题目
三、 阅读理解(共 4 题)16. 根据短文理解,选择正确答案。Cats are creatures of habit. They like to go to sleep about the same time every day and for acertain length of time. They seem to have a natural clock inside them that tells them when tosleep. Cats increase their regular sleep with occasional cat naps(打盹). Some experts feel thathumans could also benefit from this habit. Cat naps help to build up energy in the body. Theyare also a good way to get rid of trouble! Since cats have the same moods as humans, someexperts believe that people can improve their moods. People might become happier.A number of famous people have copied cats by taking cat naps during the day. The napswould usually last from 15 to 30 minutes. Winston Churchill took cat naps. So did PresidentsHarry Truman, John F. Kennedy, and Lyndon B. Johnson. These famous men were known fortheir energy. They were also able to work long hours, often into the night. Napping was theirsecret.(1)Naps usually last _________.A.three hoursB.less than half an hourC.forty-five minutesD.fifty-five minutes(2)Taking cat naps _________.A.will make person lazy and tiredB.is a bad habitC.will make people feel betterD.can help people to become famous(3)Which of the following statements is NOT true?A.People should take their naps secretly.B.Cats have the same moods as people.C.Some famous people take cat naps.D.Some people have full energy after they take cat naps.17. 根据短文理解,选择正确答案。Many people go to school for an education. They learn languages, history, geography, physics,chemistry and mathematics. Others go to school to learn a skill so that they can make a living.School education is very important and useful. Yet no one can learn everything from school;no matter how much the teacher knows, he cannot teach his students everything they want toknow. The teacher's job is to show his students how to learn. He teaches them how to read andhow to think. So much more is to be learned outside school by the students themselves.It is always more important to study by oneself than to memorize some facts or a formula( 公式).It is actually quite easy to learn a certain fact in history or a formula in mathematics. But it isvery difficult to use a formula in working out a maths problem. Great scientists, such asEinstein, Newton and Galileo didn't get everything from school. But they were all sosuccessful. They invented so many things for mankind. The reason for their success is thatthey knew how to study. They read books that were not taught at school. They worked hard alltheir lives, wasting not a single moment. They would ask many questions at what they readand they did thousands of experiments.(1)What do many people go to school for?A.Teaching.B.ooks.C.Learning languages.D.An education(2)The teacher's job is to teach ______.A.everything the students want to knowB.students everything he knowsC.students some facts or formulasD.students the methods of learning(3)Einstein, Newton and Galileo did so many things for mankind because _______.A.they learned a lot at schoolB.they learned everything inside and outside schoolC.they were so usefulD.they went to college and learned from professors18. 根据短文理解,选择正确答案。Today, air travel is far safer than driving a car on a busy motorway. But still there is a dangerthat grows every year. Airliners get larger and larger. Some airplanes can carry over 300passengers. And the air itself becomes more and more crowded. If one large airliner struckinto another in midair, 600 lives could be lost.From the moment an airliner takes off to the moment it lands, every movement is watched onradar screens. Air traffic controllers tell the pilot exactly when to turn, when to climb andwhen to come down.The air traffic controllers around a busy airport like London, Heathrow may deal with 2,500planes a day. Not all of them actually land at the airport. Any plane that flies near the airportcomes under the orders of the controllers there. Even a small mistake on their part could causea terrible accident.Recently such a disaster almost happened. Two large jets were flying towards the airport. Onewas carrying 69 passengers from Toronto, the other 176 passengers from Chicago. An airtraffic controller noticed on his radar(雷达) screen that the two planes were too close toeach other. He ordered one to turn to the right and to climb. But he made a mistake. Heordered the wrong plane to do this. So, instead of turning away from the second plane the firstplane turned towards it. Fifteen seconds later, it flew directly in front of the second plane.They avoided each other by the smallest part of a second. The distance between them was lessthan that of a large swimming pool. This is an example of the danger that grows every year.(1)The air traffic controllers of an airport _______.A.control all the planes flying near the airportB.give orders to planes leaving the airportC.only deal with the planes that want to land thereD.are allowed to handle 250 planes a day(2)The danger of air crashes(碰撞) grows every year because ________.A.airliners are getting larger and air traffic is becoming heavierB.a pilot does not always hear a controller's orderC.a controller is likely to make more and more mistakesD.airports can hardly serve the growing number of airplanes(3)The example in the passage is to show that _______.A.air traffic controllers are often carelessB.air traffic controllers should pay much attention to avoiding accidentsC.it is difficult for airplanes to avoid terrible accidentsD.two planes should not fly too close to each other19. 根据短文理解,选择正确答案。I once had a hard time making a living in France. Three years ago, I moved to a newneighborhood and felt an intense( 强 烈 的 ) need to meet people so I went to the cinema.Outside the cinema was a woman with long gray hair who had a strong smell and was askingfor money. I reached for my wallet to give her a Euro and then something made me stop andenter into conversation with her. I said, “Look, all the women going to the cinema here on aTuesday night are seeing a film that can change your life. I'd rather buy you a ticket than giveyou money.”She hesitated(犹豫) for a moment and then came in with me. She hid behind me because,she said, the people running the theater didn't like her. I got her a ticket and she sat next to me.There were about 80 women there; I noticed some of them were turning around and looking atme with expressions of surprise and curiosity(好奇心).I encouraged the woman I had bought the ticket for to come the following night to an eventwhere there would be many representatives(代表) of various social services. I thought theycould be of some help to her. She did come and I was able to direct her to an agency thathelped women in her situation. At the same time, a woman came toward me and said, “Areyou the person who bought a ticket for the woman outside the theater askingforhandouts?”When I said yes she said, “I want you to come to the community center where Iwork. I want the other employees there to meet you.”This was the beginning of a deep friendship and colleague relationship. I now have a great joband have more work than I've ever had in my 20 years in France. And the woman I took to thecinema that night? I learned that she was not homeless and that she was a secretary.(1)In what order did the following events happen?a. Some of the women turned around and looked at the author in surprise.b. The author went to the cinema to meet some people.c. The woman accepted the ticket and sat next to the author in the cinema.d. The author got a job in the community center.e. A woman came to the author and asked her a question.A.b, a, c, d, eB.c, e, a, b, dC.b, c, a, e, dD.b, c, d, a, e(2)Why did the woman hide behind the author when going into the cinema?A.She wanted to see a film without a ticket.B.Her body gave out a pleasant smell.C.She was afraid of being caught by the clerk on duty.D.She was not welcome to see the film there.(3)The underlined word “handouts” in the third paragraph refers to something “_____”A.that is given to a poor personB.that people use as a giftC.that people enjoy eatingD.that is difficult to get(4)What is the main idea of the text?A.Why the author had a hard time in France.B.How the author changed a woman's life and got a job.C.Kindness is necessary sometimes.D.Getting a job is not so easy.
三、 阅读理解(共 4 题)
16. 根据短文理解,选择正确答案。
Cats are creatures of habit. They like to go to sleep about the same time every day and for a
certain length of time. They seem to have a natural clock inside them that tells them when to
sleep. Cats increase their regular sleep with occasional cat naps(打盹). Some experts feel that
humans could also benefit from this habit. Cat naps help to build up energy in the body. They
are also a good way to get rid of trouble! Since cats have the same moods as humans, some
experts believe that people can improve their moods. People might become happier.
A number of famous people have copied cats by taking cat naps during the day. The naps
would usually last from 15 to 30 minutes. Winston Churchill took cat naps. So did Presidents
Harry Truman, John F. Kennedy, and Lyndon B. Johnson. These famous men were known for
their energy. They were also able to work long hours, often into the night. Napping was their
secret.
(1)Naps usually last _________.
A.three hours
B.less than half an hour
C.forty-five minutes
D.fifty-five minutes
(2)Taking cat naps _________.
A.will make person lazy and tired
B.is a bad habit
C.will make people feel better
D.can help people to become famous
(3)Which of the following statements is NOT true?
A.People should take their naps secretly.
B.Cats have the same moods as people.
C.Some famous people take cat naps.
D.Some people have full energy after they take cat naps.
17. 根据短文理解,选择正确答案。
Many people go to school for an education. They learn languages, history, geography, physics,
chemistry and mathematics. Others go to school to learn a skill so that they can make a living.
School education is very important and useful. Yet no one can learn everything from school;
no matter how much the teacher knows, he cannot teach his students everything they want to
know. The teacher's job is to show his students how to learn. He teaches them how to read and
how to think. So much more is to be learned outside school by the students themselves.
It is always more important to study by oneself than to memorize some facts or a formula( 公
式).
It is actually quite easy to learn a certain fact in history or a formula in mathematics. But it is
very difficult to use a formula in working out a maths problem. Great scientists, such as
Einstein, Newton and Galileo didn't get everything from school. But they were all so
successful. They invented so many things for mankind. The reason for their success is that
they knew how to study. They read books that were not taught at school. They worked hard all
their lives, wasting not a single moment. They would ask many questions at what they read
and they did thousands of experiments.
(1)What do many people go to school for?
A.Teaching.
B.ooks.
C.Learning languages.
D.An education
(2)The teacher's job is to teach ______.
A.everything the students want to know
B.students everything he knows
C.students some facts or formulas
D.students the methods of learning
(3)Einstein, Newton and Galileo did so many things for mankind because _______.
A.they learned a lot at school
B.they learned everything inside and outside school
C.they were so useful
D.they went to college and learned from professors
18. 根据短文理解,选择正确答案。
Today, air travel is far safer than driving a car on a busy motorway. But still there is a danger
that grows every year. Airliners get larger and larger. Some airplanes can carry over 300
passengers. And the air itself becomes more and more crowded. If one large airliner struck
into another in midair, 600 lives could be lost.
From the moment an airliner takes off to the moment it lands, every movement is watched on
radar screens. Air traffic controllers tell the pilot exactly when to turn, when to climb and
when to come down.
The air traffic controllers around a busy airport like London, Heathrow may deal with 2,500
planes a day. Not all of them actually land at the airport. Any plane that flies near the airport
comes under the orders of the controllers there. Even a small mistake on their part could cause
a terrible accident.
Recently such a disaster almost happened. Two large jets were flying towards the airport. One
was carrying 69 passengers from Toronto, the other 176 passengers from Chicago. An air
traffic controller noticed on his radar(雷达) screen that the two planes were too close to
each other. He ordered one to turn to the right and to climb. But he made a mistake. He
ordered the wrong plane to do this. So, instead of turning away from the second plane the first
plane turned towards it. Fifteen seconds later, it flew directly in front of the second plane.
They avoided each other by the smallest part of a second. The distance between them was less
than that of a large swimming pool. This is an example of the danger that grows every year.
(1)The air traffic controllers of an airport _______.
A.control all the planes flying near the airport
B.give orders to planes leaving the airport
C.only deal with the planes that want to land there
D.are allowed to handle 250 planes a day
(2)The danger of air crashes(碰撞) grows every year because ________.
A.airliners are getting larger and air traffic is becoming heavier
B.a pilot does not always hear a controller's order
C.a controller is likely to make more and more mistakes
D.airports can hardly serve the growing number of airplanes
(3)The example in the passage is to show that _______.
A.air traffic controllers are often careless
B.air traffic controllers should pay much attention to avoiding accidents
C.it is difficult for airplanes to avoid terrible accidents
D.two planes should not fly too close to each other
19. 根据短文理解,选择正确答案。
I once had a hard time making a living in France. Three years ago, I moved to a new
neighborhood and felt an intense( 强 烈 的 ) need to meet people so I went to the cinema.
Outside the cinema was a woman with long gray hair who had a strong smell and was asking
for money. I reached for my wallet to give her a Euro and then something made me stop and
enter into conversation with her. I said, “Look, all the women going to the cinema here on a
Tuesday night are seeing a film that can change your life. I'd rather buy you a ticket than give
you money.”
She hesitated(犹豫) for a moment and then came in with me. She hid behind me because,
she said, the people running the theater didn't like her. I got her a ticket and she sat next to me.
There were about 80 women there; I noticed some of them were turning around and looking at
me with expressions of surprise and curiosity(好奇心).
I encouraged the woman I had bought the ticket for to come the following night to an event
where there would be many representatives(代表) of various social services. I thought they
could be of some help to her. She did come and I was able to direct her to an agency that
helped women in her situation. At the same time, a woman came toward me and said, “Are
you the person who bought a ticket for the woman outside the theater asking
forhandouts?”When I said yes she said, “I want you to come to the community center where I
work. I want the other employees there to meet you.”
This was the beginning of a deep friendship and colleague relationship. I now have a great job
and have more work than I've ever had in my 20 years in France. And the woman I took to the
cinema that night? I learned that she was not homeless and that she was a secretary.
(1)In what order did the following events happen?
a. Some of the women turned around and looked at the author in surprise.
b. The author went to the cinema to meet some people.
c. The woman accepted the ticket and sat next to the author in the cinema.
d. The author got a job in the community center.
e. A woman came to the author and asked her a question.
A.b, a, c, d, e
B.c, e, a, b, d
C.b, c, a, e, d
D.b, c, d, a, e
(2)Why did the woman hide behind the author when going into the cinema?
A.She wanted to see a film without a ticket.
B.Her body gave out a pleasant smell.
C.She was afraid of being caught by the clerk on duty.
D.She was not welcome to see the film there.
(3)The underlined word “handouts” in the third paragraph refers to something “_____”
A.that is given to a poor person
B.that people use as a gift
C.that people enjoy eating
D.that is difficult to get
(4)What is the main idea of the text?
A.Why the author had a hard time in France.
B.How the author changed a woman's life and got a job.
C.Kindness is necessary sometimes.
D.Getting a job is not so easy.
题目解答
答案
三、 阅读理解
16. 【答案】
(1)B
(2)C
(3)A
【解析】
短文大意:该文介绍了打盹的好处。猫打盹能增加他们有规律的睡眠。打盹经常持续
15-30 分钟。一些专家认为打盹能改善人的情绪,让人变得更快乐。有一些名人经常在
白天模仿猫打盹后,他们精力更充沛,工作效率更高。
(1)B 细节理解题。根据第二段的 The naps would usually last from 15 to 30 minutes.可
知打盹经常持续 15-30 分钟,因此是少于 30 分钟。所以选 B。
(2)C 细节理解题。根据第二段的 some experts believe that people can improve their
moods. People might become happier.可知打盹能使人变得更快乐。所以选 C。
(3)A 细节理解题。根据第二段的 Napping was their secret.可知打盹只是一些名人的秘
密,并不是要建议人们都秘密的打盹。所以 A 项与文章意思不符。故选 A。
17. 【答案】
(1)D
(2)D
(3)B
【解析】
短文大意:很多人去学校接受教育。他们学习语言、历史、政治、地理、物理、化学
和数学。其他人去学校学习一项技能,这样他们可以谋生。学校教育是非常重要和有
用的。一个老师,不管他知道多少,不能教他的学生他们想知道的一切。老师的工作
是告诉他的学生如何学习。
(1)D 细节理解题。根据短文开头 Many people go to school for an education.可知很多
人去学校接受教育。所以选 D。
(2)D 细节理解题。根据第一段中 The teacher's job is to show his students how to learn.
可知老师的工作是告诉他的学生如何学习。也就是教给他们学习的方法,所以选 D。
(3)B 细节理解题。根据最后一段的描述可知是因为他们学习校内校外的每样东西,
所以选 B。
18. 【答案】
(1)A
(2)A
(3)B
【解析】
短文大意:今天,航空旅行比在繁忙的高速公路上开车更安全。但仍有一个危险每年
增长。飞机越来越大。飞机本身变得越来越拥挤。如果一个大型客机在半空中撞到另
一个,600 人可能失去生命。
(1)A 细节理解题。根据第三段中 The air traffic controllers around a busy airport like
London, Heathrow may deal with 2,500 planes a day. Not all of them actually land at the
airport. Any plane that flies near the airport comes under the orders of the controllers there 可
知机场的空中交通管制员控制所有在机场附近飞行的飞机,所以该选 A。
(2)A 细节理解题。根据第一段中 Airliners get larger and larger. Some airplanes can
carry over 300 passengers. And the air itself becomes more and more crowded.可知飞机越来
越大,空中交通日益加重将导致飞机碰撞的危险,所以该选 A。
(3)B 细节理解题。根据短文中的例子可知空中交通管制者应多注意避免交通事故,
所以该选 B。
19. 【答案】
(1)C
(2)D
(3)A
(4)B
短文大意:作者曾经在法国生活的很艰难。一次在电影院外面遇见了一个留着长长的
灰色头发的女人,她需要帮助。作者从自己的钱包拿出一欧元给了她,然后她又让我
给她买一张票好让她去看电影。就因为这个作者在那社区找到了一份工作,从此改变
了生活。
(1)C 细节理解题。细读短文可知作者去电影院看了一些人,这名妇女接受了这张票,
坐在电影院的作者旁边,有些妇女转身看了看作者,一位妇女走到作者前,问她一个
问题,作者在社区中心找到了一份工作。所以该选 C。
(2)D 细节理解题。根据第一段中 Outside the cinema was a woman with long gray hair
who had a strong smell and was asking for money.的描述可知那位妇女躲在作者身后是害
怕不欢迎她进去看电影,所以该选 D。
(3)A 词义猜测题。根据前后文的描述可知划线词值得是给穷人的那些东西,所以该
选 A。
(4)B 细节理解题。该文中主要介绍了作者如何改变那个妇女的生活最后找到了工作,
所以该选 B。
【解析】