A The easy way out isn't always easiest. I learned that lesson when I decided to treat Doug, my husband of one month, to a special meal. I glanced through my cookbook and chose a menu which included homemade bread. Knowing the bread would take time, I started on it as soon as Doug left for work. As I was not experienced in cooking, I thought if a dozen was good, two dozen would be better, so I doubled everything. As Dong loved oranges, I also opened a can of orange and poured it all into the bowl. Soon there was a sticky dough (面团) covered with ugly yellowish marks. realizing I had been defeated, I put the dough in the rubbish bin outside so I wouldn't have to face Doug laughing at my work, I went on preparing the rest of the meal, and, when Doug got home , we sat down to Cornish chicken with rice . He tried to enjoy the meal but seemed disturbed. Twice he got up and went outside, saying he thought he heard a noise. The third time he left, I went to the windows to see what he was doing. Looking out, I saw Doug standing about three feet from the rubbish bin, holding the lid up with a stick and looking into the container. When I came out of the house, he dropped the stick and explained that there was something alive in out rubbish bin . Picking up the stick again, he held the lid up enough for me to see. I felt cold. But I stepped closer and looked harder. Without doubt it was my work. The hot sun had caused the dough to double in size and the fermenting yeast (酵母)made the surface shake and sigh as though it were breathing. I had to admit what the 'living thing 'was and why it was there. I don't know who was more embarrassed(尴尬)by the whole thing Doug or me. 41. The writer's purpose in writing this story is ___________ A. to tell an interesting experience B. to show the easiest way out of a difficulty C. to describe the trouble facing a newly married woman D. to explain the difficulty of learning to cook from books 42. Why did the woman's attempt at making the bread turn out to be unsuccessful? A. The canned orange had gone bad. B. She didn't use the right kind of flour. C. The cookbook was hard to understand. D. She did not follow the directions closely. 43. Why did the woman put the dough in the rubbish bin? A. She didn't see the use of keeping it B. She meant to joke with her husband. C. She didn't want her husband to see it. D. She hoped it would soon dry in the son. 44. What made the dough in the rubbish bin? A. The rising and falling movement. B. The strange-looking marks. C. Its shape. D. Its size. 45. When Doug went out the third time , the woman looked out of the window because she was ______________. A. surprised at his being interested in the bin B. afraid that he would discover her secret C. unhappy that he didn't enjoy the meal D. curious to know what disturbed him
A
The easy way out isn't always easiest. I learned that lesson when I decided to treat Doug, my husband of one month, to a special meal. I glanced through my cookbook and chose a menu which included homemade bread. Knowing the bread would take time, I started on it as soon as Doug left for work. As I was not experienced in cooking, I thought if a dozen was good, two dozen would be better, so I doubled everything. As Dong loved oranges, I also opened a can of orange and poured it all into the bowl. Soon there was a sticky dough (面团) covered with ugly yellowish marks. realizing I had been defeated, I put the dough in the rubbish bin outside so I wouldn't have to face Doug laughing at my work, I went on preparing the rest of the meal, and, when Doug got home , we sat down to Cornish chicken with rice . He tried to enjoy the meal but seemed disturbed. Twice he got up and went outside, saying he thought he heard a noise. The third time he left, I went to the windows to see what he was doing. Looking out, I saw Doug standing about three feet from the rubbish bin, holding the lid up with a stick and looking into the container. When I came out of the house, he dropped the stick and explained that there was something alive in out rubbish bin . Picking up the stick again, he held the lid up enough for me to see. I felt cold. But I stepped closer and looked harder. Without doubt it was my work. The hot sun had caused the dough to double in size and the fermenting yeast (酵母)made the surface shake and sigh as though it were breathing. I had to admit what the 'living thing 'was and why it was there. I don't know who was more embarrassed(尴尬)by the whole thing Doug or me.
41. The writer's purpose in writing this story is ___________
A. to tell an interesting experience
B. to show the easiest way out of a difficulty
C. to describe the trouble facing a newly married woman
D. to explain the difficulty of learning to cook from books
42. Why did the woman's attempt at making the bread turn out to be unsuccessful?
A. The canned orange had gone bad.
B. She didn't use the right kind of flour.
C. The cookbook was hard to understand.
D. She did not follow the directions closely.
43. Why did the woman put the dough in the rubbish bin?
A. She didn't see the use of keeping it
B. She meant to joke with her husband.
C. She didn't want her husband to see it.
D. She hoped it would soon dry in the son.
44. What made the dough in the rubbish bin?
A. The rising and falling movement.
B. The strange-looking marks.
C. Its shape.
D. Its size.
45. When Doug went out the third time , the woman looked out of the window because she was ______________.
A. surprised at his being interested in the bin
B. afraid that he would discover her secret
C. unhappy that he didn't enjoy the meal
D. curious to know what disturbed him
题目解答
答案
【答案】
41.A
42.D
43.C
44.A
45.D
【解析】
试题分析:本文是一篇记叙文,作者想要为丈夫做一顿可口的饭菜。妻子不善厨艺,丈夫为了让妻子开心偷偷地将食物吐到门外的垃圾桶。经过太阳的暴晒,垃圾桶内的面团发酵,涨大,真相露出水面,妻子和丈夫都感到很尴尬。
41.A主旨大意题。根据全文可知,这是妻子和丈夫之间一次有趣的经历。文中并没有关于out of difficulty的内容,B选项排除;没有提到作者是newly married,排除C;文中的重点并不在于to explain the difficulty of learning to cook from books,排除D。故选A。
42.D细节判断题。As Dong loved oranges, I also opened a can of orange and poured it all into the bowl. Soon there was a sticky dough (面团) covered with ugly yellowish marks.由此可知,作者没有遵守烹饪书上的指示,导致失败。故选D。
43.C细节判断题。realizing I had been defeated, I put the dough in the rubbish bin outside so I wouldn't have to face Doug laughing at my work,由此可知,作者不想被Doug嘲笑所以把失败的dough扔进垃圾桶,故选C。
44.A细节判断题。The hot sun had caused the dough to double in size and the fermenting yeast (酵母)made the surface shake and sigh as though it were breathing.根据这句,及前文中Doug拿棍子戳the rubbish bin,可以判断答案为A。
45.D细节判断题。The third time he left, I went to the windows to see what he was doing.由此可知,Doug第三次起身时,作者好奇地跟了出去,故选D。
考点:故事类短文阅读
解析
文章讲述了作者为了给新婚丈夫做一顿特别的饭菜,尝试制作面包,但由于不熟悉烹饪,导致面包制作失败,最后将失败的面包扔进垃圾桶。丈夫在吃饭时发现垃圾桶里有“活物”,作者最后不得不承认那是她失败的面包。
步骤 2:分析问题
问题41要求我们理解作者写这个故事的目的。问题42要求我们找出作者制作面包失败的原因。问题43要求我们理解作者为什么把面包扔进垃圾桶。问题44要求我们找出是什么让垃圾桶里的面包看起来像是活的。问题45要求我们理解作者为什么在丈夫第三次离开时去看窗外。
步骤 3:回答问题
根据文章内容,作者写这个故事的目的是为了分享一个有趣的经历。作者制作面包失败的原因是她没有按照烹饪书上的指示操作。作者把面包扔进垃圾桶是因为她不想让丈夫看到她的失败。垃圾桶里的面包看起来像是活的,是因为面包发酵后体积变大,表面看起来像是在呼吸。作者在丈夫第三次离开时去看窗外,是因为她好奇是什么让丈夫分心。