By far the most common difficulty in study is simple failure to get down to regular concentrated work. This difficulty is much greater for those who do not work to a plan and have no regular routine of study. Many students muddle along, doing a bit of this subject or that, as the mood takes them, or letting their work pile up until the last possible moment. Few students work to a set timetable. They say that if they did construct a timetable for themselves, they would not keep to it, or would have to alter it constantly, since they can never predict from one day to the next what their activities will be. According to the author, what is the most widespread problem in study? A Lack of a systematic plan for study. B Failure to keep to a set study timetable. C Distractions of routine activities from study.
By far the most common difficulty in study is simple failure to get down to regular concentrated work. This difficulty is much greater for those who do not work to a plan and have no regular routine of study. Many students muddle along, doing a bit of this subject or that, as the mood takes them, or letting their work pile up until the last possible moment.
Few students work to a set timetable. They say that if they did construct a timetable for themselves, they would not keep to it, or would have to alter it constantly, since they can never predict from one day to the next what their activities will be.
According to the author, what is the most widespread problem in study?
A Lack of a systematic plan for study.
B Failure to keep to a set study timetable.
C Distractions of routine activities from study.
题目解答
答案
解析
本题考查对文章细节的理解,需准确找出作者认为的学习中最普遍问题。
关键信息定位
文章首句明确指出:“By far the most common difficulty in study is simple failure to get down to regular concentrated work.”(到目前为止,学习中最常见的困难是无法进行定期的集中学习。)随后解释道,这一困难对“不按计划学习、没有固定学习 routine 的人”影响更大,许多学生“随心情学一点这个或那个”“作业堆到最后一刻”,进一步说明缺乏系统计划是导致无法定期集中学习的核心原因。
选项分析
- A. Lack of a systematic plan for study.(缺乏系统的学习计划)
文章提到“不按计划学习的人困难更大”,且“没有固定 routine”“随心情学习”均指向“缺乏系统计划”,这是导致“无法定期集中学习”的根本原因,符合“最普遍问题的根源”这一表述。 - B. Failure to keep to a set study timetable.(无法遵守固定学习时间表)
文章仅说“很少有学生按固定时间表学习”,但这是“缺乏计划”的具体表现之一,并非“最普遍的问题”本身(问题是“无法集中学习”,而“不守时间表”是原因)。 - C. Distractions of routine activities from study.(日常活动对学习的干扰)
文章未提及“日常活动干扰”,属于无中生有。