阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。 A There are two things I can count on my dad asking every time he calls me: “Is there anything I can do for you?” and “How’s the car?” I guess he asks what he can do for me because his dad (an air force officer) was never really there for him, and he’s determined to provide me with the support he lacked. During my youth he never missed a school play or softball game. In fact, he was so supportive that I sometimes longed for one of those dads who dressed better and cared less. But my dad would forever be the guy wearing shorts with dress shoes and black socks, cheering me on, expecting greatness. His other standard question—How’s the car?—used to strike me as a waste of long-distance dollars from a man who once suggested making a list of what you want to talk about before calling someone out of state. What I now realize is that “How’s the car?” is not about the car. It’s a father’s way of asking his adult daughter how she is doing. The advantage is that if there’s something wrong with the car, he knows what to do about it and how much it will cost, whereas if you’re having problems about marriage or doubting a career choice, he might have to put Mom on the line. At age thirty I finally took the plunge (跳进) into adulthood by renting a car without my dad’s help or advice. I’m sure my dad was hurt rather than proud. Though a daughter’s independence is evidence of a job well done, it still implies the job’s done, and many fathers are reluctant to retire. Even when my dad was overworked, he’d happily jump on a plane if I said I needed help. His frequent question “Is there anything I can do for you?” underlines the fact that he wishes there was still something he could provide. It’s interesting: even though we’re tied by blood and I love him no matter what, he still seems to need a concrete function—suggesting stocks, finding the cheapest plane fare—to feel he has a role in my life. (1) The author’s father always showed up in his daughter’s school activities to . A. show his own lack of fatherly love B. support her in all possible ways C. guarantee she would perform well D. watch them out of his own curiosity (2) The author has learned that by asking “How is the car?”, her father is actually . A. reminding her not to waste money B. asking his daughter if the car breaks down or not C. asking how his daughter is getting along D. expressing his concern for her daughter’s safety (3) According to the author, her father is unwilling to retire probably because . A. he is doubtful of her independence B. he wants to continue to earn money C. he is afraid of losing connection with her D. he won’t put an end to caring for her (4) We can safely draw a conclusion from the story that in the author’s eye her father . A. has the deepest love for his daughter B. has a strong passion for his work C. has great interest in his daughter’s car D. has too much control over his daughter
A
There are two things I can count on my dad asking every time he calls me: “Is there anything I can do for you?” and “How’s the car?” I guess he asks what he can do for me because his dad (an air force officer) was never really there for him, and he’s determined to provide me with the support he lacked. During my youth he never missed a school play or softball game. In fact, he was so supportive that I sometimes longed for one of those dads who dressed better and cared less. But my dad would forever be the guy wearing shorts with dress shoes and black socks, cheering me on, expecting greatness.
His other standard question—How’s the car?—used to strike me as a waste of long-distance dollars from a man who once suggested making a list of what you want to talk about before calling someone out of state. What I now realize is that “How’s the car?” is not about the car. It’s a father’s way of asking his adult daughter how she is doing. The advantage is that if there’s something wrong with the car, he knows what to do about it and how much it will cost, whereas if you’re having problems about marriage or doubting a career choice, he might have to put Mom on the line.
At age thirty I finally took the plunge (跳进) into adulthood by renting a car without my dad’s help or advice. I’m sure my dad was hurt rather than proud. Though a daughter’s independence is evidence of a job well done, it still implies the job’s done, and many fathers are reluctant to retire. Even when my dad was overworked, he’d happily jump on a plane if I said I needed help. His frequent question “Is there anything I can do for you?” underlines the fact that he wishes there was still something he could provide. It’s interesting: even though we’re tied by blood and I love him no matter what, he still seems to need a concrete function—suggesting stocks, finding the cheapest plane fare—to feel he has a role in my life.
题目解答
答案
解析
文章讲述了作者的父亲在她成长过程中,总是尽力支持她,询问她是否需要帮助,以及关心她的汽车状况。作者通过这些细节,表达了对父亲深沉的爱的理解。
步骤 2:分析问题 (1)
问题 (1) 询问作者的父亲在她的学校活动中出现的原因。根据文章第一段,作者的父亲总是出现在她的学校活动中,因为他想给她提供支持,弥补他自己的父亲没有给他的支持。因此,正确答案是 B。
步骤 3:分析问题 (2)
问题 (2) 询问作者的父亲通过问“汽车怎么样?”实际上想表达什么。根据文章第二段,作者意识到“汽车怎么样?”实际上是在问她的生活状况。因此,正确答案是 C。
步骤 4:分析问题 (3)
问题 (3) 询问作者的父亲为什么不愿意退休。根据文章第三段,作者的父亲不愿意退休是因为他不想结束对她的关心。因此,正确答案是 D。
步骤 5:分析问题 (4)
问题 (4) 询问从故事中可以得出什么结论。根据文章整体内容,可以得出结论,作者认为她的父亲对她有着深深的爱。因此,正确答案是 A。