It is reported that some developed countries have shipped broken parts of computers to China. Such a thing can be found every day although it is against international laws. Last month Hong Kong officers found 131,000 kilograms of broken computers, TVs and phones sent from Japan. Things like these are called electronic waste, or e-waste. Dealing with them is not an easy job because dangerous poison like mercury(汞) and lead (铅) can be found in them. Every time an old computer breaks down, it needs to be dealt with safely. But at present, broken computer parts are usually buried. It may be hundreds of years before they are really gone in the earth. Many places in China are polluted by e-waste. Guiyu in Guangdong province is one of them. This town is named as “the e-waste capital of the world”. It has to deal with 1.5 million kilograms of e-waste each year, from which it makes 75 million years. But it comes at a cost. Many of the poison in e-waste find their way into the environment. Plastic is burned outdoors and chemical water is poured into rivers, Greenpeace, an environmental group, has found the air, the earth and the rivers in Guiyu badly polluted. The Chinese government wants the country to develop, but in a way that doesn’t do harm to the environment and people’s life. This year, China presents a new protection law, the strictest one we have ever had. Computer companies like Lenovo and Dell will be asked to take back their old computers. This is because the companies that make computers know best how to deal with them safely. Hopefully, the problem with e-waste will be solved in the near future. (1) The underlined word buried probably means ______ in the passage. A. 焚烧 B. 腐烂 C. 回收 D. 掩埋 (2) Which of the following is TRUE about the town of Guiyu in Guangdong Province? A. It is the e-capital of the world. B. It has serious e-waste pollution C. It deals with e-waste safely. D. It speeds much money on e-waste. (3) This year, the Chinese government __________. A. tried to change people’s life B. closed some computer companies C. made a new environment protection law D. asked people to hand in their old computers (4) What is the passage mainly about ? A. the way in dealing with e-waste B. the cost of dealing with e-waste C. the e-waste problem in China D. the law against e-waste in China
It is reported that some developed countries have shipped broken parts of computers to China. Such a thing can be found every day although it is against international laws. Last month Hong Kong officers found 131,000 kilograms of broken computers, TVs and phones sent from Japan.
Things like these are called electronic waste, or e-waste. Dealing with them is not an easy job because dangerous poison like mercury(汞) and lead (铅) can be found in them. Every time an old computer breaks down, it needs to be dealt with safely. But at present, broken computer parts are usually buried. It may be hundreds of years before they are really gone in the earth.
Many places in China are polluted by e-waste. Guiyu in Guangdong province is one of them. This town is named as “the e-waste capital of the world”. It has to deal with 1.5 million kilograms of e-waste each year, from which it makes 75 million years. But it comes at a cost. Many of the poison in e-waste find their way into the environment. Plastic is burned outdoors and chemical water is poured into rivers, Greenpeace, an environmental group, has found the air, the earth and the rivers in Guiyu badly polluted.
The Chinese government wants the country to develop, but in a way that doesn’t do harm to the environment and people’s life. This year, China presents a new protection law, the strictest one we have ever had. Computer companies like Lenovo and Dell will be asked to take back their old computers. This is because the companies that make computers know best how to deal with them safely. Hopefully, the problem with e-waste will be solved in the near future.
| A. 焚烧 | B. 腐烂 | C. 回收 | D. 掩埋 |
| A. It is the e-capital of the world. |
| B. It has serious e-waste pollution |
| C. It deals with e-waste safely. |
| D. It speeds much money on e-waste. |
| A. tried to change people’s life |
| B. closed some computer companies |
| C. made a new environment protection law |
| D. asked people to hand in their old computers |
| A. the way in dealing with e-waste |
| B. the cost of dealing with e-waste |
| C. the e-waste problem in China |
| D. the law against e-waste in China |
题目解答
答案
| 【小题1】D | 【小题2】B | 【小题3】C | 【小题4】C |
解析
文章讲述了电子废物(e-waste)的问题,包括其来源、处理方式以及对环境的影响。文章还提到了中国在处理电子废物方面的一些措施。
步骤 2:分析问题
(1) 问题要求解释“buried”一词在文章中的含义。根据上下文,电子废物被掩埋在地下,需要数百年才能分解。
(2) 问题要求判断关于广东省贵屿镇的陈述是否正确。文章提到贵屿镇是“世界电子废物之都”,每年处理150万公斤的电子废物,但环境污染严重。
(3) 问题要求判断中国政府今年采取了什么措施。文章提到中国政府制定了一项新的环境保护法,要求计算机公司回收旧电脑。
(4) 问题要求判断文章的主要内容。文章主要讨论了中国电子废物问题。
步骤 3:得出答案
(1) 根据上下文,buried 的意思是“掩埋”。
(2) 根据文章,贵屿镇有严重的电子废物污染。
(3) 根据文章,中国政府今年制定了一项新的环境保护法。
(4) 根据文章,文章主要讨论了中国电子废物问题。