阅读理解 The day was like any other day in his life. Tom walked past the shop on the street corner. He stopped to look at the front row of shoes, and he felt happy to see that the pair of shoes he wanted very much were still there. Looking down, he felt sorry for himself. He really wanted to have them for his birthday. He sadly walked away and thought how to tell his mother about it. He knew she would give him anything he liked if she could. But he also knew very well she had little money. He decided not to go home at once, as he looked worried and his mother would noticed(注意) it. So he went to the park and sat on the grass. Then he saw a boy in a wheel chair(轮椅). He noticed that the boy moved the wheel with his hands. Tom looked at him carefully and was surprised to see the boy have no feet. He looked at his own feet. "It's much better to be without shoes than without feet," he thought. There was no reason(理由) for him to feel so sorry and sad. He sent away and smiled, thinking he was happier. (1).Tom went into the park because he _____. A. was thinking how to tell his mother about it B. wanted to see the boy C. didn't want to make his mother worried D. he felt sad(2).The pair of shoes he liked was _____. A. too expensive B. quite cheap C. not there D. not sold yet(3).Why did Tom stop in front of the shop? Because he wanted to _____. A. buy the shoes B. look at the shoes he liked C. look at the shoes in the shop window D. look at the shoes on the front row(4). Tom passed the shop _____. A. on foot B. by bus C. by bike D. in a car(5).From the story we can know that Tom _____. A. liked new shoes very much B. loved his mother best C. didn't want to go to school D. didn't want to stay at home
阅读理解
The day was like any other day in his life. Tom walked past the shop on the street corner. He stopped to look at the front row of shoes, and he felt happy to see that the pair of shoes he wanted very much were still there. Looking down, he felt sorry for himself. He really wanted to have them for his birthday. He sadly walked away and thought how to tell his mother about it. He knew she would give him anything he liked if she could. But he also knew very well she had little money. He decided not to go home at once, as he looked worried and his mother would noticed(注意) it. So he went to the park and sat on the grass. Then he saw a boy in a wheel chair(轮椅). He noticed that the boy moved the wheel with his hands. Tom looked at him carefully and was surprised to see the boy have no feet. He looked at his own feet. "It's much better to be without shoes than without feet," he thought. There was no reason(理由) for him to feel so sorry and sad. He sent away and smiled, thinking he was happier.
Tom went into the park because he _____.
- A. was thinking how to tell his mother about it
- B. wanted to see the boy
- C. didn't want to make his mother worried
- D. he felt sad
The pair of shoes he liked was _____.
- A. too expensive
- B. quite cheap
- C. not there
- D. not sold yet
Why did Tom stop in front of the shop? Because he wanted to _____.
- A. buy the shoes
- B. look at the shoes he liked
- C. look at the shoes in the shop window
- D. look at the shoes on the front row
Tom passed the shop _____.
- A. on foot
- B. by bus
- C. by bike
- D. in a car
From the story we can know that Tom _____.
- A. liked new shoes very much
- B. loved his mother best
- C. didn't want to go to school
- D. didn't want to stay at home
题目解答
答案
C
根据文中这几句话:He decided not to go home at once, as he looked worried and his mother would noticed it. So he went to the park and sat on the grass.故答案为:C
D
根据文中这句话:He stopped to look at the front row of shoes, and he felt happy to see that the pair of the shoes he wanted very much were still there.故答案为:D
B
根据文中这句话:He stopped to look at the front row of shoes, and he felt happy to see that the pair of shoes he wanted very much were still there.故答案为:B
A
根据文中这句话:Tom walked past the shop on the street corner. 故答案为:A
B
此题考查的是对整篇短文的理解,从故事中我们可以知道Tom很爱她妈妈.故答案为:B
解析
本题是一篇阅读理解题,主要考查对文章细节的理解和整体内容的把握。
第1题
题目问Tom去公园的原因。根据文中“He decided not to go home at once, as he looked worried and his mother would notice it. So he went to the park and sat on the grass.”可知,Tom不去立刻回家是因为担心妈妈发现他忧虑,所以去公园是为了避免让妈妈担心。选项C“didn't want to make his mother worried”符合文意。
第2题
题目问他喜欢的那双鞋的情况。文中提到“He stopped to look at the front row of shoes, and he felt happy to see that the pair of shoes he wanted very much were still there.”(他停下来看前排的鞋子,很高兴看到他非常想要的那双鞋还在那里)。“were still there”说明鞋子还没被卖出去,选项D“not sold yet”正确。
第3题
题目问Tom在商店前停留的原因。文中直接说明“He stopped to look at the front row of shoes, and he felt happy to see that the pair of shoes he wanted very much were still there.”,他停留是为了看自己非常喜欢的那双鞋,选项B“look at the shoes he liked”准确。
第4题
题目问Tom如何经过商店。文中第一句“The day was like any other day in his life. Tom walked past the shop on the street corner.”明确提到“walked past”(步行经过),选项A“on foot”正确。
第5题
题目问从故事中能知道Tom什么。文中提到“He knew she would give him anything he liked if she could. But he also knew very well she had little money. He decided not to go home at once... as he looked worried and his mother would notice it.”,说明Tom理解妈妈没钱,担心妈妈为自己担心,体现了他很爱妈妈,选项B“loved his mother best”符合文意。