题目
The Chinese paddlefish (白鲟) one of the world's largest freshwater fish has been announced extinct.Scientists say the paddlefish,also called the Chinese swordfish,is believed to have a lineage dating back at least 34 million years.With its long nose and mouth,the paddlefish could grow as long as seven meters. But a research paper recently published in Science of the Total Environment reported the paddlefish was now extinct.The researchers include scientists from the Chinese Academy of Fishery Sciences,Britain's University of Kent and the University of South Bohemia in the Czech Republic. The paper says the paddlefish was announced extinct for two reasons.It said that the fish was not able to survive because of widespread overfishing and damage to its native environment in the Yangtze River. Researchers discovered 332 different species of fish in the Yangtze River in 2017 and 2018.But they did not find a single Chinese paddlefish.They guessed the fish disappeared between 2005 and 2010.The extinction of the Chinese paddlefish was "a huge loss" to nature. Pan Wenjing is a forest and ocean expert with Greenpeace East Asia. "The ecology of the Yangtze River is almost in ruins due to human activity in past decades" Pan said.She stressed that China had taken measures to improve the Yangtze's environment,including a 10-year ban(禁令) on fishing. After the extinction was reported in the news,some Chinese media and Internet users took a look back at the large creatures.Many people appeared to have not heard of the Chinese paddlefish before it was announced extinct. "Every time I see the news of another species going extinct,my heart starts to ache," wrote one Weibo user. "Humans should not live alone on this planet," the user added.(1)What do we know from Paragraph 3? ____ A.Fishing in the Yangtze River.B.Environment in the Yangtze River.C.Researchers of the Chinese paddlefish.D.The reasons for the Chinese paddlefish's extinction.(2)Which of the following best describes the present situation of the Yangtze River? ____ A.No pain,no gain.B.It's never too late to mend(修补).C.Well begun is half done.D.To protect animals is to protect humans.(3)What's the writer's attitude toward the extinction of the Chinese paddlefish? ____ A.Excited.B.Sorry.C.Shocked.D.Curious.(4)What can be a suitable title for the text? ____ A.Fishing is not allowed in the Yangtze River.B.Few people are familiar with the Chinese paddlefish.C.The Chinese paddlefish has been announced extinct.D.amage to the environment has bad effects.
The Chinese paddlefish (白鲟) one of the world's largest freshwater fish has been announced extinct.Scientists say the paddlefish,also called the Chinese swordfish,is believed to have a lineage dating back at least 34 million years.With its long nose and mouth,the paddlefish could grow as long as seven meters.
But a research paper recently published in Science of the Total Environment reported the paddlefish was now extinct.The researchers include scientists from the Chinese Academy of Fishery Sciences,Britain's University of Kent and the University of South Bohemia in the Czech Republic.
The paper says the paddlefish was announced extinct for two reasons.It said that the fish was not able to survive because of widespread overfishing and damage to its native environment in the Yangtze River.
Researchers discovered 332 different species of fish in the Yangtze River in 2017 and 2018.But they did not find a single Chinese paddlefish.They guessed the fish disappeared between 2005 and 2010.The extinction of the Chinese paddlefish was "a huge loss" to nature.
Pan Wenjing is a forest and ocean expert with Greenpeace East Asia. "The ecology of the Yangtze River is almost in ruins due to human activity in past decades" Pan said.She stressed that China had taken measures to improve the Yangtze's environment,including a 10-year ban(禁令) on fishing.
After the extinction was reported in the news,some Chinese media and Internet users took a look back at the large creatures.Many people appeared to have not heard of the Chinese paddlefish before it was announced extinct.
"Every time I see the news of another species going extinct,my heart starts to ache," wrote one Weibo user. "Humans should not live alone on this planet," the user added.
(1)What do we know from Paragraph 3? ____
A.Fishing in the Yangtze River.
B.Environment in the Yangtze River.
C.Researchers of the Chinese paddlefish.
D.The reasons for the Chinese paddlefish's extinction.
(2)Which of the following best describes the present situation of the Yangtze River? ____
A.No pain,no gain.
B.It's never too late to mend(修补).
C.Well begun is half done.
D.To protect animals is to protect humans.
(3)What's the writer's attitude toward the extinction of the Chinese paddlefish? ____
A.Excited.
B.Sorry.
C.Shocked.
D.Curious.
(4)What can be a suitable title for the text? ____
A.Fishing is not allowed in the Yangtze River.
B.Few people are familiar with the Chinese paddlefish.
C.The Chinese paddlefish has been announced extinct.
D.amage to the environment has bad effects.
But a research paper recently published in Science of the Total Environment reported the paddlefish was now extinct.The researchers include scientists from the Chinese Academy of Fishery Sciences,Britain's University of Kent and the University of South Bohemia in the Czech Republic.
The paper says the paddlefish was announced extinct for two reasons.It said that the fish was not able to survive because of widespread overfishing and damage to its native environment in the Yangtze River.
Researchers discovered 332 different species of fish in the Yangtze River in 2017 and 2018.But they did not find a single Chinese paddlefish.They guessed the fish disappeared between 2005 and 2010.The extinction of the Chinese paddlefish was "a huge loss" to nature.
Pan Wenjing is a forest and ocean expert with Greenpeace East Asia. "The ecology of the Yangtze River is almost in ruins due to human activity in past decades" Pan said.She stressed that China had taken measures to improve the Yangtze's environment,including a 10-year ban(禁令) on fishing.
After the extinction was reported in the news,some Chinese media and Internet users took a look back at the large creatures.Many people appeared to have not heard of the Chinese paddlefish before it was announced extinct.
"Every time I see the news of another species going extinct,my heart starts to ache," wrote one Weibo user. "Humans should not live alone on this planet," the user added.
(1)What do we know from Paragraph 3? ____
A.Fishing in the Yangtze River.
B.Environment in the Yangtze River.
C.Researchers of the Chinese paddlefish.
D.The reasons for the Chinese paddlefish's extinction.
(2)Which of the following best describes the present situation of the Yangtze River? ____
A.No pain,no gain.
B.It's never too late to mend(修补).
C.Well begun is half done.
D.To protect animals is to protect humans.
(3)What's the writer's attitude toward the extinction of the Chinese paddlefish? ____
A.Excited.
B.Sorry.
C.Shocked.
D.Curious.
(4)What can be a suitable title for the text? ____
A.Fishing is not allowed in the Yangtze River.
B.Few people are familiar with the Chinese paddlefish.
C.The Chinese paddlefish has been announced extinct.
D.amage to the environment has bad effects.
题目解答
答案
(1)推理判断题。根据第三段The paper says the paddlefish was announced extinct for two reasons.(报纸上说白鲟被宣布灭绝有两个原因。)It said that the fish was not able to survive because of widespread overfishing and damage to its native environment in the Yangtze River.(报道称,由于过度捕捞和对长江原生环境的破坏,这种鱼无法存活。)可知,第三段内容为白鲟的灭绝原因。因此D.The reasons for the Chinese paddlefish's extinction.(中国白鲟灭绝的原因。)符合题意,故选D。
(2)推理判断题。根据第四段The extinction of the Chinese paddlefish was "a huge loss" to nature.(中国白鲟的灭绝是大自然的"巨大损失"。)和最后一段Humans should not live alone on this planet, " the user added.("人类不应该独自生活在这个星球上,"用户补充道。)可知,在过去的几十年里,由于人类的活动,长江的生态几乎处于崩溃状态。中国已采取措施改善长江的环境,正如网友补充说的,人类不应该独自生活在这个星球上。所以最能描述长江的现状的是"对长江环境的拯救改善,保护长江的生态就是保护人类自身"。B.It's never too late to mend(修补).(亡羊补牢为时不晚。)符合文意,故选B。
(3)观点态度题。根据第一段The Chinese paddlefish(白鲟)one of the world's largest freshwater fish has been announced extinct.(世界上最大的淡水鱼之一中华白鲟已宣布灭绝。)和第二段But a research paper recently published in Science of the Total.Environment reported the paddlefish was now extinct.(但是最近发表在《总体科学》上的一篇研究论文。环境报告称白鲟现已灭绝。)两次提到中国白鲟灭绝了;第四段The extinction of the Chinese paddlefish was "a huge loss" to nature.(中国白鲟的灭绝是大自然的"巨大损失"。)可知作者的态度很痛心。A.Excited.兴奋的;B.Sorry抱歉的;C.Shocked.震惊的;D.Curious好奇的。故选B。
(4)标题归纳题。根据第一段The Chinese paddlefish(白鲟)one of the world's largest freshwater fish has been announced extinct.(世界上最大的淡水鱼之一中华白鲟已宣布灭绝。)第一段提及中国白鲟被宣布灭绝,并描述了中国白鲟的形态特征以及历史,第二、三、四段是中国白鲟研究小组的人员组成,以及研究的内容和结果。最后三段则是关于中国政府以及中国媒体、网民对此事的反应。所以最佳标题是C.The Chinese Paddlefish has been Announced Extinct.(中国白鲟已经被宣布灭绝。)因此是本文的最佳标题。故选C。
(2)推理判断题。根据第四段The extinction of the Chinese paddlefish was "a huge loss" to nature.(中国白鲟的灭绝是大自然的"巨大损失"。)和最后一段Humans should not live alone on this planet, " the user added.("人类不应该独自生活在这个星球上,"用户补充道。)可知,在过去的几十年里,由于人类的活动,长江的生态几乎处于崩溃状态。中国已采取措施改善长江的环境,正如网友补充说的,人类不应该独自生活在这个星球上。所以最能描述长江的现状的是"对长江环境的拯救改善,保护长江的生态就是保护人类自身"。B.It's never too late to mend(修补).(亡羊补牢为时不晚。)符合文意,故选B。
(3)观点态度题。根据第一段The Chinese paddlefish(白鲟)one of the world's largest freshwater fish has been announced extinct.(世界上最大的淡水鱼之一中华白鲟已宣布灭绝。)和第二段But a research paper recently published in Science of the Total.Environment reported the paddlefish was now extinct.(但是最近发表在《总体科学》上的一篇研究论文。环境报告称白鲟现已灭绝。)两次提到中国白鲟灭绝了;第四段The extinction of the Chinese paddlefish was "a huge loss" to nature.(中国白鲟的灭绝是大自然的"巨大损失"。)可知作者的态度很痛心。A.Excited.兴奋的;B.Sorry抱歉的;C.Shocked.震惊的;D.Curious好奇的。故选B。
(4)标题归纳题。根据第一段The Chinese paddlefish(白鲟)one of the world's largest freshwater fish has been announced extinct.(世界上最大的淡水鱼之一中华白鲟已宣布灭绝。)第一段提及中国白鲟被宣布灭绝,并描述了中国白鲟的形态特征以及历史,第二、三、四段是中国白鲟研究小组的人员组成,以及研究的内容和结果。最后三段则是关于中国政府以及中国媒体、网民对此事的反应。所以最佳标题是C.The Chinese Paddlefish has been Announced Extinct.(中国白鲟已经被宣布灭绝。)因此是本文的最佳标题。故选C。