Time spent in a bookshop can be most enjoyable, whether you are a book lover or you are merely there to buy a book as a present. You may even have entered the shop just to find shelter from a sudden shower. Whatever the reason, you can soon become totally unaware of your surroundings. The desire to pick up a book with an attractive dust jacket (书的护封)is irresistible, although you might end up with a rather dull book. This opportunity to escape the realities of everyday life is, I think, the main attraction of a bookshop. You can wander round such places to your heart's content. If it is a good shop, no assistant will approach you with the greeting—"Can I help you, sir?" You needn't buy anything you don't want. In a bookshop, an assistant should remain in the background until you have finished browsing (浏览). You may want to find out where a particular section is. Then, and only then, are his/her services necessary. But when he/she has led you there, the assistant should leave politely and look as if he/she is not interested in selling a single book. It is very easy to enter the shop looking for a book on ancient coins and come out carrying a copy of the latest best-selling novel. Apart from running up a huge account, you can waste a great deal of time wandering from section to section. According to the author, a bookshop is popular mainly because _______. A people can shelter from the rain B most people are book lovers C people might have the opportunity to escape the realities of everyday life D people can choose a book as a gift
Time spent in a bookshop can be most enjoyable, whether you are a book lover or you are merely there to buy a book as a present. You may even have entered the shop just to find shelter from a sudden shower. Whatever the reason, you can soon become totally unaware of your surroundings.
The desire to pick up a book with an attractive dust jacket (书的护封)is irresistible, although you might end up with a rather dull book.
This opportunity to escape the realities of everyday life is, I think, the main attraction of a bookshop. You can wander round such places to your heart's content. If it is a good shop, no assistant will approach you with the greeting—"Can I help you, sir?"
You needn't buy anything you don't want. In a bookshop, an assistant should remain in the background until you have finished browsing (浏览). You may want to find out where a particular section is. Then, and only then, are his/her services necessary. But when he/she has led you there, the assistant should leave politely and look as if he/she is not interested in selling a single book.
It is very easy to enter the shop looking for a book on ancient coins and come out carrying a copy of the latest best-selling novel. Apart from running up a huge account, you can waste a great deal of time wandering from section to section.
According to the author, a bookshop is popular mainly because _______.
A people can shelter from the rain
B most people are book lovers
C people might have the opportunity to escape the realities of everyday life
D people can choose a book as a gift
题目解答
答案
解析
本题考查对文章细节的理解,解题的关键在于准确找到文中关于书店受欢迎主要原因的描述,并将各选项与原文进行细致比对。
- 首先,在文章中定位到关于书店主要吸引力的表述:“This opportunity to escape the realities of everyday life is, I think, the main attraction of a bookshop.” 这明确指出了书店受欢迎的主要原因是人们有机会逃离日常生活的现实。
- 接着分析选项A:文中提到 “You may even have entered the shop just to find shelter from a sudden shower.” 这表明人们可能会因为避雨进入书店,但这只是进入书店的一个可能原因,并非书店受欢迎的主要原因,所以A选项不符合要求。
- 再看选项B:文章中并没有提及 “most people are book lovers” 相关内容,所以B选项缺乏依据。
- 最后看选项D:文中提到 “whether you are a book lover or you are merely there to buy a book as a present” ,说明买一本书作为礼物是人们去书店的一个原因,但同样不是书店受欢迎的主要原因,所以D选项也不正确。