The rise of multinational corporations (跨国公司),global marketing,new communications technologies,and shrinking cultural differences have led to an unparalleled increase in global public relations or PR.Surprisingly,since modern PR was largely an American invention,the U.S.leadership in public relations is being threatened by PR efforts in other countries.Ten years ago,for example,the world"s top five public relations agencies were American-owned.In 1991,only one was.The British in particular are becoming more sophisticated and creative.A recent survey found that more than half of all British companies include PR as part of their corporate (公司的) planning activities,compared to about one-third of U.S.companies.It may not be long before London replaces New York as the capital of PR.Why is America lagging behind in the global PR race?First,Americans as a whole tend to be fairly provincial and take more of an interest in local affairs.Knowledge of world geography,for example,has never been strong in this country.Secondly,Americans lag behind their European and Asian counterparts (相对应的人) in knowing a second language.Less than 5 percent of Burson-Marshall"s U.S.employees know two languages.Ogilvy and Mather has about the same percentage.Conversely,some European firms have half or more of their employees fluent in a second language.Finally,people involved in PR abroad tend to keep a closer eye on international affairs.In the financial PR area,for instance,most Americans read the Wall Street Journal.Overseas,their counterparts read the Journal as well as the Financial Times of London and The Economist,publications not often read in this country.Perhaps the PR industry might take a lesson from Ted Turner of CNN (Cable News Network).Turner recently announced that the word"foreign"would no longer be used on CNN news broadcasts.According to Turner,global communications have made the nations of the world so interdependent that there is no longer any such thing as foreign.88.According to the passage,U.S.leadership in public relations is being threatened because ____ A.an unparalleled increase in the number of public relations companiesB.shrinking cultural differences and new communications technologiesC.the decreasing number of multinational corporations in the U.S.D.increased efforts of other countries in public relations89.London could soon replace New York as the center of PR because ____ .A.British companies are more ambitious than U.S.companiesB.British companies place more importance on PR than U.S.companiesC.British companies are heavily involved in planning activitiesD.Four of the world"s top public relations agencies are British-owned90.We learn from the third paragraph that employees in the American PR industry ____ .A.speak at least one foreign language fluentlyB.are ignorant about world geographyC.are not as sophisticated as their European counterpartsD.enjoy reading a great variety of English business publications91.What lesson might the PR industry take from Ted Turner of CNN? ____ A.American PR companies should be more internationally-minded.B.The American PR industry should develop global communications technologies.C.People working in PR should be more fluent in foreign languages.D.People involved in PR should avoid using the word"foreign".
Surprisingly,since modern PR was largely an American invention,the U.S.leadership in public relations is being threatened by PR efforts in other countries.Ten years ago,for example,the world"s top five public relations agencies were American-owned.In 1991,only one was.The British in particular are becoming more sophisticated and creative.A recent survey found that more than half of all British companies include PR as part of their corporate (公司的) planning activities,compared to about one-third of U.S.companies.It may not be long before London replaces New York as the capital of PR.
Why is America lagging behind in the global PR race?First,Americans as a whole tend to be fairly provincial and take more of an interest in local affairs.Knowledge of world geography,for example,has never been strong in this country.Secondly,Americans lag behind their European and Asian counterparts (相对应的人) in knowing a second language.Less than 5 percent of Burson-Marshall"s U.S.employees know two languages.Ogilvy and Mather has about the same percentage.Conversely,some European firms have half or more of their employees fluent in a second language.Finally,people involved in PR abroad tend to keep a closer eye on international affairs.In the financial PR area,for instance,most Americans read the Wall Street Journal.Overseas,their counterparts read the Journal as well as the Financial Times of London and The Economist,publications not often read in this country.
Perhaps the PR industry might take a lesson from Ted Turner of CNN (Cable News Network).Turner recently announced that the word"foreign"would no longer be used on CNN news broadcasts.According to Turner,global communications have made the nations of the world so interdependent that there is no longer any such thing as foreign.
88.According to the passage,U.S.leadership in public relations is being threatened because ____
A.an unparalleled increase in the number of public relations companies
B.shrinking cultural differences and new communications technologies
C.the decreasing number of multinational corporations in the U.S.
D.increased efforts of other countries in public relations
89.London could soon replace New York as the center of PR because ____ .
A.British companies are more ambitious than U.S.companies
B.British companies place more importance on PR than U.S.companies
C.British companies are heavily involved in planning activities
D.Four of the world"s top public relations agencies are British-owned
90.We learn from the third paragraph that employees in the American PR industry ____ .
A.speak at least one foreign language fluently
B.are ignorant about world geography
C.are not as sophisticated as their European counterparts
D.enjoy reading a great variety of English business publications
91.What lesson might the PR industry take from Ted Turner of CNN? ____
A.American PR companies should be more internationally-minded.
B.The American PR industry should develop global communications technologies.
C.People working in PR should be more fluent in foreign languages.
D.People involved in PR should avoid using the word"foreign".
题目解答
答案
89.B 细节题.根据文章内容,A recent survey found that more than half of all British companies include PR as part of their corporate (公司的) planning activities,compared to about one-third of U.S.companies.由此可知,比起美国公司,英国公司更加注重公共关系,结合选项,故选B
90.C 细节题.根据文章内容.Less than 5 percent of Burson-Marshall"s U.S.employees know two languages.Ogilvy and Mather has about the same percentage.Conversely,some European firms have half or more of their employees fluent in a second language.由此可知,在美国公共关系产业的那些员工,不再语言掌握方面稍有逊色,比起它欧洲的同仁而言,没有那么多的丰富的经验,结合选项,故选C
91.A 推理题.根据文章内容Turner recently announced that the word"foreign"would no longer be used on CNN news broadcasts…global communications have made the nations of the world so interdependent that there is no longer any such thing as foreign.由此可知,Turner最近宣布说:外国的这个词以不再出现在新闻播报里.全球化的交流能够使得这个民族更加的独立,那样的话,像语言问题这样的事就不再出现了,换句话说,美国的公共关系公司应该变得更加的具有国际意识才行.结合选项,故选A
解析
考查要点:本题主要考查学生对文章细节的理解和推理能力,需要结合上下文准确提取关键信息,并理解作者隐含的观点。
解题核心思路:
- 定位关键句:根据问题中的关键词(如“threatened”“London replace New York”等)快速定位相关段落。
- 区分干扰项:注意选项中可能存在的绝对化表述(如“most”“only”)与原文的细微差别。
- 推理判断:第91题需结合Ted Turner的例子,理解其隐含的“全球化思维”对PR行业的启示。
破题关键点:
- 细节题:直接对应原文的具体数据或结论(如“only one was”“half or more”)。
- 推理题:通过局部信息(CNN不用“foreign”一词)推断整体趋势(国际视野的重要性)。
第88题
关键句:
“the U.S.leadership in public relations is being threatened by PR efforts in other countries.”
解析:
选项D(其他国家的努力)直接对应原文,其他选项(如B、C)是全球PR发展的背景原因,而非美国地位下降的直接威胁。
第89题
关键句:
“more than half of all British companies include PR as part of their corporate planning activities,compared to about one-third of U.S.companies.”
解析:
英国公司更重视将PR纳入整体规划,体现了对PR的重视程度更高,因此选B。选项C(涉及规划活动)是具体表现,而非根本原因。
第90题
关键句:
“Less than 5 percent of Burson-Marshall's U.S.employees know two languages.… some European firms have half or more of their employees fluent in a second language.”
解析:
美国员工语言能力明显弱于欧洲同行,说明其“不够熟练”(C选项)。选项A( fluent in foreign languages)与原文数据矛盾。
第91题
关键句:
“global communications have made the nations of the world so interdependent that there is no longer any such thing as foreign.”
解析:
Ted Turner的例子强调“去国界化”,隐含PR行业需打破地域限制,因此选A(国际视野)。选项B、C、D均为表面现象,未抓住核心。