Passage Two"One of the reasons I find this topic very interesting is because my mom was a smoker when I was younger," says Lindson·Hawley, who studies tobacco and health at the University of Oxford.By studying about 700 adult smokers, she found out that her mom quit the right way—by stopping abruptly and completely.In her study, participants were randomly(随机地)assigned to two groups. One had to quit abruptly on a given day, going from about a pack a day to zero. The other cut down gradually over the course of two weeks. People in both groups used nicotine(尼古丁)patches before they quit, in addition to a second form of nicotine replacement, like gum or spray. They also had talk therapy with a nurse before and after quit day.Six months out, more people who had quit abruptly had stuck with it—more than one-fifth of them, compared to about one-seventh in the other group. Although these numbers appear low, it is much higher than if people try without support.And the quit rates were particularly convincing given that before the study started, most of the people had said they'd rather cut down gradually before quitting. "If you're training for a marathon, you wouldn't expect to turn up and just be able to run it. And I think people see that for smoking as well. They think, ' Well, if I gradually reduce, it's like practice,'" says Lindson·Hawley. But that wasn't the case. Instead of giving people practice, the gradual reduction likely gave them cravings(痛)and withdrawal symptoms before they even reached quit day, which could be why fewer people in that group actually made it to that point. "Regardless of your stated preference, if you're ready to quit, quitting abruptly is more effective," says Dr. Gabriela Ferreira. "When you can quote a specific number like a fifth of the patients were able to quit, that's compelling. It gives them the encouragement, I think, to really go for it," Ferreira says.People rarely manage to quit the first time they try. But at least, she says, they can maximize the odds of success.What does Lindson·Hawley say about her mother?A.She quit smoking with her daughter's help.B.She succeeded in quitting smoking abruptly.C.She was also a researcher of tobacco and health.D.She studied the smoking patterns of adult smokers.What kind of support did smokers receive to quit smoking in Lindson·Hawley's study?A.They were given physical training.B.They were looked after by physicians.C.They were encouraged by psychologists.D.They were offered nicotine replacements.How does Dr. Gabriela Ferreira view the result of Lindson·Hawley's experiment?A.It is idealized.B.It is unexpected.C.It is encouraging.D.It is misleading.The idea of "a marathon" (Line 2, Para.5. illustrates the popular belief that quitting smoking .A.is something few can accomplishB.needs some practice firstC.requires a lot of patienceD.is a challenge at the beginningWhat happens when people try to quit smoking gradually?A.They find it even more difficult.B.They are simply unable to make it.C.They show fewer withdrawal symptoms.D.They feel much less pain in the process.
Passage Two
"One of the reasons I find this topic very interesting is because my mom was a smoker when I was younger," says Lindson·Hawley, who studies tobacco and health at the University of Oxford.
By studying about 700 adult smokers, she found out that her mom quit the right way—by stopping abruptly and completely.
In her study, participants were randomly(随机地)assigned to two groups. One had to quit abruptly on a given day, going from about a pack a day to zero. The other cut down gradually over the course of two weeks. People in both groups used nicotine(尼古丁)patches before they quit, in addition to a second form of nicotine replacement, like gum or spray. They also had talk therapy with a nurse before and after quit day.
Six months out, more people who had quit abruptly had stuck with it—more than one-fifth of them, compared to about one-seventh in the other group. Although these numbers appear low, it is much higher than if people try without support.
And the quit rates were particularly convincing given that before the study started, most of the people had said they'd rather cut down gradually before quitting. "If you're training for a marathon, you wouldn't expect to turn up and just be able to run it. And I think people see that for smoking as well. They think, ' Well, if I gradually reduce, it's like practice,'" says Lindson·Hawley. But that wasn't the case. Instead of giving people practice, the gradual reduction likely gave them cravings(痛)and withdrawal symptoms before they even reached quit day, which could be why fewer people in that group actually made it to that point. "Regardless of your stated preference, if you're ready to quit, quitting abruptly is more effective," says Dr. Gabriela Ferreira. "When you can quote a specific number like a fifth of the patients were able to quit, that's compelling. It gives them the encouragement, I think, to really go for it," Ferreira says.
People rarely manage to quit the first time they try. But at least, she says, they can maximize the odds of success.
What does Lindson·Hawley say about her mother?
A.She quit smoking with her daughter's help.
B.She succeeded in quitting smoking abruptly.
C.She was also a researcher of tobacco and health.
D.She studied the smoking patterns of adult smokers.
What kind of support did smokers receive to quit smoking in Lindson·Hawley's study?
A.They were given physical training.
B.They were looked after by physicians.
C.They were encouraged by psychologists.
D.They were offered nicotine replacements.
How does Dr. Gabriela Ferreira view the result of Lindson·Hawley's experiment?
A.It is idealized.
B.It is unexpected.
C.It is encouraging.
D.It is misleading.
The idea of "a marathon" (Line 2, Para.5. illustrates the popular belief that quitting smoking .
A.is something few can accomplish
B.needs some practice first
C.requires a lot of patience
D.is a challenge at the beginning
What happens when people try to quit smoking gradually?
A.They find it even more difficult.
B.They are simply unable to make it.
C.They show fewer withdrawal symptoms.
D.They feel much less pain in the process.
题目解答
答案
- (1)B
- (2)D
- (3)C
- (4)C
- (5)A
解析
考查要点:本题主要考查学生对文章细节的理解、推理判断能力以及对比喻修辞的分析能力。
解题思路:
- 定位关键信息:根据问题中的关键词(如人名、研究方法等)快速定位原文段落。
- 排除干扰选项:注意区分直接陈述与间接推断,避免混淆相似选项。
- 理解比喻含义:结合上下文分析比喻的象征意义,明确作者观点。
第(1)题
问题:Lindson·Hawley如何评价她的母亲?
关键信息:文章首段提到“my mom quit the right way—by stopping abruptly and completely”,说明母亲是通过突然戒断成功。
答案:B(She succeeded in quitting smoking abruptly.)
第(2)题
问题:Lindson·Hawley的研究中,吸烟者得到了哪些支持?
关键信息:文中提到参与者使用尼古丁贴片、口香糖或喷雾,并与护士进行谈话治疗。
答案:D(They were offered nicotine replacements.)
第(3)题
问题:Dr. Gabriela Ferreira如何看待实验结果?
关键信息:Ferreira认为“quoting a specific number like a fifth of the patients were able to quit”具有鼓励性。
答案:C(It is encouraging.)
第(4)题
问题:“a marathon”比喻说明什么?
关键信息:比喻说明人们认为戒烟需要像训练马拉松一样逐步练习,但研究结果表明这种方法可能适得其反。
答案:B(needs some practice first.)
第(5)题
问题:逐渐戒烟会带来什么结果?
关键信息:文章指出逐渐减少吸烟量会导致提前出现烟瘾和戒断症状,使戒烟更困难。
答案:A(They find it even more difficult.)