题目
三、 阅读理解(共 4 题)12. 【题目】阅读短文,下列问题AMin Sun, with another name of Ziqian, was a famous man in the State of Lu during the Springand Autumn Period. He was a student of Confucius. Among all students of Confucius, he wascompared with Yan Yuan.Min Sun's mother died very early. Later his father took another wife,who gave birth to twosons. The stepmothermistreatedMin Sun—in winter,while two younger brothers wore warmclothes made of cotton, Min Sun only wore clothes made of reed catkins(芦花).One day, he followed his father to go out. When pulling the chariot(马车), Min Sun felt socold that he dropped the rope onto the ground. Then his father beat him. Just then the reedcatkins flew out from the broken clothes and his father knew that Min Sun was mistreated. Hewas very angry.After the father returned home, he wanted to divorce(休掉) his wife. Min Sun fell on hisknees and begged his father to forgive his stepmother. He said, “If Mother stays at home, onlyI myself have to stand cold.But if you divorce Mother, all three children have to suffer fromcold.”His father was deeply moved and took Min Sun's advice. The stepmother heard of this, feltsorry and knew her mistakes. From then on, she treated Min Sun as her own son.(1)How many children were there in Min Sun's family?A.One.B.Two.C.Three.D.Four.(2)The underlined word “mistreated” in the passage means “________”.A.对待B.款待C.虐待D.善待(3)Why was Min Sun's father still angry after beating him?A.Because Min Sun went out with him.B.ecause Min Sun felt very cold.C.Because Min Sun dropped the rope.D.Because Min Sun was mistreated.(4)Which of the following is right?A.Min Sun was not as excellent as Yan Yuan.B.Min Sun's father forgave his wife.C.Min Sun's father divorced his wife.D.Min Sun's stepmother was always kind.(5)According to the story, Min Sun is a _______ person.A.filial(孝顺的)B.lovelyC.smartD.brave13. 【题目】阅读短文,下列问题BMark Twain tells a boy's story inThe Adventure of Huckleberry Finn. Huck is a poor childwithout a mother and a home. His father drinks too much alcohol(酒精) and always beats him.Huck's situation frees him from therestrictionof society. He explores in the woods and goesfishing. He stays out all night and does not go to school. He also smokes. Huck runs awayfrom home. He meets Jim, a black man who has escaped (逃脱) from slavery(奴隶制). Theytravel together on a raft (木筏) made of wood down the Mississippi River. Mark Twain startedwriting “Huckleberry Finn” as a children's story. But it soon became serious. The story tellsabout the social evil of slavery,which is seen through the eyes of an innocent child. Huck'sideas about people are formed by the white society in which he lives. So, at first, he does notquestion slavery. Huck knows that important people believe slavery is natural and this is thelaw of God. So, he thinks it is his duty to tell Jim's owners where to find him.Later, Huck comes to understand that Jim is a good man. He finds he cannot carry out his planto inform Jim's owners of his whereabouts (下落). Instead, he decides to help Jim escape. Hedecides to do this, even if God punishes him.(1)The underlined word “restriction” probably means _________.A.something that you are expected to doB.something that you are not allowed to doC.something that you are able to doD.something that you look forward to doing(2)Which of the following about Huck is NOT true?A.His father likes to beat him. B.He doesn't go to school.C.He lives with his mother.D.He smokes.(3)What can we infer from the passage?A.Huck will be punished by God for what he does.B.Huck's childhood is full of happiness.C.It's Huck's situation that makes him decide to help Jim escape.D.Huck is a white boy.(4)Why does Huck change his mind at last?A.He has made friends with Jim.B.He finds out the weakness of slavery.C.He finds that Jim is a good man.D.God tells him to do so.(5)What is the passage mainly about?A.The outline (概要) ofThe Adventure of Huckleberry Finn.B.The childhood of Huckleberry.C.The reason why Mark Twain wrote the story.D.The effect of slavery.14. 【题目】阅读短文,下列问题CI loved my mother's desk since I was just tall enough to see above the top of it when mothersat doing letters. Looking at the ink bottle, pens and white paper, I decided that the act ofwriting must be the most wonderful thing in the world.Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother,“But the desk,” she said again, “is for Elizabeth.”I never saw her get angry, and never saw her cry. I knew she loved me, and she showed it inaction. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.They never happened and agulfopened between us. I was “too emotional (易动感情的)”, butshe lived“on the surface”.As years went by, I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happyfamily. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way that she didforgive (原谅) me.I posted the letter and waited for her answer. It didn't come.It seemed that nothing happened. I couldn't be sure that the letter had even got to her.I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she wasnot.Now the present of her desk told me that she was pleased that writing was my chosen work,though she had never been able to. I cleaned the desk carefully and found some papersinside...a photo of my father and a one-paper letter. Folded(折叠) and refolded many times.Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the actthat speaks louder than words.(1)The writer began to love her mother's desk ______.A.after mother diedB.when she was a childC.before she became a writerD.when mother gave it to her(2)The passage shows that mother______.A.was too serious about everything her daughter had doneB.was cold on the surface but kind in her heart to her daughterC.cared much about her daughter in wordsD.wrote to her daughter in careful words(3)The word “gulf” in the 4th paragraph means _____.A.deep understanding between the old and the youngB.part of the sea going far in landC.free talks between mother and daughterD.different ideas between mother and daughter(4)What did mother do with her daughter's letter asking for forgiveness?A.She read the letter again and again till she died.B.For years, she often talked about the letter.C.She didn't forgive her daughter at all in her life.D.She had never received the letter.(5)What's the best title of the passage?A.My Letter to MotherB.Mother and ChildrenC.My Mother's DeskD.Talks Between Mother and Me15. 【题目】阅读短文,下列问题DIn the USA, there are many types of restaurants. Fast food restaurants are very famous. Youcan find McDonald's and Kentucky Fried Chicken everywhere.You look at a menu above thecounter(柜台), and say what you'd like to eat. You pay the person who serves you. There's noneed to leave a tip. In a coffee shop you sit at the counter or at a table. You don't need to waitfor the waitress to show you where to sit. She usually brings you coffee when you sit down.You tell her what you'd like to eat and she brings it to you. You paythe cashier (出纳员) asyou leave.A diner is like a coffee shop but usually looks like a railway carriage (火车车厢). Ina family restaurant, the atmosphere is casual, but the waitress shows you where to sit. Oftenthe waitress tells you her name, but you don't need to tell her yours. You add an extra fifteenpercent to the bill as a tip. In top class restaurants, you need a reservation (预定) and you needto arrive on time. The waiter shows you where to sit. If you have wine, he may ask you totaste it. You can only refuse it if it tastes bad. When you get your bill,check it and then addfifteen to twenty percent to it as a tip for the waiter.(1)Where are these restaurants?A.In France.B.In China.C.In America.D.In Japan.(2)Which of the following is TRUE about fast food restaurants?A.There is no waitress in them.B.You need to pay a tip.C.The menu is above the counter.D.It’s hard to find fast food restaurants in the US.(3)In what kind of restaurant should you book before you arrive?A.In a top class restaurant.B.In a fast food restaurant.C.In a coffee shop.D.In a family restaurant.(4)How much do you need to tip at most in a top class restaurant?A.Ten percent.B.Twenty percent.C.Thirty percent.D.Forty percent.(5)What's the passage mainly about?A.How to pay for your food.B.Where to find different restaurants.C.How to give a tip to waitresses.D.ifferent restaurants in the US.
三、 阅读理解(共 4 题)
12. 【题目】阅读短文,下列问题
A
Min Sun, with another name of Ziqian, was a famous man in the State of Lu during the Spring
and Autumn Period. He was a student of Confucius. Among all students of Confucius, he was
compared with Yan Yuan.
Min Sun's mother died very early. Later his father took another wife,who gave birth to two
sons. The stepmothermistreatedMin Sun—in winter,while two younger brothers wore warm
clothes made of cotton, Min Sun only wore clothes made of reed catkins(芦花).
One day, he followed his father to go out. When pulling the chariot(马车), Min Sun felt so
cold that he dropped the rope onto the ground. Then his father beat him. Just then the reed
catkins flew out from the broken clothes and his father knew that Min Sun was mistreated. He
was very angry.
After the father returned home, he wanted to divorce(休掉) his wife. Min Sun fell on his
knees and begged his father to forgive his stepmother. He said, “If Mother stays at home, only
I myself have to stand cold.But if you divorce Mother, all three children have to suffer from
cold.”
His father was deeply moved and took Min Sun's advice. The stepmother heard of this, felt
sorry and knew her mistakes. From then on, she treated Min Sun as her own son.
(1)How many children were there in Min Sun's family?
A.One.
B.Two.
C.Three.
D.Four.
(2)The underlined word “mistreated” in the passage means “________”.
A.对待
B.款待
C.虐待
D.善待
(3)Why was Min Sun's father still angry after beating him?
A.Because Min Sun went out with him.
B.ecause Min Sun felt very cold.
C.Because Min Sun dropped the rope.
D.Because Min Sun was mistreated.
(4)Which of the following is right?
A.Min Sun was not as excellent as Yan Yuan.
B.Min Sun's father forgave his wife.
C.Min Sun's father divorced his wife.
D.Min Sun's stepmother was always kind.
(5)According to the story, Min Sun is a _______ person.
A.filial(孝顺的)
B.lovely
C.smart
D.brave
13. 【题目】阅读短文,下列问题
B
Mark Twain tells a boy's story inThe Adventure of Huckleberry Finn. Huck is a poor child
without a mother and a home. His father drinks too much alcohol(酒精) and always beats him.
Huck's situation frees him from therestrictionof society. He explores in the woods and goes
fishing. He stays out all night and does not go to school. He also smokes. Huck runs away
from home. He meets Jim, a black man who has escaped (逃脱) from slavery(奴隶制). They
travel together on a raft (木筏) made of wood down the Mississippi River. Mark Twain started
writing “Huckleberry Finn” as a children's story. But it soon became serious. The story tells
about the social evil of slavery,which is seen through the eyes of an innocent child. Huck's
ideas about people are formed by the white society in which he lives. So, at first, he does not
question slavery. Huck knows that important people believe slavery is natural and this is the
law of God. So, he thinks it is his duty to tell Jim's owners where to find him.
Later, Huck comes to understand that Jim is a good man. He finds he cannot carry out his plan
to inform Jim's owners of his whereabouts (下落). Instead, he decides to help Jim escape. He
decides to do this, even if God punishes him.
(1)The underlined word “restriction” probably means _________.
A.something that you are expected to do
B.something that you are not allowed to do
C.something that you are able to do
D.something that you look forward to doing
(2)Which of the following about Huck is NOT true?
A.His father likes to beat him.
B.He doesn't go to school.
C.He lives with his mother.
D.He smokes.
(3)What can we infer from the passage?
A.Huck will be punished by God for what he does.
B.Huck's childhood is full of happiness.
C.It's Huck's situation that makes him decide to help Jim escape.
D.Huck is a white boy.
(4)Why does Huck change his mind at last?
A.He has made friends with Jim.
B.He finds out the weakness of slavery.
C.He finds that Jim is a good man.
D.God tells him to do so.
(5)What is the passage mainly about?
A.The outline (概要) ofThe Adventure of Huckleberry Finn.
B.The childhood of Huckleberry.
C.The reason why Mark Twain wrote the story.
D.The effect of slavery.
14. 【题目】阅读短文,下列问题
C
I loved my mother's desk since I was just tall enough to see above the top of it when mother
sat doing letters. Looking at the ink bottle, pens and white paper, I decided that the act of
writing must be the most wonderful thing in the world.
Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother,
“But the desk,” she said again, “is for Elizabeth.”
I never saw her get angry, and never saw her cry. I knew she loved me, and she showed it in
action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.
They never happened and agulfopened between us. I was “too emotional (易动感情的)”, but
she lived“on the surface”.
As years went by, I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy
family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way that she did
forgive (原谅) me.
I posted the letter and waited for her answer. It didn't come.
It seemed that nothing happened. I couldn't be sure that the letter had even got to her.
I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was
not.
Now the present of her desk told me that she was pleased that writing was my chosen work,
though she had never been able to. I cleaned the desk carefully and found some papers
inside...a photo of my father and a one-paper letter. Folded(折叠) and refolded many times.
Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act
that speaks louder than words.
(1)The writer began to love her mother's desk ______.
A.after mother died
B.when she was a child
C.before she became a writer
D.when mother gave it to her
(2)The passage shows that mother______.
A.was too serious about everything her daughter had done
B.was cold on the surface but kind in her heart to her daughter
C.cared much about her daughter in words
D.wrote to her daughter in careful words
(3)The word “gulf” in the 4th paragraph means _____.
A.deep understanding between the old and the young
B.part of the sea going far in land
C.free talks between mother and daughter
D.different ideas between mother and daughter
(4)What did mother do with her daughter's letter asking for forgiveness?
A.She read the letter again and again till she died.
B.For years, she often talked about the letter.
C.She didn't forgive her daughter at all in her life.
D.She had never received the letter.
(5)What's the best title of the passage?
A.My Letter to Mother
B.Mother and Children
C.My Mother's Desk
D.Talks Between Mother and Me
15. 【题目】阅读短文,下列问题
D
In the USA, there are many types of restaurants. Fast food restaurants are very famous. You
can find McDonald's and Kentucky Fried Chicken everywhere.You look at a menu above the
counter(柜台), and say what you'd like to eat. You pay the person who serves you. There's no
need to leave a tip. In a coffee shop you sit at the counter or at a table. You don't need to wait
for the waitress to show you where to sit. She usually brings you coffee when you sit down.
You tell her what you'd like to eat and she brings it to you. You paythe cashier (出纳员) as
you leave.A diner is like a coffee shop but usually looks like a railway carriage (火车车厢). In
a family restaurant, the atmosphere is casual, but the waitress shows you where to sit. Often
the waitress tells you her name, but you don't need to tell her yours. You add an extra fifteen
percent to the bill as a tip. In top class restaurants, you need a reservation (预定) and you need
to arrive on time. The waiter shows you where to sit. If you have wine, he may ask you to
taste it. You can only refuse it if it tastes bad. When you get your bill,check it and then add
fifteen to twenty percent to it as a tip for the waiter.
(1)Where are these restaurants?
A.In France.
B.In China.
C.In America.
D.In Japan.
(2)Which of the following is TRUE about fast food restaurants?
A.There is no waitress in them.
B.You need to pay a tip.
C.The menu is above the counter.
D.It’s hard to find fast food restaurants in the US.
(3)In what kind of restaurant should you book before you arrive?
A.In a top class restaurant.
B.In a fast food restaurant.
C.In a coffee shop.
D.In a family restaurant.
(4)How much do you need to tip at most in a top class restaurant?
A.Ten percent.
B.Twenty percent.
C.Thirty percent.
D.Forty percent.
(5)What's the passage mainly about?
A.How to pay for your food.
B.Where to find different restaurants.
C.How to give a tip to waitresses.
D.ifferent restaurants in the US.
题目解答
答案
三、 阅读理解
12. 【答案】
(1)C
(2)C
(3)D
(4)B
(5)A
短文大意:闵损又名闵子骞,是春秋时期鲁国的一位名人。他是孔子的学生,在空中
所有的学生中,他可以和颜渊相提并论。本文讲的就是著名的道德故事“闵损芦衣”。
(1)C 由第二段中的“Later his fathertook another wife, who gave birth to two sons.”可知,
闵损家里有三个孩子,故选 C。
(2)C 由下文内容“冬天,闵损只穿着芦花做的衣服,而两个弟弟穿着棉花做的温暖的
衣服”可推知,后母虐待闵损,故选 C。
(3)D A 项意为“因为闵损和他一起外出”;B 项意为“因为闵损觉得很冷”;C 项意为“因
为闵损把绳子掉在了地上”;D 项意为“因为闵损受到了虐待”。由文章第三段中的“Just
then thereed catkins flew out from the broken clothes and his father knew that Min Sun
wasmistreated. He was very angry.”可知,闵损的父亲仍然生气是因为他知道闵损受到了
虐待。故选 D。
(4)B 由第一段中的“hewas compared withYan Yuan” 可知,他和颜渊一样优秀,所以
A 项说法错误;由第五段第一句“His father wasdeeply moved and took Min Sun's advice.”
可知,闵损的父亲原谅了他的妻子,所以 B 项说法正确,且由此可知,闵损的父亲没
有休掉他的妻子,所以 C 项说法错误;通读整篇文章可知,闵损的后母开始时虐待他,
所以 D 项“闵损的后母总是很和蔼”说法错误。故选 B。
(5)A filial“孝顺的”;lovely“可爱的”;smart“聪明的”;brave“勇敢的”。通读整篇文章
可知,闵损很孝顺,故选 A。
【解析】
13. 【答案】
(1)B
(2)C
(3)D
(4)C
(5)A
短文大意:马克吐温在《哈克贝利·费恩历险记》中讲述了一个男孩的故事。哈克是一
个没有妈妈没有家的穷孩子,他爸爸喝醉酒总是打他。本文就讲述了这个故事的大概
内容。
(1) B 由画线单词所在句中的 free(使自由,解放)可知此处是指哈克的情况使它从社
会的束缚中解脱出来。故选 B。
(2)C 由第一段中的 Huckis a poor childwithout a mother and a home. 可知 C 项错误。
(3)D 第二段中的 Huck's ideas about people are formed by the white societyin which he lives.
可知哈克是白人,故选 D。
(4)C 由最后一段的 Later, Huck comesto understand that Jim is a good man. He finds he
cannot carry out his plan to informJim’s owners of his whereabouts (下落). Instead, hedecides
to help Jim escape. 可知答案。
(5)A 通读全文可知本文主要介绍了马克·吐温的作品《哈克贝利·费恩历险记》的大概内
容,故选 A。
【解析】
14. 【答案】
(1)B
(2)B
(3)D
(4)A
(5)C
短文大意:从我的身高刚刚能看到桌子上的东西的时候起我就爱着妈妈的书桌。看到
瓶子里的墨水、钢笔和白纸,我就决定写作一定是世界上最美妙的事情。几年之后,
在最后的妈妈生病期间,她给哥哥姐姐们留了不同的东西,但是唯独把书桌留给了我。
(1) B 由第一段第一句 I loved my mother’sdesk since I was just tall enough to see above the
top of it...可知,作者是个孩子的时候就喜欢母亲的书桌。(2)B 由第三段第二句 I knew
she loved me, and she showed it in action.及第四段最后一句...but she lived“on the surface”.
可知,作者的母亲表面上很冷漠,但心里充满了对作者的爱。
(3)D 由第四段最后一句 I was “too emotional”, but she lived “on the surface”.可推知此词是
指两人之间不同的看法和观点,故选 D。
(4)A 根据倒数第二段中的...a photo of my fatherand a one-paper letter. Folded and refolded
many times.可知作者的母亲多次折叠信纸,即反复阅读信件,故应选 A。
(5)C 由文章开头 I loved my mother’s desk...以及倒数第二段中的 Now the presentof her
desk told me that she was pleased that writing was my chosen work, thoughshe had never
been able to.可知作者是托物思人,以表达自己对母亲的怀念之情,所以最佳标题应选
C。
【解析】
15. 【答案】
(1)C
(2)C
(3)A
(4)B
(5)D
短文大意:在美国有各种各样的餐馆,快餐店非常有名,你到处可以看到麦当劳和肯
德基。本文就介绍了美国的快餐店、咖啡馆、家庭餐馆、一流餐馆等不同餐馆的情况。
(1) C 由 In the USA, there are many types of restaurants.可知选 C。
(2) C 由 You look at a menuabove the counter 可知选 C。
(3)A 由 In top class restaurants, you need a reservation and youneed to arrive on time.可知选
A。
(4)B 由 In top class restaurants, …When you get your bill, check it andthen add fifteen to
twenty percent to it as a tip for the waiter.可知选 B。
(5)D 本文主要介绍了美国不同的餐馆。故选 D。
【解析】