题目
制需【题文】 In 1945, a 12-year-old boy saw something in a shop window that set his heart racing. But the price—five dollars—was far beyond Reuben Earle's means. Five dollars would buy almost a week's groceries for his family.制需制需 Reuben couldn't ask his father for the money. Everything his father made through fishing went to her mother, Dora, who struggled to feed and clothe their five children.制需制需 Nevertheless, he opened the shop's weathered door and went inside. Standing proud and straight in his flour-sack shirt and washed-out trousers, he told the shopkeeper what he wanted, adding, “But I don't have the money right now. Can you please hold it for me for some time?”制需制需 “I'll try,” the shopkeeper smiled. “Folks around here don't usually have that kind of money to spend on things. It should keep for a while.”制需制需 Reuben respectfully touched his worn cap and walked out. He would raise the money and not tell anybody. On hearing the sound of hammering from a side street, Reuben suddenly had an idea. People built their own homes in Bay Roberts, using nails purchased in sacks from a local factory. Sometimes the used sacks were disposed of at the construction site, and Reuben knew he could sell them back to the factory for five cents a piece. 制需制需 That day he found two sacks, which he sold to the man in charge of packing nails.制需制需 The boy's hand tightly clutched the five-cent pieces as he ran the two kilometers home.制需制需 Near his house stood an ancient barn. Reuben found a rusty soda tin and dropped his coins inside. Then he climbed into it and hid the tin beneath a pile of hay.制需制需 It was dinnertime when Reuben got home. His father was ready to serve dinner as Reuben took his place at the table. He looked at his mother and smiled. Slim and beautiful, she was the center of the home, the glue that held it together. Her chores were never-ending, but she was happy as her family and their well-being were her highest priority. 制需制需 Every day after chores and school, Reuben 制需scouted制需 the town, collecting the nail sacks. Summer vacation came, and no student was more delighted than Reuben. Now he would have more time for his mission. All summer long, despite chores at home weeding and watering the garden, cutting wood and fetching water — Reuben kept to his secret task.制需制需 Then all too soon fall arrived, and the winds blew cold and gusty from the bay. Reuben wandered the streets, diligently searching for his treasures. Often he was cold, tired and hungry, but the thought of the object in the shop window sustained him. Sometimes his mother would ask: "Reuben, where were you? We were waiting for you to have dinner."制需制需 “Playing, Mum. Sorry.”制需制需 Dora would look at his face and shake her head. Boys.制需制需 Finally the time had come! He ran into the barn, climbed to the hayloft and uncovered the tin can. He poured the coins out and began to count.制需制需 Then he counted again. He needed 20 cents more. Could there be any sacks left anywhere in town? He had to find out and sell them before the day ended. Reuben ran down Water Street. The shadows were lengthening when Reuben arrived at the factory. The sack buyer was about to lock up.制需制需 “Mister! Please don't close up yet.”制需制需 The man turned and saw Reuben, dirty and sweat stained.制需制需 “Come back tomorrow, boy.”制需制需 “Please, Mister. I have to sell the sacks now — please.”The man heard a tremor in Reuben's voice and could tell he was close to tears.制需制需 “Why do you need this money so badly?”制需制需 “It's a secret.”制需制需 The man took the sacks, reached into his pocket and put four coins in Reuben's hand. Reuben murmured a thank you and ran home.制需制需 Then, clutching the tin can, he headed for the shop.制需制需 “I have the money,”he solemnly told the owner.制需制需 The man went to the window and retrieved Reuben's treasure.制需制需 He wiped the dust off and gently wrapped it in brown paper. Then he placed the parcel in Reuben's hands.制需制需 Racing home, Reuben burst through the front door. His mother was busy in the kitchen.制需制需 “Here, Mum! Here!”Reuben exclaimed as he ran to her side. He placed a small box in her work-roughened hand.制需制需 She unwrapped it carefully, to save the paper. A blue-velvet jewel box appeared. Dora lifted the lid, tears beginning to blur her vision. In gold lettering on a small, almond-shaped brooch was the word "Mother". It was Mother's Day, 1946.制需制需 Dora had never received such a gift; she had no finery except her wedding ring. Speechless, she smiled radiantly and gathered her son into her arms.制需【小题1】Why did Reuben enter the shop?制需制需制需A.Because he wanted to bargain with the shop keeper.制需制需制需制需B.Because he wanted to ask the shop keeper for a favor.制需制需制需制需C.Because he wondered if he could get what he wanted for free.制需制需制需制需D.Because he wanted to have a better look at the thing that appealed to him.制需制需制需【小题2】Reuben must have felt ______ after talking with the shop keeper.制需制需制需A.relieved and nervous制需制需B.disappointed and sad制需制需制需制需C.stressed but hopeful制需制需D.happy but determined制需制需制需【小题3】What is the possible meaning of the underlined word in the tenth paragraph?制需制需制需A.visited制需制需B.searched制需制需C.wandered制需制需D.escaped制需制需制需【小题4】How did Reuben manage to raise the 20 cents short for his purchase?制需制需制需A.By begging some passers-by for a favor.制需制需制需制需B.By demanding a discount from the shop keeper.制需制需制需制需C.By asking for some extra pocket money from his mother.制需制需制需制需D.By sweating himself in collecting and selling more sacks.制需制需制需【小题5】What message is conveyed through the story?制需制需制需A.Happiness comes from giving.制需制需B.Money can't buy everything.制需制需制需制需C.Where there is a will, there is a way.制需制需D.A mother understands what a child does not say.制需制需制需【小题6】What would be the best title for the passage?制需制需制需A.A Boy with a Mission(使命)制需制需B.A Valuable Gift制需制需制需制需C.A Special Mother's Day制需制需D.An Unforgettable Experience制需制需制需制需
制需【题文】 In 1945, a 12-year-old boy saw something in a shop window that set his heart racing. But the price—five dollars—was far beyond Reuben Earle's means. Five dollars would buy almost a week's groceries for his family.制需制需 Reuben couldn't ask his father for the money. Everything his father made through fishing went to her mother, Dora, who struggled to feed and clothe their five children.制需制需 Nevertheless, he opened the shop's weathered door and went inside. Standing proud and straight in his flour-sack shirt and washed-out trousers, he told the shopkeeper what he wanted, adding, “But I don't have the money right now. Can you please hold it for me for some time?”制需制需 “I'll try,” the shopkeeper smiled. “Folks around here don't usually have that kind of money to spend on things. It should keep for a while.”制需制需 Reuben respectfully touched his worn cap and walked out. He would raise the money and not tell anybody. On hearing the sound of hammering from a side street, Reuben suddenly had an idea. People built their own homes in Bay Roberts, using nails purchased in sacks from a local factory. Sometimes the used sacks were disposed of at the construction site, and Reuben knew he could sell them back to the factory for five cents a piece. 制需制需 That day he found two sacks, which he sold to the man in charge of packing nails.制需制需 The boy's hand tightly clutched the five-cent pieces as he ran the two kilometers home.制需制需 Near his house stood an ancient barn. Reuben found a rusty soda tin and dropped his coins inside. Then he climbed into it and hid the tin beneath a pile of hay.制需制需 It was dinnertime when Reuben got home. His father was ready to serve dinner as Reuben took his place at the table. He looked at his mother and smiled. Slim and beautiful, she was the center of the home, the glue that held it together. Her chores were never-ending, but she was happy as her family and their well-being were her highest priority. 制需制需 Every day after chores and school, Reuben 制需scouted制需 the town, collecting the nail sacks. Summer vacation came, and no student was more delighted than Reuben. Now he would have more time for his mission. All summer long, despite chores at home weeding and watering the garden, cutting wood and fetching water — Reuben kept to his secret task.制需制需 Then all too soon fall arrived, and the winds blew cold and gusty from the bay. Reuben wandered the streets, diligently searching for his treasures. Often he was cold, tired and hungry, but the thought of the object in the shop window sustained him. Sometimes his mother would ask: "Reuben, where were you? We were waiting for you to have dinner."制需制需 “Playing, Mum. Sorry.”制需制需 Dora would look at his face and shake her head. Boys.制需制需 Finally the time had come! He ran into the barn, climbed to the hayloft and uncovered the tin can. He poured the coins out and began to count.制需制需 Then he counted again. He needed 20 cents more. Could there be any sacks left anywhere in town? He had to find out and sell them before the day ended. Reuben ran down Water Street. The shadows were lengthening when Reuben arrived at the factory. The sack buyer was about to lock up.制需制需 “Mister! Please don't close up yet.”制需制需 The man turned and saw Reuben, dirty and sweat stained.制需制需 “Come back tomorrow, boy.”制需制需 “Please, Mister. I have to sell the sacks now — please.”The man heard a tremor in Reuben's voice and could tell he was close to tears.制需制需 “Why do you need this money so badly?”制需制需 “It's a secret.”制需制需 The man took the sacks, reached into his pocket and put four coins in Reuben's hand. Reuben murmured a thank you and ran home.制需制需 Then, clutching the tin can, he headed for the shop.制需制需 “I have the money,”he solemnly told the owner.制需制需 The man went to the window and retrieved Reuben's treasure.制需制需 He wiped the dust off and gently wrapped it in brown paper. Then he placed the parcel in Reuben's hands.制需制需 Racing home, Reuben burst through the front door. His mother was busy in the kitchen.制需制需 “Here, Mum! Here!”Reuben exclaimed as he ran to her side. He placed a small box in her work-roughened hand.制需制需 She unwrapped it carefully, to save the paper. A blue-velvet jewel box appeared. Dora lifted the lid, tears beginning to blur her vision. In gold lettering on a small, almond-shaped brooch was the word "Mother". It was Mother's Day, 1946.制需制需 Dora had never received such a gift; she had no finery except her wedding ring. Speechless, she smiled radiantly and gathered her son into her arms.制需【小题1】Why did Reuben enter the shop?制需制需制需A.Because he wanted to bargain with the shop keeper.制需制需制需制需B.Because he wanted to ask the shop keeper for a favor.制需制需制需制需C.Because he wondered if he could get what he wanted for free.制需制需制需制需D.Because he wanted to have a better look at the thing that appealed to him.制需制需制需【小题2】Reuben must have felt ______ after talking with the shop keeper.制需制需制需A.relieved and nervous制需制需B.disappointed and sad制需制需制需制需C.stressed but hopeful制需制需D.happy but determined制需制需制需【小题3】What is the possible meaning of the underlined word in the tenth paragraph?制需制需制需A.visited制需制需B.searched制需制需C.wandered制需制需D.escaped制需制需制需【小题4】How did Reuben manage to raise the 20 cents short for his purchase?制需制需制需A.By begging some passers-by for a favor.制需制需制需制需B.By demanding a discount from the shop keeper.制需制需制需制需C.By asking for some extra pocket money from his mother.制需制需制需制需D.By sweating himself in collecting and selling more sacks.制需制需制需【小题5】What message is conveyed through the story?制需制需制需A.Happiness comes from giving.制需制需B.Money can't buy everything.制需制需制需制需C.Where there is a will, there is a way.制需制需D.A mother understands what a child does not say.制需制需制需【小题6】What would be the best title for the passage?制需制需制需A.A Boy with a Mission(使命)制需制需B.A Valuable Gift制需制需制需制需C.A Special Mother's Day制需制需D.An Unforgettable Experience制需制需制需制需
题目解答
答案
【答案】【小题1】B【小题2】D【小题3】B【小题4】D【小题5】C【小题6】A
解析
考查要点:本题主要考查学生对文章细节的理解、情感的把握、词汇在上下文中的含义、事件因果关系以及主题思想的提炼能力。
解题核心思路:
- 细节理解题需结合上下文定位关键信息,如Reuben进入商店的目的、与店主对话后的情感变化等。
- 情感判断题需通过人物行为和语言推断其心理状态。
- 词汇猜测题需结合语境分析动词的含义。
- 事件因果题需梳理攒钱过程中的具体行动。
- 主题归纳题需提炼故事传达的毅力与决心的核心思想。
第(1)题
关键信息:Reuben进入商店后明确告诉店主自己想要的商品,并请求店主帮忙保留,但暂时没有钱。
选项分析:
- B选项“请求店主帮忙”直接对应文中“Can you please hold it for me for some time”,符合题意。
- 其他选项(如A、C、D)均未提及请求保留商品的核心意图。
第(2)题
情感推断:店主同意保留商品后,Reuben感到高兴(因目标可实现),但需继续攒钱,因此坚定(determined)。
选项分析:
- D选项“高兴但坚定”最符合文中“Reuben respectfully touched his worn cap and walked out. He would raise the money”所体现的心理状态。
第(3)题
语境分析:第十段中“scouted”描述Reuben放学后的行为,结合上下文“collecting the nail sacks”可知是“寻找、搜寻”。
选项对应:
- B选项“searched”与“scouted”在语境中同义,指主动寻找麻袋。
第(4)题
事件因果:Reuben为补足20美分差额,需继续收集并出售更多麻袋。
选项分析:
- D选项“通过收集和出售更多麻袋”直接对应文中“he found two sacks”和“Reuben ran down Water Street. ... The man took the sacks”等情节。
第(5)题
主题归纳:Reuben通过不懈努力最终实现目标,体现有志者事竟成。
选项对应:
- C选项“有志者事竟成”最能概括故事核心,其他选项(如A、B、D)未抓住关键。
第(6)题
标题选择:文章围绕Reuben为母亲攒钱购买礼物的“使命”展开,强调其坚定目标。
选项对应:
- A选项“A Boy with a Mission”最贴合全文主旨,突出行动背后的深层意义。