题目
1 He was wandering in a rice field of dreams. The plants were taller than a man. Their ears hung full as brooms, and each grain was as big as a peanut. After walking a while he lay down in the leaf-shade, quite hidden. A rest was a good idea, because the wonder-plants went on and on.2 Then Yuan Longping woke up, laughing. The rice plants, which he had tended for decades in Anjiang and then Changsha in Hunan Province, sowing and nurturing them, visiting daily on his motorbike to inspect them, were not quite there yet. But they still1/81. What did the rice plants look like in Yuan Longping's dream?
1 He was wandering in a rice field of dreams. The plants were taller than a man. Their ears hung full as brooms, and each grain was as big as a peanut. After walking a while he lay down in the leaf-shade, quite hidden. A rest was a good idea, because the wonder-plants went on and on.2 Then Yuan Longping woke up, laughing. The rice plants, which he had tended for decades in Anjiang and then Changsha in Hunan Province, sowing and nurturing them, visiting daily on his motorbike to inspect them, were not quite there yet. But they still1/81. What did the rice plants look like in Yuan Longping's dream?
题目解答
答案
在袁隆平的梦中,稻株比人还要高,稻穗像扫帚一样饱满,每一粒稻谷都像花生一样大。
解析
考查要点:本题考查学生对文本细节的提取能力,需要从描述性语段中准确找出关键信息。
解题思路:重点抓住文中对梦境中稻株的比喻和具体特征描写,如“taller than a man”“ears hung full as brooms”“as big as a peanut”等,通过对比喻和形容词的分析,整合出完整答案。
步骤1:定位关键段落
题目问及袁隆平梦境中的稻株形象,需聚焦第1段中对梦境的描写:“The plants were taller than a man. Their ears hung full as brooms, and each grain was as big as a peanut.”
步骤2:提取具体特征
- 高度:稻株比人高(taller than a man)。
- 稻穗形态:稻穗饱满如扫帚(ears hung full as brooms)。
- 稻谷大小:每粒稻谷如同花生般大(as big as a peanut)。
步骤3:整合答案
将上述特征用通顺的中文表达,注意保持比喻的准确性。