reply to urgent e-mails while on the go. I can send a text message or share photos and videos with friends who aren’t living in the same country. My phone calendar keeps my life organized, and even Facebook, Twitter, and instant messaging are now accessible from mobile devices!
Smart phones are more than just a means to stay connected; they are also a key source of entertainment. The game of Snake was one of the first mobile games that I got hooked(着迷的) on back in the 1990s. Today, the market’s flooded with mobile apps(应用程序) — we’re so spoilt for choice! And it’s not just games. There are apps to help you find your way around literally anywhere, apps that let you listen to your favorite music, apps to book cinema or concert tickets, and even apps that teach the alphabet to toddlers.
The mobile revolution isn’t just changing the lives of people who live in the city. I know of a young Bangladeshi woman named Shompa Akhter who has a passion for fashion and design. She dreamt about starting her own business and she did just that, opening a boutique in Kushtia featuring her own creations. Dealing with suppliers in different towns was a hassle for Shompa — purchase orders had to either be hand delivered or mailed out to suppliers. Shompa also found it tough publicizing her business to potential customers outside her town.
Before using a mobile phone, Shompa had never heard of e-mails! The technology intimidated her and she was skeptical about how a mobile phone and e-mail could help her business. But once she got the hang of it, she was hooked. Mobile e-mail is a blessing in her life. The 25-year-old entrepreneur now stays in touch easily with her suppliers.
I hear inspiring stories like Shompa’s from so many other countries. Teachers, like Edna Cas and Imelda Pontejos from Ligao East Central School in the Philippines, have brought lessons to life in the classrooms by downloading multimedia content via smart phones using the Tex2Teach programme and linking it to television screens to show to their students.
Farmers, like Edi Sugara Purba in North Sumatra, Indonesia now have access to weather information critical to crops. With the information gained through his mobile phone, Edi can quickly decide how to best protect the coffee and oranges he grows. He also gets information on crop prices to help him negotiate better and decide on how to price his crops competitively.
Who would have thought that mobile phones could bring such huge change? It shouldn’t really be a surprise though. Information is empowering(增加……的自主权). Just ask Shompa, Edna and Edi.
The mobile revolution is here but there are still many out there who have yet to experience its benefits. We’ve only just begun.
1:By citing a common saying about mobile phones, the author intends to .
A.introduce the topic
B.express his own feeling
C.attract the readers’ attention
D.stress the importance of mobile phones
2:It can be inferred from Paragraph 3 that mobile phones .
A.damage our health
B.spoil our lives in a way
C.make our lives more enjoyable
D.allow users to value happy moments
3:Paragraph 6 is mainly about .
A.new functions of mobile phones
B.new changes in Information Age
C.the advantages of mobile phones
D.the author’s personal experience
4:The underlined word "boutique" in Paragraph 8 probably refers to .
A.a coffee bar
B.a computer company
C.a travel agency
D.a clothing store
5:The example of Shompa Akhter illustrates that .
A.e-mail makes it easy to design clothes
B.mobile phones are popular in Bangladesh
C.using a mobile phone is beneficial for conducting business
D.many businesses are conducted through e-mail
6:Thanks to the information from the mobile phone, Edi can .
A.take better care of the crops he plants
B.make more money by planting coffee
C.download multimedia content in class
D.keep in touch with his customers easily
题目解答
答案
2:B
3:C
4:D
5:C
6:A
解析
- 考查要点:本题主要考查学生对文章主旨、段落大意、推理判断及词义猜测的掌握。需结合上下文理解作者意图、推断隐含信息,并通过语境推测生词含义。
- 解题思路:
- 第1题:通过分析首段中引用俗语的作用,判断其在文中的功能。
- 第2题:结合第3段描述的现象,推断手机对生活的影响。
- 第3题:通过段落核心内容,归纳段落主旨。
- 第4题:根据上下文语境,推测“boutique”的具体含义。
- 第5题:通过具体事例分析,理解手机对商业活动的促进作用。
- 第6题:提取关键信息,判断手机如何帮助农民改善农业种植。
第1题
关键点:首段通过“我不能没有手机”这一常见说法引出手机在生活中的重要性,进而展开讨论。
解析:作者引用俗语的目的是引出文章主题(手机是福是祸),而非表达个人情感或吸引注意。因此选A。
第2题
关键点:第3段描述人们沉迷手机,忽视生活中美好瞬间。
解析:段落通过现象说明手机使人们错过重要时刻,暗示手机在某种程度上破坏了生活平衡,故选B。
第3题
关键点:第6段列举手机在娱乐、导航、音乐、购票等多方面的功能。
解析:段落重点说明手机的多功能性及带来的便利,属于对手机优势的总结,故选C。
第4题
关键点:文中提到Shompa经营“boutique”,并描述其展示自己的时尚设计。
解析:结合“fashion and design”“creations”等词,可推断“boutique”指服装店,故选D。
第5题
关键点:Shompa通过手机邮箱与供应商沟通,简化业务流程。
解析:事例核心在于手机对商业活动的促进作用,而非设计或邮件普及,故选C。
第6题
关键点:Edi通过手机获取天气和作物价格信息,用于保护作物和定价。
解析:信息直接帮助Edi更好地管理农业种植,而非增加收入或联系客户,故选A。