题目
Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his feet.One day when Liu Wei was only 10 years old,he played a game with,some friends.He lost both his arms because of electricity. Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident.But soon he had to make a choice. "For people like me,there were only two choices.One was to give up all the dreams,which would cause a quick death.The other was to work hard without arms to live an excellent life. "says Liu Wei.Liu's dream was to be a pianist.His excellent life included a show on China's Got Talent and a wonderful performance playing the beautiful Marriage D'amour with his two feet on the piano.Liu Wei learned to play the piano with his feet.And teaching himself to play the piano with his feet was very hard.Many times he wanted to give up,but his parents went on encouraging him and he wanted to make his parents proud. Maybe you cannot believe that Liu Wei is able to play well only with his toes.The audience were deeply moved and very excited when they watched his performance.根据短文内容,选择最佳答案。(1)Why is Liu Wei very famous in China? ____ A.Because he lost both his arms.B.ecause he can play the piano well.C.Because he can play the piano with his toes.D.Because people were deeply moves by his performance.(2)How did Liu Wei feel after the accident? ____ A.Sad.B.Happy.C.lonely.D.Surprised.(3)What is Liu Wei's dream? ____ A.To be a player.B.To be a pianist.C.To be a worker.D.To be a cook.(4)Who encouraged Liu Wei to play the piano? ____ A.His friends.B.His teacher.C.His doctor.D.His parents.(5)What is probably the best title of this passage? ____ A. man without arms.B.A unusual accident.C.A special pianist.D.A moving performance.
Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his feet.One day when Liu Wei was only 10 years old,he played a game with,some friends.He lost both his arms because of electricity.
Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident.But soon he had to make a choice. "For people like me,there were only two choices.One was to give up all the dreams,which would cause a quick death.The other was to work hard without arms to live an excellent life. "says Liu Wei.Liu's dream was to be a pianist.His excellent life included a show on China's Got Talent and a wonderful performance playing the beautiful Marriage D'amour with his two feet on the piano.Liu Wei learned to play the piano with his feet.And teaching himself to play the piano with his feet was very hard.Many times he wanted to give up,but his parents went on encouraging him and he wanted to make his parents proud.
Maybe you cannot believe that Liu Wei is able to play well only with his toes.The audience were deeply moved and very excited when they watched his performance.
根据短文内容,选择最佳答案。
(1)Why is Liu Wei very famous in China? ____
A.Because he lost both his arms.
B.ecause he can play the piano well.
C.Because he can play the piano with his toes.
D.Because people were deeply moves by his performance.
(2)How did Liu Wei feel after the accident? ____
A.Sad.
B.Happy.
C.lonely.
D.Surprised.
(3)What is Liu Wei's dream? ____
A.To be a player.
B.To be a pianist.
C.To be a worker.
D.To be a cook.
(4)Who encouraged Liu Wei to play the piano? ____
A.His friends.
B.His teacher.
C.His doctor.
D.His parents.
(5)What is probably the best title of this passage? ____
A. man without arms.
B.A unusual accident.
C.A special pianist.
D.A moving performance.
Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident.But soon he had to make a choice. "For people like me,there were only two choices.One was to give up all the dreams,which would cause a quick death.The other was to work hard without arms to live an excellent life. "says Liu Wei.Liu's dream was to be a pianist.His excellent life included a show on China's Got Talent and a wonderful performance playing the beautiful Marriage D'amour with his two feet on the piano.Liu Wei learned to play the piano with his feet.And teaching himself to play the piano with his feet was very hard.Many times he wanted to give up,but his parents went on encouraging him and he wanted to make his parents proud.
Maybe you cannot believe that Liu Wei is able to play well only with his toes.The audience were deeply moved and very excited when they watched his performance.
根据短文内容,选择最佳答案。
(1)Why is Liu Wei very famous in China? ____
A.Because he lost both his arms.
B.ecause he can play the piano well.
C.Because he can play the piano with his toes.
D.Because people were deeply moves by his performance.
(2)How did Liu Wei feel after the accident? ____
A.Sad.
B.Happy.
C.lonely.
D.Surprised.
(3)What is Liu Wei's dream? ____
A.To be a player.
B.To be a pianist.
C.To be a worker.
D.To be a cook.
(4)Who encouraged Liu Wei to play the piano? ____
A.His friends.
B.His teacher.
C.His doctor.
D.His parents.
(5)What is probably the best title of this passage? ____
A. man without arms.
B.A unusual accident.
C.A special pianist.
D.A moving performance.
题目解答
答案
(1)C.细节理解题。根据文中Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his feet.刘伟在中国很有名,因为他会用脚弹钢琴。由此可知,C项,因为他可以用脚趾弹钢琴,符合题意。故选C。
(2)A.细节理解题。根据文中Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident.事故发生后双臂被切断,刘伟非常难过。由此可知,A项,难过,符合题意。故选A。
(3)B.细节理解题。根据文中Liu's dream was to be a pianist.刘的梦想是成为一名钢琴家。由此可知,B项,成为钢琴家,符合题意。故选B。
(4)D.细节理解题。根据文中Many times he wanted to give up,but his parents went on encouraging him and he wanted to make his parents proud.很多时候他想放弃,但他的父母一直在鼓励他,他想让他的父母感到骄傲。由此可知,D项,他的父母,符合题意。故选D。
(5)A.标题归纳题。根据文中Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his feet.刘伟在中国很有名,因为他会用脚弹钢琴。结合全文内容,主要讲述了失去双臂的刘伟用脚趾弹钢琴。由此可知,本文的标题应为,一个失去双臂的人。故选A。
(2)A.细节理解题。根据文中Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident.事故发生后双臂被切断,刘伟非常难过。由此可知,A项,难过,符合题意。故选A。
(3)B.细节理解题。根据文中Liu's dream was to be a pianist.刘的梦想是成为一名钢琴家。由此可知,B项,成为钢琴家,符合题意。故选B。
(4)D.细节理解题。根据文中Many times he wanted to give up,but his parents went on encouraging him and he wanted to make his parents proud.很多时候他想放弃,但他的父母一直在鼓励他,他想让他的父母感到骄傲。由此可知,D项,他的父母,符合题意。故选D。
(5)A.标题归纳题。根据文中Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his feet.刘伟在中国很有名,因为他会用脚弹钢琴。结合全文内容,主要讲述了失去双臂的刘伟用脚趾弹钢琴。由此可知,本文的标题应为,一个失去双臂的人。故选A。
解析
步骤 1:理解问题背景
文章讲述了刘伟失去双臂后,通过用脚趾弹钢琴而在中国变得非常有名的故事。他通过自己的努力和父母的鼓励,实现了成为钢琴家的梦想。
步骤 2:分析每个问题
(1)刘伟为什么在中国很有名?
(2)事故发生后刘伟的感受如何?
(3)刘伟的梦想是什么?
(4)谁鼓励刘伟弹钢琴?
(5)这篇文章的最佳标题是什么?
步骤 3:根据文章内容回答问题
(1)刘伟在中国很有名是因为他能用脚弹钢琴。
(2)事故发生后刘伟感到非常难过。
(3)刘伟的梦想是成为一名钢琴家。
(4)刘伟的父母鼓励他弹钢琴。
(5)这篇文章的最佳标题是“一个失去双臂的人”。
文章讲述了刘伟失去双臂后,通过用脚趾弹钢琴而在中国变得非常有名的故事。他通过自己的努力和父母的鼓励,实现了成为钢琴家的梦想。
步骤 2:分析每个问题
(1)刘伟为什么在中国很有名?
(2)事故发生后刘伟的感受如何?
(3)刘伟的梦想是什么?
(4)谁鼓励刘伟弹钢琴?
(5)这篇文章的最佳标题是什么?
步骤 3:根据文章内容回答问题
(1)刘伟在中国很有名是因为他能用脚弹钢琴。
(2)事故发生后刘伟感到非常难过。
(3)刘伟的梦想是成为一名钢琴家。
(4)刘伟的父母鼓励他弹钢琴。
(5)这篇文章的最佳标题是“一个失去双臂的人”。