题目
Psychologist George Spilich and colleagues at Washington College in Chestertown, Maryland, decided to find out whether, as many smokers say, smoking helps them to “think and concentrate.” Spilich put young non-smokers, active smokers and smokers deprived (被剥夺) of cigarettes through a series of tests. In the first test, each subject (试验对象) sat before a computer screen and pressed a key as soon as he or she recognized a target letter among a grouping of 96. In this simple test, smokers, deprived smokers and nonsmokers performed equally well. The next test was more complex, requiring all to scan sequences of 20 identical letters and respond the instant one of the letters transformed into a different one. Non-smokers were faster, but under the stimulation of nicotine (尼古丁), active smokers were faster than deprived smokers. In the third test of short-term memory, non-smokers made the fewest errors, but deprived smokers committed fewer errors than active smokers. The fourth test required people to read a passage, then answer questions about it. Non-smokers remembered 19 percent more of the most important information than active smokers, and deprived smokers bested those who had smoked a cigarette just before testing. Active smokers tended not only to have poorer memories but also had trouble separating important information from insignificant details. “As our tests became more complex.” Sums up Spilich, “non-smokers performed better than smokers by wider and wider margins” He predicts, “smokers might perform adequately at many jobs until they got complicated. A smoking airline pilot could fly adequately if no problems arose, but if something went wrong, smoking might damage his mental capacity.” 1.The purpose of George Spilich’s experiments is _______. A. to test whether smoking has a positive effect on the mental capacity of smokers B. to show how smoking damages people’s mental capacity C. to prove that smoking affects people’s regular performance D. to find out whether smoking helps people’s short-term memory 2.Which of the following statements is true? A. Active smokers in general performed better than deprived smokers. B. Active smokers responded more quickly than the other subjects. C. Non-smokers were not better than other subjects in performing simple tasks. D. Deprived smokers gave the slowest responses to the various tasks. 3.We can infer from the last paragraph that _______. A. smokers should not expect to become airline pilots B. smoking in emergency cases causes mental illness C. no airline pilots smoke during flights D. smokers may prove unequal to handing emergency cases
Psychologist George Spilich and colleagues at Washington College in Chestertown, Maryland, decided to find out whether, as many smokers say, smoking helps them to “think and concentrate.” Spilich put young non-smokers, active smokers and smokers deprived (被剥夺) of cigarettes through a series of tests. In the first test, each subject (试验对象) sat before a computer screen and pressed a key as soon as he or she recognized a target letter among a grouping of 96. In this simple test, smokers, deprived smokers and nonsmokers performed equally well. The next test was more complex, requiring all to scan sequences of 20 identical letters and respond the instant one of the letters transformed into a different one. Non-smokers were faster, but under the stimulation of nicotine (尼古丁), active smokers were faster than deprived smokers. In the third test of short-term memory, non-smokers made the fewest errors, but deprived smokers committed fewer errors than active smokers. The fourth test required people to read a passage, then answer questions about it. Non-smokers remembered 19 percent more of the most important information than active smokers, and deprived smokers bested those who had smoked a cigarette just before testing. Active smokers tended not only to have poorer memories but also had trouble separating important information from insignificant details. “As our tests became more complex.” Sums up Spilich, “non-smokers performed better than smokers by wider and wider margins” He predicts, “smokers might perform adequately at many jobs until they got complicated. A smoking airline pilot could fly adequately if no problems arose, but if something went wrong, smoking might damage his mental capacity.” 1.The purpose of George Spilich’s experiments is _______. A. to test whether smoking has a positive effect on the mental capacity of smokers B. to show how smoking damages people’s mental capacity C. to prove that smoking affects people’s regular performance D. to find out whether smoking helps people’s short-term memory 2.Which of the following statements is true? A. Active smokers in general performed better than deprived smokers. B. Active smokers responded more quickly than the other subjects. C. Non-smokers were not better than other subjects in performing simple tasks. D. Deprived smokers gave the slowest responses to the various tasks. 3.We can infer from the last paragraph that _______. A. smokers should not expect to become airline pilots B. smoking in emergency cases causes mental illness C. no airline pilots smoke during flights D. smokers may prove unequal to handing emergency cases
题目解答
答案
1.A 2.C 3.D 【解析】 试题分析: 本文是科普类阅读,讲述尼古丁对于抽烟者是否有积极的作用。 1.A 细节理解题。根据第一段提到Psychologist George Spilich and colleagues at Washington College in Chestertown, Maryland, decided to find out whether, as many smokers say, smoking helps them to “think and concentrate.”这个心理学家决定做实验来发现是否抽烟有助于思考和注意力的集中,故选A项。 2.C 推断题。根据第二段提到In this simple test, smokers, deprived smokers and nonsmokers performed equally well.在简单的任务中,经常吸烟的人和不吸烟的人表现是一样的,故A是错误的而C是正确的。根据第三段提到but under the stimulation of nicotine (尼古丁), active smokers were faster than deprived smokers在尼古丁的作用下,吸烟的人比不吸烟的人反应要快,前提是在尼古丁的状态下,不是所有情况下,故选B和D项错误。 3.D 推断题。根据最后一段提到“smokers might perform adequately at many jobs until they got complicated.吸烟者在做许多工作时可以表现得很好,直到它们变得复杂起来,故选D项处理紧急问题时会变得不同。 考点:科普类阅读。
解析
考查要点:本题主要考查学生对实验目的、细节理解及逻辑推理能力的掌握。需要学生通过阅读实验过程,准确提取关键信息,并结合上下文进行合理推断。
解题核心思路:
- 实验目的:明确实验设计的初衷,需关注首段中研究者提出的核心问题。
- 细节对比:通过不同测试结果的对比,判断选项中描述是否与实验数据一致。
- 隐含结论:结合最后一段的总结,推断吸烟对复杂情境下表现的影响。
破题关键点:
- 第一题:锁定首段中“decided to find out whether...”的表述,明确实验目标。
- 第二题:注意不同测试中“simple test”与“complex tests”的表现差异。
- 第三题:抓住“might perform adequately... until they got complicated”等关键词,推断吸烟者在复杂情境下的局限性。
第1题
关键句:首段明确实验目的为验证吸烟是否有助于“think and concentrate”。
选项分析:
- A正确,直接对应实验目标。
- B/C/D均未提及实验中全面测试或单一维度(如“regular performance”“short-term memory”)的结论。
第2题
关键句:
- 简单测试:三组表现相同(“performed equally well”)。
- 复杂测试:非吸烟者表现更优,且吸烟者在尼古丁刺激下快于戒烟者。
选项分析:
- C正确:简单任务中非吸烟者不优于其他组。
- A/B/D均与实验数据矛盾(如“Active smokers always faster”错误)。
第3题
关键句:最后一段强调吸烟者在“complicated”任务中表现下降。
推断:
- D正确:吸烟者在紧急情况(复杂问题)中可能无法有效应对。
- A/B/C或绝对化(如“should not become pilots”)或与文意无关。