题目
Kids of any age love to read fairy tales because the storyline never limits the possibility that anything could happen. But are the most magical moments from some of our favorite stories actually possible? Basic physical principles and recent scientific research suggest that what readers might mistake for fantasies and exaggeration could be rooted in reality.So suspend your imagination for a moment, and look, as a hard-core scientist might, at the following fairy tale—The Arabian Nights. One of the most exciting objects found in fairy tales is the flying carpet. In tales from a wide variety of cultures, including The Arabian Nights, these tapestries (挂毯) take flight to carry people vast distances. Flying carpets are clearly impossible, right?Three scientists recently published a paper in the journal Physical Review Letters showing that there are conditions under which a carpet could fly. They used the basic laws of physics to show that a small, thin carpet could fly if the air were vibrating at the right frequency, much like how a piece of tissue paper floats softly to the ground when it is dropped. Their calculations showed that small waves of air in repeated fast pulses could steer a carpet at a speed of around one foot per second.Don't expect to see Aladdin flying by anytime soon, but the scientists write that all of their conditions are within the realm of possibilities in nature and in technology. Making a heavy carpet fly would, of course, require a much more powerful engine, and our calculations suggest it will remain in the magical, mystical, and virtual realm as it has existed for millennia (千年).68. What does the example of flying carpets show?A) Many magical moments could be realized in realityB) A small, thin carpet could fly like a piece of paper.C) There are possibilities that a carpet can fly in reality.D) Some magical things still remain mystical and unreal as before.
Kids of any age love to read fairy tales because the storyline never limits the possibility that anything could happen. But are the most magical moments from some of our favorite stories actually possible? Basic physical principles and recent scientific research suggest that what readers might mistake for fantasies and exaggeration could be rooted in reality.
So suspend your imagination for a moment, and look, as a hard-core scientist might, at the following fairy tale—The Arabian Nights. One of the most exciting objects found in fairy tales is the flying carpet. In tales from a wide variety of cultures, including The Arabian Nights, these tapestries (挂毯) take flight to carry people vast distances. Flying carpets are clearly impossible, right?
Three scientists recently published a paper in the journal Physical Review Letters showing that there are conditions under which a carpet could fly. They used the basic laws of physics to show that a small, thin carpet could fly if the air were vibrating at the right frequency, much like how a piece of tissue paper floats softly to the ground when it is dropped. Their calculations showed that small waves of air in repeated fast pulses could steer a carpet at a speed of around one foot per second.
Don't expect to see Aladdin flying by anytime soon, but the scientists write that all of their conditions are within the realm of possibilities in nature and in technology. Making a heavy carpet fly would, of course, require a much more powerful engine, and our calculations suggest it will remain in the magical, mystical, and virtual realm as it has existed for millennia (千年).
68. What does the example of flying carpets show?
A) Many magical moments could be realized in reality
B) A small, thin carpet could fly like a piece of paper.
C) There are possibilities that a carpet can fly in reality.
D) Some magical things still remain mystical and unreal as before.
题目解答
答案
文章通过分析《一千零一夜》中的飞毯,指出科学家利用物理定律证明:小型轻质地毯在特定条件下(如空气振动)可实现飞行。尽管重型地毯仍需强大动力,但小型地毯飞行在理论上是可能的。这表明某些童话情节可能有现实基础。
A项“许多”不符合文意;B项未准确描述飞行机制;D项未突出核心;C项最贴合文章主旨。
答案:C. There are possibilities that a carpet can fly in reality.
解析
本题考查对文章内容的理解和推理能力。解题思路是先明确文章围绕飞毯展开论述,然后分析科学家的研究成果,最后根据这些信息判断各个选项的正确性。
- 文章开篇提出童话情节是否可能在现实中实现的问题,接着以飞毯为例进行说明。
- 科学家利用物理定律证明,小型轻质地毯在空气振动频率合适的情况下可以飞行,速度约为每秒一英尺。
- 对各选项进行分析:
- A选项“许多”在文中没有体现,文章只是以飞毯为例说明部分童话情节可能有现实基础,并非“许多”,所以A选项错误。
- B选项虽然提到小型轻质地毯像纸一样飞行,但没有准确描述飞行的机制,即空气振动频率合适这一关键条件,所以B选项不准确。
- C选项准确概括了文章的主旨,即飞毯在现实中有飞行的可能性,所以C选项正确。
- D选项没有突出文章的核心,即部分童话情节可能有现实基础,而是强调一些神奇事物仍然神秘虚幻,与文章主旨不符,所以D选项错误。