题目
Confucius was born in today's Qufu in Shandong Province in 551 BC.His family was far from being well to do.But he was a hardworking pupil even in his childhood.When he was a young man of a little over twenty,he became a small official of the state.Since he was very knowledgeable and serious in work,he had become quite wellknown by the time he turned thirty.Confucius had been to many of the states of the time,trying to make his political views accepted by the rulers in running their states.But they turned a deaf ear to his views and opinions.As a result,Confucius made up his mind to devote all his energies to education.When people learned about this,many of them sent their children to him to be educated.They were accepted one and all and so Confucius became the first man in the history of Chinese education to start a private school.Yan Hui,a young man of humble origin,wanted to be accepted as Confucius's student.But the family was so poor that they even had difficulty providing themselves with daily necessities.He was afraid he would be rejected as he could not afford the tuition.One day he came to where Confucius was giving lectures and overheard Confucius say,"I'm ready to accept anyone that can bring 10 pieces of preserved meat for tuition,whatever his origin."Greatly heartened by this,Yan Hui hurried back home and told his friends Zi Lu and Zi Gong about it.A few days later,all three became Confucius's students.Confucius was a dedicated educator,having accepted a total of 3,000 students in his life,72 of whom were outstanding scholars.Through educational work,Confucius succeeded in spreading his political views,which eventually became an independent school of thought and had a great impact on China for thousands of years.1.Confucius had become very famous by the time he turned thirty because ____ .A.he had rich knowledge and took his work seriouslyB.he was a hardworking pupil when he was youngC.many people in the government knew him wellD.his political view had been widely accepted2.From the last part of the first paragraph,we can learn that ____ .A.nobody hoped to send their children to school thenB.Confucius was the first person to start education for all in ChinaC.Confucius was happy to work in the governmentD.Confucius started his school with the help of the government3.The second paragraph in the passage is used to be an example to suggest ____ .A.Yan Hui's family was too poor to afford his educationB.the education Confucius provided was for all childrenC.Confucius liked to eat preserved meatD.Yan Hui was a young man with ambition4.According to the last paragraph,Confucius's educational work was meaningful in the following aspects EXCEPT ____ .A.allowing more people to accept educationB.spreading his political views successfullyC.influencing the history of China for thousands of yearsD.making him a more independent person.
Confucius was born in today's Qufu in Shandong Province in 551 BC.His family was far from being well to do.But he was a hardworking pupil even in his childhood.When he was a young man of a little over twenty,he became a small official of the state.Since he was very knowledgeable and serious in work,he had become quite wellknown by the time he turned thirty.Confucius had been to many of the states of the time,trying to make his political views accepted by the rulers in running their states.But they turned a deaf ear to his views and opinions.As a result,Confucius made up his mind to devote all his energies to education.When people learned about this,many of them sent their children to him to be educated.They were accepted one and all and so Confucius became the first man in the history of Chinese education to start a private school.
Yan Hui,a young man of humble origin,wanted to be accepted as Confucius's student.But the family was so poor that they even had difficulty providing themselves with daily necessities.He was afraid he would be rejected as he could not afford the tuition.One day he came to where Confucius was giving lectures and overheard Confucius say,"I'm ready to accept anyone that can bring 10 pieces of preserved meat for tuition,whatever his origin."Greatly heartened by this,Yan Hui hurried back home and told his friends Zi Lu and Zi Gong about it.A few days later,all three became Confucius's students.
Confucius was a dedicated educator,having accepted a total of 3,000 students in his life,72 of whom were outstanding scholars.Through educational work,Confucius succeeded in spreading his political views,which eventually became an independent school of thought and had a great impact on China for thousands of years.
1.Confucius had become very famous by the time he turned thirty because ____ .
A.he had rich knowledge and took his work seriously
B.he was a hardworking pupil when he was young
C.many people in the government knew him well
D.his political view had been widely accepted
2.From the last part of the first paragraph,we can learn that ____ .
A.nobody hoped to send their children to school then
B.Confucius was the first person to start education for all in China
C.Confucius was happy to work in the government
D.Confucius started his school with the help of the government
3.The second paragraph in the passage is used to be an example to suggest ____ .
A.Yan Hui's family was too poor to afford his education
B.the education Confucius provided was for all children
C.Confucius liked to eat preserved meat
D.Yan Hui was a young man with ambition
4.According to the last paragraph,Confucius's educational work was meaningful in the following aspects EXCEPT ____ .
A.allowing more people to accept education
B.spreading his political views successfully
C.influencing the history of China for thousands of years
D.making him a more independent person.
Yan Hui,a young man of humble origin,wanted to be accepted as Confucius's student.But the family was so poor that they even had difficulty providing themselves with daily necessities.He was afraid he would be rejected as he could not afford the tuition.One day he came to where Confucius was giving lectures and overheard Confucius say,"I'm ready to accept anyone that can bring 10 pieces of preserved meat for tuition,whatever his origin."Greatly heartened by this,Yan Hui hurried back home and told his friends Zi Lu and Zi Gong about it.A few days later,all three became Confucius's students.
Confucius was a dedicated educator,having accepted a total of 3,000 students in his life,72 of whom were outstanding scholars.Through educational work,Confucius succeeded in spreading his political views,which eventually became an independent school of thought and had a great impact on China for thousands of years.
1.Confucius had become very famous by the time he turned thirty because ____ .
A.he had rich knowledge and took his work seriously
B.he was a hardworking pupil when he was young
C.many people in the government knew him well
D.his political view had been widely accepted
2.From the last part of the first paragraph,we can learn that ____ .
A.nobody hoped to send their children to school then
B.Confucius was the first person to start education for all in China
C.Confucius was happy to work in the government
D.Confucius started his school with the help of the government
3.The second paragraph in the passage is used to be an example to suggest ____ .
A.Yan Hui's family was too poor to afford his education
B.the education Confucius provided was for all children
C.Confucius liked to eat preserved meat
D.Yan Hui was a young man with ambition
4.According to the last paragraph,Confucius's educational work was meaningful in the following aspects EXCEPT ____ .
A.allowing more people to accept education
B.spreading his political views successfully
C.influencing the history of China for thousands of years
D.making him a more independent person.
题目解答
答案
1.A 细节理解题.根据第一段Since he was very knowledgeable and serious in work,he had become quite well-known by the time he turned thirty.可知孔子30岁出名的原因是他知识渊博,工作方面认真,故选A.
2.B 细节题.根据文章内容,They were accepted one and all and so Confucius became the first man in the history of Chinese education to start a private school.由此可知,孔子是第一个办私学为人们传授知识的人,结合选项,故选B
3.B 细节题.根据文章第二段内容以及最后一句话A few days later,all three became Confucius's students,孔子将这几个孩子全都收作了弟子,可知孔子为所有孩子提供教育.
4.D 细节题.根据文章最后一段Confucius was a dedicated educator,having accepted a total of 3,000 students in his life,72 of whom were outstanding scholars.Through educational work,Confucius succeeded in spreading his political views,which eventually became an independent school of thought and had a great impact on China for thousands of years.孔子作为一个学者,被越来越多的人所接受,他成功的将自己的政治思想传播出去,并影响了中国几千年的思想,没有提到D选项的内容,故选D.
2.B 细节题.根据文章内容,They were accepted one and all and so Confucius became the first man in the history of Chinese education to start a private school.由此可知,孔子是第一个办私学为人们传授知识的人,结合选项,故选B
3.B 细节题.根据文章第二段内容以及最后一句话A few days later,all three became Confucius's students,孔子将这几个孩子全都收作了弟子,可知孔子为所有孩子提供教育.
4.D 细节题.根据文章最后一段Confucius was a dedicated educator,having accepted a total of 3,000 students in his life,72 of whom were outstanding scholars.Through educational work,Confucius succeeded in spreading his political views,which eventually became an independent school of thought and had a great impact on China for thousands of years.孔子作为一个学者,被越来越多的人所接受,他成功的将自己的政治思想传播出去,并影响了中国几千年的思想,没有提到D选项的内容,故选D.