题目
More than 10 million Chinese cultural relics(遗物)have been lost overseas,most of which were stolen and illegally shipped out of China during the times of war before 1949.About 1.67 million pieces are housed in more than 200 museums in 47 countries,which account for 10 percent of all lost Chinese cultural relics,and the rest are in the hands of private collectors. Most of these treasures are owned by museums or private collectors in the United States,Japan,some European countries and Southeast Asian countries.There are more than 23,000 pieces in the British Museum,most of which were stolen or bought for pennies more than 100 years ago. The major method of recovering these national treasures is to buy them back.In some cases,private collectors donated the relics to the government.Also the government can turn to official channels(渠道)to demand the return of the relics. In 2003,a priceless bronze pig head dating from the Qing Dynasty was returned to its home in Beijing after it was removed by the Anglo-French Allied Forces over 140 years ago.Stanley Ho donated 6 million yuan to buy it back from a US art collector and then donated it to the Poly Art Museum in Beijing. Although buying-back is the most feasible way to recover the lost treasures,limited funding is always a big headache. In recent years, the Chinese government has put more effort into recovering the precious cultural relics lost overseas. It has started a national project on the recovery of the treasures and has set up a database collecting relevant information. It has signed several international agreements with many countries on this matter,and is also looking for international cooperation to recover the relics by working closely with several international organizations.(1)What is the passage mainly about? ____ A. How to recover cultural relics.B. The efforts to recover Chinese cultural relics.C. Stanley Ho donated a bronze pig head to a museum in Beijing.D. Chinese cultural relics were stolen by the Anglo-French Allied Forces.(2)Most of lost Chinese cultural relics ____ .A. have been recovered by the Chinese governmentB. were bought by foreignersC. are owned by private collectorsD. are housed in foreign museums(3)What can be learned about the bronze pig head? ____ A. It was bought back by the Chinese government.B. It was donated by the French government to China.C. It was given to Stanley Ho by an American art collector.D. It was taken away by the Anglo-French Allied Forces more than 140 years ago.(4)Which of the following can replace the underlined word "feasible" in Paragraph 5? ____ A. Workable.B. Difficult.C. Popular.D. Careful.
More than 10 million Chinese cultural relics(遗物)have been lost overseas,most of which were stolen and illegally shipped out of China during the times of war before 1949.About 1.67 million pieces are housed in more than 200 museums in 47 countries,which account for 10 percent of all lost Chinese cultural relics,and the rest are in the hands of private collectors.
Most of these treasures are owned by museums or private collectors in the United States,Japan,some European countries and Southeast Asian countries.There are more than 23,000 pieces in the British Museum,most of which were stolen or bought for pennies more than 100 years ago.
The major method of recovering these national treasures is to buy them back.In some cases,private collectors donated the relics to the government.Also the government can turn to official channels(渠道)to demand the return of the relics.
In 2003,a priceless bronze pig head dating from the Qing Dynasty was returned to its home in Beijing after it was removed by the Anglo-French Allied Forces over 140 years ago.Stanley Ho donated 6 million yuan to buy it back from a US art collector and then donated it to the Poly Art Museum in Beijing.
Although buying-back is the most feasible way to recover the lost treasures,limited funding is always a big headache.
In recent years, the Chinese government has put more effort into recovering the precious cultural relics lost overseas. It has started a national project on the recovery of the treasures and has set up a database collecting relevant information. It has signed several international agreements with many countries on this matter,and is also looking for international cooperation to recover the relics by working closely with several international organizations.
(1)What is the passage mainly about? ____
A. How to recover cultural relics.
B. The efforts to recover Chinese cultural relics.
C. Stanley Ho donated a bronze pig head to a museum in Beijing.
D. Chinese cultural relics were stolen by the Anglo-French Allied Forces.
(2)Most of lost Chinese cultural relics ____ .
A. have been recovered by the Chinese government
B. were bought by foreigners
C. are owned by private collectors
D. are housed in foreign museums
(3)What can be learned about the bronze pig head? ____
A. It was bought back by the Chinese government.
B. It was donated by the French government to China.
C. It was given to Stanley Ho by an American art collector.
D. It was taken away by the Anglo-French Allied Forces more than 140 years ago.
(4)Which of the following can replace the underlined word "feasible" in Paragraph 5? ____
A. Workable.
B. Difficult.
C. Popular.
D. Careful.
Most of these treasures are owned by museums or private collectors in the United States,Japan,some European countries and Southeast Asian countries.There are more than 23,000 pieces in the British Museum,most of which were stolen or bought for pennies more than 100 years ago.
The major method of recovering these national treasures is to buy them back.In some cases,private collectors donated the relics to the government.Also the government can turn to official channels(渠道)to demand the return of the relics.
In 2003,a priceless bronze pig head dating from the Qing Dynasty was returned to its home in Beijing after it was removed by the Anglo-French Allied Forces over 140 years ago.Stanley Ho donated 6 million yuan to buy it back from a US art collector and then donated it to the Poly Art Museum in Beijing.
Although buying-back is the most feasible way to recover the lost treasures,limited funding is always a big headache.
In recent years, the Chinese government has put more effort into recovering the precious cultural relics lost overseas. It has started a national project on the recovery of the treasures and has set up a database collecting relevant information. It has signed several international agreements with many countries on this matter,and is also looking for international cooperation to recover the relics by working closely with several international organizations.
(1)What is the passage mainly about? ____
A. How to recover cultural relics.
B. The efforts to recover Chinese cultural relics.
C. Stanley Ho donated a bronze pig head to a museum in Beijing.
D. Chinese cultural relics were stolen by the Anglo-French Allied Forces.
(2)Most of lost Chinese cultural relics ____ .
A. have been recovered by the Chinese government
B. were bought by foreigners
C. are owned by private collectors
D. are housed in foreign museums
(3)What can be learned about the bronze pig head? ____
A. It was bought back by the Chinese government.
B. It was donated by the French government to China.
C. It was given to Stanley Ho by an American art collector.
D. It was taken away by the Anglo-French Allied Forces more than 140 years ago.
(4)Which of the following can replace the underlined word "feasible" in Paragraph 5? ____
A. Workable.
B. Difficult.
C. Popular.
D. Careful.
题目解答
答案
(1)B.推理判断题.根据第三段"In some cases, private collectors donated the relics to the government. Also the government can turn to official channels in to demand the return of relics.在某些情况下,私人收藏家把文物捐赠给政府."和第六段"In recent years, the Chinese government has improved efforts to recover the precious cultural relics lost overseas.近年来,中国政府加大对海外珍贵文物的抢救力度."及下面的具体措施可知政府为了收回丢失海外的文物所做的努力,故选B.
(2)C.细节理解题.根据第一段的最后一句"About 1.67 million pieces are housed in more than 200 museums in 47 countries, which accounts for 10 percent of all lost Chinese cultural relics, and the rest are in the hands of private collectors. 47个国家的200多家博物馆收藏了约167万件文物,占中国文物损失的10%,其余都交给了私人收藏家."由此可知,中国丢失的大部分文物都在私人收藏家的手中.故选C.
(3)D.推理判断题.根据第四段"In 2003,a priceless bronze pig's head dating from the Qing Dynasty was returned to its home in Beijing after it was removed by the AngloFrench Allied Army over 140 years ago.一头珍贵的青铜猪的头在140多年前被安格洛夫伦奇联军移走后,于2003年被送回了北京的家."可知 它在140多年前被英法联军夺走.故选D.
(4)A.词义猜测题.根据文章第三段"The major method to recover these national treasures was to buy them back. In some cases, private collectors donated the relics to the government. Also the government can turn to official channels(渠道) to demand the return of relics.回收这些国宝的主要方法是回购,有些情况下,私人收藏家会将文物捐赠给政府,政府也可以通过官方渠道要求归还文物."可知收回文物的主要办法是将它们买回来,由此可推断买文物是较为可行的办法.根据although一词可以进行排除,再根据后面说资金是一大难题,也可排除相关答案.A.Workable可行的;B.Difficult 困难的;C. Popular受欢迎的;D. Careful小心的.故选A.
(2)C.细节理解题.根据第一段的最后一句"About 1.67 million pieces are housed in more than 200 museums in 47 countries, which accounts for 10 percent of all lost Chinese cultural relics, and the rest are in the hands of private collectors. 47个国家的200多家博物馆收藏了约167万件文物,占中国文物损失的10%,其余都交给了私人收藏家."由此可知,中国丢失的大部分文物都在私人收藏家的手中.故选C.
(3)D.推理判断题.根据第四段"In 2003,a priceless bronze pig's head dating from the Qing Dynasty was returned to its home in Beijing after it was removed by the AngloFrench Allied Army over 140 years ago.一头珍贵的青铜猪的头在140多年前被安格洛夫伦奇联军移走后,于2003年被送回了北京的家."可知 它在140多年前被英法联军夺走.故选D.
(4)A.词义猜测题.根据文章第三段"The major method to recover these national treasures was to buy them back. In some cases, private collectors donated the relics to the government. Also the government can turn to official channels(渠道) to demand the return of relics.回收这些国宝的主要方法是回购,有些情况下,私人收藏家会将文物捐赠给政府,政府也可以通过官方渠道要求归还文物."可知收回文物的主要办法是将它们买回来,由此可推断买文物是较为可行的办法.根据although一词可以进行排除,再根据后面说资金是一大难题,也可排除相关答案.A.Workable可行的;B.Difficult 困难的;C. Popular受欢迎的;D. Careful小心的.故选A.
解析
考查要点:本题主要考查学生对文章主旨、细节信息、推理判断及词义猜测的综合理解能力。
解题核心:
- 主旨题需抓住文章整体框架,关注政府为收回流失文物采取的措施;
- 细节题需精准定位原文数据,注意百分比和具体描述的对应关系;
- 推理题需结合时间、事件因果关系推断隐含信息;
- 词义题需通过上下文逻辑关系推断词义。
破题关键:
- 第(1)题需通过政府回购、捐赠、国际合作等措施锁定主旨;
- 第(2)题通过“10% in museums,90% in private hands”直接对应选项;
- 第(3)题需注意“Anglo-French Allied Forces”与“Stanley Ho donation”的时间线关系;
- 第(4)题通过“主要方法是回购”与“资金不足”的对比推断“feasible”意为“可行的”。
第(1)题
关键信息:文章第3段提到“回购、捐赠、官方渠道索还”,第6段强调“政府加强努力、启动国家项目、建立数据库、国际合作”,核心是政府为收回文物所做的努力。
错误选项排除:
- A选项仅涉及“回购”这一方法,范围过窄;
- C、D选项均为具体案例,非全文主旨。
第(2)题
直接定位:第1段末句“10% in museums,90% in private hands”,“其余在私人收藏家手中”。
选项对应:C选项“are owned by private collectors”与原文数据完全一致。
第(3)题
时间线梳理:
- 第4段“猪首被英法联军带走140余年后于2003年回归”;
- 第5段“Stanley Ho从美国藏家处购得后捐赠”。
关键推断:猪首最初被英法联军带走,后经回购回归,故D选项正确。
第(4)题
上下文逻辑:
- 第5段“回购是主要方法,但资金有限”;
- “feasible”修饰“回购”,意为“可行但有局限”。
词义对比: - A(可行的)与“主要方法”匹配;
- B(困难的)与“资金不足”矛盾;
- C、D与语境无关。