阅读理解 Thousands of years before Columbus came to the New World, the American Indians entered North America by crossing a narrow strip of land that once connected Alaska and Siberia.The migrants(移民)entered a new world in which there were no people at all. But there were many animals to hunt, and there were forests where nuts, roots and berries could be gathered. When the Europeans came to the New World, the Indians, at first, taught the settlers how to plant corn, bake fish, make canoes,and smoke tobacco. In return, the whites introduced horses,guns,gun-powder, alcohol. But at last, there were struggles for land, and the struggles could have only one result ─ war. When the wars were over, all Indians were moved to large tracts of land called reservations. Now some of them, embittered(耽怀于)by past mistreat, are determined to preserve their tribal life; some wish to modernize the reservations(居留地).These alternatives, with many variations(变化)are what most Indians have chosen─a future in modern technology and education, or the revival (振兴)of ancient tradition and treaties. (1) The Indians entered North America ______.[ ] A. with Columbus B. before Columbus did C. after Columbus’ arrival D. in the 18th century (2) The Indians moved to a new world which was ______.[ ] A. once settled by Europeans B. inhabited by primitive men C. dwelled by American migrants D. completely uninhabited by other people (3) As soon as the Europeans set their foot on the New World, they ______.[ ] A. were hostile (敌意的) to the Indians B. were on good terms with the Indians C. didn’t treat the Indians in a friendly way D. traded with the Indians friendly (4) The most accurate statement about contemporary (当代的)Indians is ______.[ ] A. most Indians rejects modern culture and technology B. some Indians preserve conventional life style C. some Indians have adopted modern culture and technology D. both B and C (5) The Indians were good at ______.[ ] A. struggle for land B. making boats C. contemporary tribal life D. the revival of their tradition
阅读理解
Thousands of years before Columbus came to the New World, the American Indians entered North America by crossing a narrow strip of land that once connected Alaska and Siberia.The migrants(移民)entered a new world in which there were no people at all. But there were many animals to hunt, and there were forests where nuts, roots and berries could be gathered. When the Europeans came to the New World, the Indians, at first, taught the settlers how to plant corn, bake fish, make canoes,and smoke tobacco. In return, the whites introduced horses,guns,gun-powder, alcohol. But at last, there were struggles for land, and the struggles could have only one result ─ war. When the wars were over, all Indians were moved to large tracts of land called reservations. Now some of them, embittered(耽怀于)by past mistreat, are determined to preserve their tribal life; some wish to modernize the reservations(居留地).These alternatives, with many variations(变化)are what most Indians have chosen─a future in modern technology and education, or the revival (振兴)of ancient tradition and treaties.
(1) The Indians entered North America ______.
[ ]
A. with Columbus
B. before Columbus did
C. after Columbus’ arrival
D. in the 18th century
(2) The Indians moved to a new world which was ______.
[ ]
A. once settled by Europeans
B. inhabited by primitive men
C. dwelled by American migrants
D. completely uninhabited by other people
(3) As soon as the Europeans set their foot on the New World, they ______.
[ ]
A. were hostile (敌意的) to the Indians
B. were on good terms with the Indians
C. didn’t treat the Indians in a friendly way
D. traded with the Indians friendly
(4) The most accurate statement about contemporary (当代的)Indians is ______.
[ ]
A. most Indians rejects modern culture and technology
B. some Indians preserve conventional life style
C. some Indians have adopted modern culture and technology
D. both B and C
(5) The Indians were good at ______.
[ ]
A. struggle for land
B. making boats
C. contemporary tribal life
D. the revival of their tradition
题目解答
答案
解析
考查要点:本题主要考查学生对文章主旨、细节理解及逻辑推理的能力。文章讲述了美国原住民的迁徙历史、与欧洲人的互动关系以及当代不同选择。
解题核心:
- 时间顺序:明确印第安人迁徙与哥伦布到达的时间关系。
- 新世界的特征:理解“无原住民”的关键描述。
- 欧印关系变化:从初期友好到冲突的逻辑链条。
- 当代选择多样性:区分“保留传统”与“现代化”的不同群体。
- 印第安人的技能:结合上下文锁定具体细节。
第(1)题
关键句:Thousands of years before Columbus came to the New World...
解析:文章明确指出印第安人迁徙发生在哥伦布到达之前,因此正确答案为 B。
第(2)题
关键句:the American Indians entered a new world in which there were no people at all.
解析:新世界“无其他人类居住”,选项 D(完全无人居住)符合文意。
第(3)题
关键句:the Indians, at first, taught the settlers... In return, the whites introduced...
解析:初期双方互帮互助,关系友好,选项 B(相处融洽)正确。
第(4)题
关键句:some wish to modernize the reservations; some wish to preserve their tribal life.
解析:当代印第安人存在两种选择,选项 D(B和C均正确)最全面。
第(5)题
关键句:the Indians... make canoes
解析:文中直接提到印第安人擅长制作独木舟(canoes),对应选项 B(造船)。