A high school history teacher once told us, “If you make one close friend in school, you will be most fortunate. A true friend is someone who stays with you for life.” Experience teaches that he was right. Good friendships are just not easily formed. Why? One reason is that it is easy to move around in our society. Mr. Darrell Sifford, a news reporter for the Washington Daily, has been studying and talking about friendships for a number of years. He reports what one woman thought about the effect of ease of movement on friendship: “I was nine, and we’d just moved from South Carolina to New Jersey, and I didn’t know anybody. My mother had a way of getting to the root of things and she said to me, ‘Amelia, I know you’re feeling bad because you don’t have any friends. But you can fix that. Just walk across the street — I know there’s a girl about your age over there — and knock on the door and ask her to be your friend.’” “As a 9-year-old, I could do that. I knocked on the door and said, ‘Hi, my name is Amelia, and I’d like for us to be friends.’ And to my surprise, she said that she would like that too—and we became friends.” She added that going about it directly always worked when she was a child. But as she left childhood, she found that the simple direct approach was more and more difficult for her to follow. So, as an adult, Amelia longed to have friends but her hands were tied when it came to doing anything about it. The problem, according to her, is that society teaches us in a number of ways that direct action is not an acceptable way of doing things. We need to be less direct so that our feelings will not be hurt if our offer of friendship is refused. Mr. Sifford goes on to describe his own ideas on the subject: “To most of us, friendship is very important, but we need to have clear in our own minds the kinds of friendships we want. Are they to be very close or kept at arm’s length? Do we want to share ourselves or do we want to walk on the surface?” “For some people, an ordinary friendship is enough — and that’s all right. But at some point we need to make sure that what we expect from the friendship is the same as what our friends expect from it. If one wants more from the friendship than the other, and if this is not talked about, one is likely eventually to feel that he’s not being given enough attention. “The sharing of close secrets, including our fears as well as our dark dreams, is the surest way to deepen friendships. But the process must be gone through slowly and continued only if there are signs of interest and our efforts are answered.” What are some of the problems in forming friendships? According to Mr. Sifford, the biggest problem is to expect too much too soon. Deep relationships take time. Another “big difficulty” is to think one “possesses” the other and that he should spend all his time only with you. Similarly, friendships require action from both sides. In short, you must give as much as you take. Finally there is a question of developing friendship. Unless you spend enough time together, talking on the phone, writing letters, doing things together, friendships will gradually fade away. Why is it so difficult to form friendships? Perhaps it is possible, as Mr. Sifford states, that we simply do not stay in one place long enough for a true friendship to develop. However, we all agree that each of us should think carefully about the kind of friendships we want. As in all interpersonal relationships, success depends on the kind of friendship we expect to have, openness to others, and a willingness to experiment. 【小题】(1) By saying that “My mother had a way of getting to the root of things…” the author means that _____.A.her mother could always find friends for herB.her mother had a way of making friends with peopleC.her mother was able to find the cause of thingsD.her mother was able to solve difficult problems【小题】(2) In which of the following cases is it possible for you to develop true friendships?A.You stay in one place for long enough with your friend.B.You spend all your time together with your friend.C.You completely possess your friend’s time and attention.D.You give your friend as much as you take from him.【小题】(3) The author quoted many times what Mr. Darrell Sifford said in order to ________.A.show respect for himB.share the same opinion with himC.strengthen the authority of his opinionD.make some comments about friendships【小题】(4) The main point we learn from the passage is _____.A.willingness to experiment is the key to close friendship.B.openness to others is important in interpersonal relationshipsC.direct offers of friendship are not easily acceptedD.good friendships are not easily formed
A high school history teacher once told us, “If you make one close friend in school, you will be most fortunate. A true friend is someone who stays with you for life.” Experience teaches that he was right. Good friendships are just not easily formed. Why?
One reason is that it is easy to move around in our society. Mr. Darrell Sifford, a news reporter for the Washington Daily, has been studying and talking about friendships for a number of years. He reports what one woman thought about the effect of ease of movement on friendship:
“I was nine, and we’d just moved from South Carolina to New Jersey, and I didn’t know anybody.
My mother had a way of getting to the root of things and she said to me, ‘Amelia, I know you’re feeling bad because you don’t have any friends. But you can fix that. Just walk across the street — I know there’s a girl about your age over there — and knock on the door and ask her to be your friend.’”
“As a 9-year-old, I could do that. I knocked on the door and said, ‘Hi, my name is Amelia, and I’d like for us to be friends.’ And to my surprise, she said that she would like that too—and we became friends.”
She added that going about it directly always worked when she was a child. But as she left childhood, she found that the simple direct approach was more and more difficult for her to follow. So, as an adult, Amelia longed to have friends but her hands were tied when it came to doing anything about it. The problem, according to her, is that society teaches us in a number of ways that direct action is not an acceptable way of doing things. We need to be less direct so that our feelings will not be hurt if our offer of friendship is refused.
Mr. Sifford goes on to describe his own ideas on the subject:
“To most of us, friendship is very important, but we need to have clear in our own minds the kinds of friendships we want. Are they to be very close or kept at arm’s length? Do we want to share ourselves or do we want to walk on the surface?”
“For some people, an ordinary friendship is enough — and that’s all right. But at some point we need to make sure that what we expect from the friendship is the same as what our friends expect from it. If one wants more from the friendship than the other, and if this is not talked about, one is likely eventually to feel that he’s not being given enough attention.
“The sharing of close secrets, including our fears as well as our dark dreams, is the surest way to deepen friendships. But the process must be gone through slowly and continued only if there are signs of interest and our efforts are answered.”
What are some of the problems in forming friendships? According to Mr. Sifford, the biggest problem is to expect too much too soon. Deep relationships take time. Another “big difficulty” is to think one “possesses” the other and that he should spend all his time only with you. Similarly, friendships require action from both sides. In short, you must give as much as you take. Finally there is a question of developing friendship. Unless you spend enough time together, talking on the phone, writing letters, doing things together, friendships will gradually fade away.
Why is it so difficult to form friendships? Perhaps it is possible, as Mr. Sifford states, that we simply do not stay in one place long enough for a true friendship to develop. However, we all agree that each of us should think carefully about the kind of friendships we want. As in all interpersonal relationships, success depends on the kind of friendship we expect to have, openness to others, and a willingness to experiment.
【小题】(1) By saying that “My mother had a way of getting to the root of things…” the author means that _____.
A.her mother could always find friends for herB.her mother had a way of making friends with peopleC.her mother was able to find the cause of thingsD.her mother was able to solve difficult problems
【小题】(2) In which of the following cases is it possible for you to develop true friendships?
A.You stay in one place for long enough with your friend.B.You spend all your time together with your friend.C.You completely possess your friend’s time and attention.D.You give your friend as much as you take from him.
【小题】(3) The author quoted many times what Mr. Darrell Sifford said in order to ________.
A.show respect for himB.share the same opinion with himC.strengthen the authority of his opinionD.make some comments about friendships
【小题】(4) The main point we learn from the passage is _____.
A.willingness to experiment is the key to close friendship.B.openness to others is important in interpersonal relationshipsC.direct offers of friendship are not easily acceptedD.good friendships are not easily formed
题目解答
答案
【答案】
| 【小题1】C | 【小题2】D | 【小题3】B | 【小题4】D |
解析
- 考查要点:本题主要考查对文章细节的理解、推理判断能力以及对作者意图的把握。需要结合上下文分析句子含义、筛选关键信息,并理解引用的作用。
- 解题思路:
- 第(1)题:通过短语“get to the root of things”的语境含义,结合母亲的行为推断其具体能力。
- 第(2)题:根据文章中关于友谊形成的建议,匹配选项中符合作者观点的描述。
- 第(3)题:分析多次引用Mr. Sifford言论的作用,判断作者态度。
- 第(4)题:通过文章反复强调的核心观点,总结主旨。
第(1)题
关键点:短语“get to the root of things”的含义是“找到事物的本质或原因”。
- 文中母亲直接指出Amelia情绪低落的原因(缺少朋友),并给出解决问题的方法(主动结交朋友)。
- 选项C“能够找到事物的原因”最符合母亲的行为特点,其他选项均偏离语境。
第(2)题
关键点:文章强调友谊需要双方付出平衡的努力。
- 选项D“你给予朋友的和你从他那里得到的一样多”对应文中“you must give as much as you take”的观点,符合“双方行动”的要求。
- 其他选项(如“完全占有朋友的时间”)与文章建议的“不要独占朋友”矛盾。
第(3)题
关键点:作者多次引用Mr. Sifford的言论,目的是表达对他的观点的认同。
- 文章内容与Sifford的观点高度一致(如友谊需要时间、平衡付出等),说明作者分享相同意见。
- 选项B“分享相同意见”最符合引用目的。
第(4)题
关键点:文章首段提出“Good friendships are just not easily formed”,后文通过多个角度(流动性、直接行动的困难、平衡付出等)反复强调这一核心观点。
- 选项D“好的友谊不容易形成”直接对应文章主旨,其他选项仅涉及部分细节。