题目
Most people say that most people have not more than 30 friends at any given time,and 400 over the whole of their lives.However,on social networking sites,most users have about 150 friends.If these numbers are correct,then friendship means different things in different situations.Also,there are no rules about friendship.There are no instructions about how to make friends,how to keep friendships going,and how to finish friendships if we want to move on.People have very different opinions about this:some people would die for their friends and they value them more than family.Others say that friends are temporary,only there to help each other until they are no longer needed.If people with such different views become friends,this can lead to problems.Because of these different definitions of friendship,it is easy to be unhappy about our friendships.We may want them to be deeper or closer,or we may want to have more friends in our lives.Sometimes we simply do not have the lime to develop our friendships,or we fear we have left it too late in life to start.If we move to another country or city,we have to find ways,to make new friends again.This dissatisfaction shows us how important friendships are for most of us.We should not think that it could be too late to build friendships.We also need to understand that the need to be around other people is one that is shared by many.Therefore,we should not be too frightened about starting to talk to people who in the future may become our friends:it is likely that they too would like to get closer to us.Remember what people say:strangers are friends we have not met yet.24.According to the text,how many friends do the majority of people probably have? ____ A.30 friends or fewer at a certain stageB..Over 400 friends in their whole livesC.400 internet friends in their whole livesD.150 internet friends at a certain stage.25.What is the main idea of paragraph 2? ____ A.There is a rule about making friendsB.People with different views can become friendsC.Some people would die for their friends if they need toD.Friendships mean different things to different people26.We can learn from the text that most of us ____ .A.are frightened to talk to peopleB.build friendships late in lifeC.are dissatisfied with our friendsD.need to be with others27.What is the author's attitude towards talking to a stranger? ____ A.Uninterested B.Positive C.Doubtful D.Cautious.
Most people say that most people have not more than 30 friends at any given time,and 400 over the whole of their lives.However,on social networking sites,most users have about 150 friends.If these numbers are correct,then friendship means different things in different situations.
Also,there are no rules about friendship.There are no instructions about how to make friends,how to keep friendships going,and how to finish friendships if we want to move on.People have very different opinions about this:some people would die for their friends and they value them more than family.Others say that friends are temporary,only there to help each other until they are no longer needed.If people with such different views become friends,this can lead to problems.
Because of these different definitions of friendship,it is easy to be unhappy about our friendships.We may want them to be deeper or closer,or we may want to have more friends in our lives.Sometimes we simply do not have the lime to develop our friendships,or we fear we have left it too late in life to start.If we move to another country or city,we have to find ways,to make new friends again.
This dissatisfaction shows us how important friendships are for most of us.We should not think that it could be too late to build friendships.We also need to understand that the need to be around other people is one that is shared by many.Therefore,we should not be too frightened about starting to talk to people who in the future may become our friends:it is likely that they too would like to get closer to us.Remember what people say:strangers are friends we have not met yet.
24.According to the text,how many friends do the majority of people probably have? ____
A.30 friends or fewer at a certain stage
B..Over 400 friends in their whole lives
C.400 internet friends in their whole lives
D.150 internet friends at a certain stage.
25.What is the main idea of paragraph 2? ____
A.There is a rule about making friends
B.People with different views can become friends
C.Some people would die for their friends if they need to
D.Friendships mean different things to different people
26.We can learn from the text that most of us ____ .
A.are frightened to talk to people
B.build friendships late in life
C.are dissatisfied with our friends
D.need to be with others
27.What is the author's attitude towards talking to a stranger? ____
A.Uninterested B.Positive C.Doubtful D.Cautious.
Also,there are no rules about friendship.There are no instructions about how to make friends,how to keep friendships going,and how to finish friendships if we want to move on.People have very different opinions about this:some people would die for their friends and they value them more than family.Others say that friends are temporary,only there to help each other until they are no longer needed.If people with such different views become friends,this can lead to problems.
Because of these different definitions of friendship,it is easy to be unhappy about our friendships.We may want them to be deeper or closer,or we may want to have more friends in our lives.Sometimes we simply do not have the lime to develop our friendships,or we fear we have left it too late in life to start.If we move to another country or city,we have to find ways,to make new friends again.
This dissatisfaction shows us how important friendships are for most of us.We should not think that it could be too late to build friendships.We also need to understand that the need to be around other people is one that is shared by many.Therefore,we should not be too frightened about starting to talk to people who in the future may become our friends:it is likely that they too would like to get closer to us.Remember what people say:strangers are friends we have not met yet.
24.According to the text,how many friends do the majority of people probably have? ____
A.30 friends or fewer at a certain stage
B..Over 400 friends in their whole lives
C.400 internet friends in their whole lives
D.150 internet friends at a certain stage.
25.What is the main idea of paragraph 2? ____
A.There is a rule about making friends
B.People with different views can become friends
C.Some people would die for their friends if they need to
D.Friendships mean different things to different people
26.We can learn from the text that most of us ____ .
A.are frightened to talk to people
B.build friendships late in life
C.are dissatisfied with our friends
D.need to be with others
27.What is the author's attitude towards talking to a stranger? ____
A.Uninterested B.Positive C.Doubtful D.Cautious.
题目解答
答案
24.A.细节理解题.根据文章Most people say that most people have not more than 30 friends at any given time, and 400 over the whole of their lives可知大多数人可能在某一阶段有30位朋友或更少的朋友;故选A.
25.D. 细节理解题.根据文章Because of these different definitions of friendship, it is easy to be unhappy about our friendships可知第2段的主要想法是友谊对不同的人来说意味着不同的事情;故选D.
26.D.细节理解题.根据文章We should not think that it could be too late to build friendships. We also need to understand that the need to be around other people is one that is shared by many可知我们可以从课文中学到需要与他人在一起;故选D.
27.B.细节理解题.根据文章Therefore, we should not be too frightened about starting to talk to people who in the future may become our friends: it is likely that they too would like to get closer to us可知作者对与陌生人交谈的态度是积极的;故选B.
25.D. 细节理解题.根据文章Because of these different definitions of friendship, it is easy to be unhappy about our friendships可知第2段的主要想法是友谊对不同的人来说意味着不同的事情;故选D.
26.D.细节理解题.根据文章We should not think that it could be too late to build friendships. We also need to understand that the need to be around other people is one that is shared by many可知我们可以从课文中学到需要与他人在一起;故选D.
27.B.细节理解题.根据文章Therefore, we should not be too frightened about starting to talk to people who in the future may become our friends: it is likely that they too would like to get closer to us可知作者对与陌生人交谈的态度是积极的;故选B.
解析
考查要点:
- 细节理解:根据文章具体信息选择正确选项,需准确定位原文关键句。
- 主旨概括:理解段落核心观点,排除干扰选项。
- 推理判断:结合上下文推断作者态度或隐含含义。
解题思路:
- 定位关键句:通过问题中的关键词(如“majority of people”“main idea”)快速找到对应段落。
- 排除干扰项:注意选项中与原文表述不一致的细节(如数字、范围、逻辑关系)。
- 理解隐含态度:通过积极/消极词汇(如“should not be frightened”)判断作者倾向。
第24题
关键句:
“Most people say that most people have not more than 30 friends at any given time,and 400 over the whole of their lives.”
解析:
- 选项A正确,因原文明确指出“在某一阶段不超过30人”。
- 选项B错误,因“over 400”与原文“400”不符,且“over”暗示超过,与文意矛盾。
第25题
关键句:
“Because of these different definitions of friendship,it is easy to be unhappy about our friendships.”
解析:
- 第2段核心讨论“友谊对不同人有不同的定义”,导致矛盾和问题。
- 选项D直接对应段落主旨,其他选项均为段落中的具体现象,非核心。
第26题
关键句:
“We also need to understand that the need to be around other people is one that is shared by many.”
解析:
- 选项D正确,因原文强调“与他人相处的需求是普遍的”。
- 选项C错误,文中“dissatisfied”是结果,而非“most of us”的本质特征。
第27题
关键句:
“Therefore,we should not be too frightened about starting to talk to people who in the future may become our friends.”
解析:
- 选项B正确,因“should not be frightened”体现积极态度。
- 选项A/D错误,文中无“uninterested”或“cautious”表述。