题目
The rising costs of health care have become a problem for many countries in the world. To deal with this problem, it is recommended that a big part of the government's health budget be used for health education and disease prevention instead of treatment. Actually, many kinds of diseases are preventable in many ways and preventing a disease is usually much cheaper than treating it. For example, people could avoid catching a cold if they dressed warmly when the weather starts getting cold. But many people get sick because they fail to do so, and have to spend money seeing a doctor. Daily habits like eating more healthy food would have kept millions of families from becoming bankrupt if the patients had taken measures for early prevention. For instance, keeping a balanced diet, such as not consuming too much animal fat and insuring a steady intake of vegetables and fruits, seems to be quite important. One very effective and costless way of prevention is regular exercise, which is necessary for a healthy mind and body. Regular exercise, such as running, walking, and playing sports is a good way to make people feel better or reduce stress. In addition, health education plays a key role in improving people's health. By giving people more information about health, countries could help people understand the importance of disease prevention and ways to achieve it. For example, knowing one's family medical history is an effective way to help keep healthy. Information about health problems among close relatives will make them aware of what they should do to prevent certain diseases through lifestyle changes, which will work before it is too late. However, stressing disease prevention does not mean medical treatment is unimportant. After all, prevention and treatment are just two different means toward the same effect. In conclusion, we could save money on health care and treat patients more successfully if our country spends more money on health prevention and education.(1)What's the best title of the passage? ____ A. Health or Illness?B. Exercise or Illness?C. Prevention or Education?D. Prevention or Treatment?(2)Which of the following can replace the underlined word "bankrupt''? ____ A. Unable to be curedB. Unable to pay one's debtsC. Stronger than ever beforeD. More successful than ever before(3)We learn from the passage that ____ .A. the more health education, the betterB. dressing warmly can prevent diseasesC. a balanced diet is cheaper than regular exerciseD. the government's health budget should be increased(4)Which of the following shows the structure of the passage? ____ CP CP-|||-A. P1 P2 B. P1 P2 P3-|||-Sp-|||-C C-|||-CP CP-|||-Sp-|||-C. D. P1 P2-|||-P1 P2 Sp-|||-C CCP: Central Point P: PointSp: Sub-point (次要点)C: Conclusion
The rising costs of health care have become a problem for many countries in the world. To deal with this problem, it is recommended that a big part of the government's health budget be used for health education and disease prevention instead of treatment. Actually, many kinds of diseases are preventable in many ways and preventing a disease is usually much cheaper than treating it. For example, people could avoid catching a cold if they dressed warmly when the weather starts getting cold. But many people get sick because they fail to do so, and have to spend money seeing a doctor.
Daily habits like eating more healthy food would have kept millions of families from becoming bankrupt if the patients had taken measures for early prevention. For instance, keeping a balanced diet, such as not consuming too much animal fat and insuring a steady intake of vegetables and fruits, seems to be quite important.
One very effective and costless way of prevention is regular exercise, which is necessary for a healthy mind and body. Regular exercise, such as running, walking, and playing sports is a good way to make people feel better or reduce stress.
In addition, health education plays a key role in improving people's health. By giving people more information about health, countries could help people understand the importance of disease prevention and ways to achieve it. For example, knowing one's family medical history is an effective way to help keep healthy. Information about health problems among close relatives will make them aware of what they should do to prevent certain diseases through lifestyle changes, which will work before it is too late.
However, stressing disease prevention does not mean medical treatment is unimportant. After all, prevention and treatment are just two different means toward the same effect. In conclusion, we could save money on health care and treat patients more successfully if our country spends more money on health prevention and education.
(1)What's the best title of the passage? ____
A. Health or Illness?
B. Exercise or Illness?
C. Prevention or Education?
D. Prevention or Treatment?
(2)Which of the following can replace the underlined word "bankrupt''? ____
A. Unable to be cured
B. Unable to pay one's debts
C. Stronger than ever before
D. More successful than ever before
(3)We learn from the passage that ____ .
A. the more health education, the better
B. dressing warmly can prevent diseases
C. a balanced diet is cheaper than regular exercise
D. the government's health budget should be increased
(4)Which of the following shows the structure of the passage? ____

CP: Central Point P: PointSp: Sub-point (次要点)C: Conclusion
Daily habits like eating more healthy food would have kept millions of families from becoming bankrupt if the patients had taken measures for early prevention. For instance, keeping a balanced diet, such as not consuming too much animal fat and insuring a steady intake of vegetables and fruits, seems to be quite important.
One very effective and costless way of prevention is regular exercise, which is necessary for a healthy mind and body. Regular exercise, such as running, walking, and playing sports is a good way to make people feel better or reduce stress.
In addition, health education plays a key role in improving people's health. By giving people more information about health, countries could help people understand the importance of disease prevention and ways to achieve it. For example, knowing one's family medical history is an effective way to help keep healthy. Information about health problems among close relatives will make them aware of what they should do to prevent certain diseases through lifestyle changes, which will work before it is too late.
However, stressing disease prevention does not mean medical treatment is unimportant. After all, prevention and treatment are just two different means toward the same effect. In conclusion, we could save money on health care and treat patients more successfully if our country spends more money on health prevention and education.
(1)What's the best title of the passage? ____
A. Health or Illness?
B. Exercise or Illness?
C. Prevention or Education?
D. Prevention or Treatment?
(2)Which of the following can replace the underlined word "bankrupt''? ____
A. Unable to be cured
B. Unable to pay one's debts
C. Stronger than ever before
D. More successful than ever before
(3)We learn from the passage that ____ .
A. the more health education, the better
B. dressing warmly can prevent diseases
C. a balanced diet is cheaper than regular exercise
D. the government's health budget should be increased
(4)Which of the following shows the structure of the passage? ____

CP: Central Point P: PointSp: Sub-point (次要点)C: Conclusion
题目解答
答案
DBAB
1.D.主旨大意题.根据全文大意,尤其是第一段中的health education and disease prevention instead of treatment 和第二段第一句可知,全文重点论述了"预防还是治疗"的辩证关系,所以选D项.
2.B.词义猜测题.根据第二段的第一句的句意:如果早采取措施进行早期预防,像吃健康食品的日常习惯就能防止几百万个家庭破产.可知选B.
3.A.推理判断题.根据第一段第四句用的是虚拟语气,且有一个条件状语,所以A项的表达欠妥;根据第二段的最后一句和第三段的第一句,常规锻炼是高效无成本的,而饮食不可能是无成本的,故B项不正确;根据第四段的内容,可推断出教育在改善人们的健康方面非常重要,越多越好,故与C项相吻合根据最后一段最后一句,可知如果花更多的钱在健康预防和教育上,那么疾病治疗会更有效,但并没有提到应该增加政府的健康预算.从第一段第二句a big part of the government's health budget be used for health education and disease prevention instead of treatment,可看出健康预算的大部分可用在健康教育和疾病预防上,推断不出政府要增加健康预算.故选A.
4.B.主旨大意题.根据文章的结构,采用的总一分一总的写作手法.关键是搞清中间三段的关系.这三段分别从三个角度,即饮食、锻炼、教育三个方面来论述的,所以是并列的关系,答案选B项.
1.D.主旨大意题.根据全文大意,尤其是第一段中的health education and disease prevention instead of treatment 和第二段第一句可知,全文重点论述了"预防还是治疗"的辩证关系,所以选D项.
2.B.词义猜测题.根据第二段的第一句的句意:如果早采取措施进行早期预防,像吃健康食品的日常习惯就能防止几百万个家庭破产.可知选B.
3.A.推理判断题.根据第一段第四句用的是虚拟语气,且有一个条件状语,所以A项的表达欠妥;根据第二段的最后一句和第三段的第一句,常规锻炼是高效无成本的,而饮食不可能是无成本的,故B项不正确;根据第四段的内容,可推断出教育在改善人们的健康方面非常重要,越多越好,故与C项相吻合根据最后一段最后一句,可知如果花更多的钱在健康预防和教育上,那么疾病治疗会更有效,但并没有提到应该增加政府的健康预算.从第一段第二句a big part of the government's health budget be used for health education and disease prevention instead of treatment,可看出健康预算的大部分可用在健康教育和疾病预防上,推断不出政府要增加健康预算.故选A.
4.B.主旨大意题.根据文章的结构,采用的总一分一总的写作手法.关键是搞清中间三段的关系.这三段分别从三个角度,即饮食、锻炼、教育三个方面来论述的,所以是并列的关系,答案选B项.
解析
步骤 1:理解文章内容
文章主要讨论了健康教育和疾病预防的重要性,以及它们如何帮助降低医疗保健成本。文章通过举例说明了预防疾病比治疗疾病更经济,同时强调了健康教育在提高人们健康意识方面的作用。
步骤 2:分析问题
问题(1)要求选择文章的最佳标题。文章主要讨论了预防和治疗之间的关系,因此最佳标题应反映这一主题。
问题(2)要求替换划线单词“bankrupt”。根据上下文,这里指的是家庭因疾病而破产,因此“bankrupt”应指无力偿还债务。
问题(3)要求根据文章内容选择正确的选项。文章提到健康教育的重要性,因此选项A(越多的健康教育越好)是正确的。
问题(4)要求选择文章的结构。文章采用总分总的结构,中间三段分别从饮食、锻炼、教育三个方面进行论述,因此选项B(P1 P2 P3 C CP)是正确的。
文章主要讨论了健康教育和疾病预防的重要性,以及它们如何帮助降低医疗保健成本。文章通过举例说明了预防疾病比治疗疾病更经济,同时强调了健康教育在提高人们健康意识方面的作用。
步骤 2:分析问题
问题(1)要求选择文章的最佳标题。文章主要讨论了预防和治疗之间的关系,因此最佳标题应反映这一主题。
问题(2)要求替换划线单词“bankrupt”。根据上下文,这里指的是家庭因疾病而破产,因此“bankrupt”应指无力偿还债务。
问题(3)要求根据文章内容选择正确的选项。文章提到健康教育的重要性,因此选项A(越多的健康教育越好)是正确的。
问题(4)要求选择文章的结构。文章采用总分总的结构,中间三段分别从饮食、锻炼、教育三个方面进行论述,因此选项B(P1 P2 P3 C CP)是正确的。