Getting Along with Parents Nearly all children have, from time to time, had trouble getting along with their parents. They know their parents love them and have done much for them, but they find it hard to communicate or obey their parents' rules. They often argue with each other and are not as loving as they know they should be. Arguments such as these, as well as other kinds of family conflicts, can be resolved by following the simple principles of communication, respect, and consideration. The most important element of any relationship is good communication. When parents make a rule for their child, they will usually explain the reason for the rule. For example, "I don't want you to be out after 10 o'clock at night because I don't think it's safe." Perhaps the child disagrees with this rule. The child should communicate by expressing his or her opinion politely. Talking through a disagreement can often help parents and children understand each other. Sometimes after discussing the problem, a compromise can be made. Then, respect is important. Even if a child disagrees with the final decision of the parent, he or she should still show love and respect in word, action, and attitude. Often, the child becomes angry or complains when he does not get his way. Children who want to be treated like adults should act in a responsible and trustworthy manner. Third, it is important to consider the needs and rights of the other person. Caring for others requires resisting pride and selfishness. If a child helps with housework and thanks his parents often, the parents will appreciate it, and their relationship might be better. These principles can be applied to any relationship. A person who communicates well and shows respect and consideration should have little trouble in relationships with parents or others.判断: Nearly all children have had trouble getting along with their parents.A. 正确B. 错误
Getting Along with Parents Nearly all children have, from time to time, had trouble getting along with their parents. They know their parents love them and have done much for them, but they find it hard to communicate or obey their parents' rules. They often argue with each other and are not as loving as they know they should be. Arguments such as these, as well as other kinds of family conflicts, can be resolved by following the simple principles of communication, respect, and consideration. The most important element of any relationship is good communication. When parents make a rule for their child, they will usually explain the reason for the rule. For example, "I don't want you to be out after 10 o'clock at night because I don't think it's safe." Perhaps the child disagrees with this rule. The child should communicate by expressing his or her opinion politely. Talking through a disagreement can often help parents and children understand each other. Sometimes after discussing the problem, a compromise can be made. Then, respect is important. Even if a child disagrees with the final decision of the parent, he or she should still show love and respect in word, action, and attitude. Often, the child becomes angry or complains when he does not get his way. Children who want to be treated like adults should act in a responsible and trustworthy manner. Third, it is important to consider the needs and rights of the other person. Caring for others requires resisting pride and selfishness. If a child helps with housework and thanks his parents often, the parents will appreciate it, and their relationship might be better. These principles can be applied to any relationship. A person who communicates well and shows respect and consideration should have little trouble in relationships with parents or others.判断: Nearly all children have had trouble getting along with their parents. A. 正确 B. 错误
题目解答
答案
解析
本题考查细节判断能力,需要对比原文和题目中的句子,判断其语义是否一致。关键在于理解原文中“from time to time”的修饰作用,以及题目是否改变了原意。
原文与题目对比
-
原文:
"Nearly all children have, from time to time, had trouble getting along with their parents."
- 核心含义:几乎所有的孩子都曾偶尔与父母相处不好。
- 关键修饰:“from time to time”(偶尔)限定“had trouble”的频率。
-
题目:
"Nearly all children have had trouble getting along with their parents."
- 核心含义:几乎所有的孩子都曾与父母相处不好。
- 关键变化:省略了“from time to time”,但保留“have had trouble”(曾有麻烦)。
语义分析
- 原文强调:孩子与父母的矛盾是偶尔发生的。
- 题目省略时间状语,但未改变“曾有麻烦”的基本事实。
- 结论:题目与原文的核心意思一致,只是表述更简洁。