53.根据下面资料,回答It is well that young men should begin at the beginning and occupy the most subordinate positions. Many of the leading businessmen of Pittsburgh had a serious responsibility thrust upon them at the very threshold of their career. They were introduced to the broom, and spent the first hours of their business lives sweeping out the office. I notice we have janitors and janitresses now in offices, and our young men unfortunately miss that salutary branch of business education. But if by chance the professional sweeper is absent any morning, the boy who has the genius of the future partner in him will not hesitate to try his hand at the broom. It does not hurt the newest comer to sweep out the office if necessary. I was one of those sweepers myself. Assuming that you have all obtained employment and are fairly started, my advice to you is "aim high". I would not give a fig for the young man who does not already see himself the partner or the head of an important firm. Do not rest content for a moment in your thoughts as head clerk, or foreman, or general manager in any concern, no matter how extensive. Say to yourself, "My place is at the top." Be king in your dreams. And here is the prime condition of success, the great secret: concentrate your energy, thought, and capital exclusively upon the business in which you are engaged. Having begun in one line, resolve to fight it out on that line, to lead in it, adopt every improvement, have the best machinery, and know the most about it. According to the author, to achieve his ambition, a young man should ____________. A.B. A. have the genius of being a future partner C.D. B. start at the grassroots and aim high E.F. C. work as a sweeper first to be a senior manager G.H. D. devote himself entirely to his work
根据下面资料,回答
It is well that young men should begin at the beginning and occupy the most subordinate positions. Many of the leading businessmen of Pittsburgh had a serious responsibility thrust upon them at the very threshold of their career. They were introduced to the broom, and spent the first hours of their business lives sweeping out the office. I notice we have janitors and janitresses now in offices, and our young men unfortunately miss that salutary branch of business education. But if by chance the professional sweeper is absent any morning, the boy who has the genius of the future partner in him will not hesitate to try his hand at the broom. It does not hurt the newest comer to sweep out the office if necessary. I was one of those sweepers myself.
Assuming that you have all obtained employment and are fairly started, my advice to you is "aim high". I would not give a fig for the young man who does not already see himself the partner or the head of an important firm. Do not rest content for a moment in your thoughts as head clerk, or foreman, or general manager in any concern, no matter how extensive. Say to yourself, "My place is at the top." Be king in your dreams.
And here is the prime condition of success, the great secret: concentrate your energy, thought, and capital exclusively upon the business in which you are engaged. Having begun in one line, resolve to fight it out on that line, to lead in it, adopt every improvement, have the best machinery, and know the most about it.
According to the author, to achieve his ambition, a young man should ____________.
- A.
- B. A. have the genius of being a future partner
- C.
- D. B. start at the grassroots and aim high
- E.
- F. C. work as a sweeper first to be a senior manager
- G.
- H. D. devote himself entirely to his work
题目解答
答案
正确答案: B
您的答案:
本题解析:
细节题。题干问:根据作者的观点,为了实现志向,年轻人应该。A、C项只是作者举例说明的内容,不是成功的必要条件,也不是作者建议年轻人要去做的事情,故排除。D项devote himself entirely to his work意思是“将自己的全部奉献给工作”.而文章表述的内容是“concentrate your energy,thought,and capital exclusively upon the business in which you are engaged”把你的精力、思想和财力完全集中于你所从事的事业上,意思不对等,故排除。作者在文章第一段和第二段分别讲的是年轻人应该从基层做起(start at the grassroots)、志向高远(aim high),故B项正确。
解析
考查要点:本题主要考查学生对文章主旨的把握能力,需要结合作者的观点,筛选出最符合题意的选项。
解题核心:明确文章中作者提出的两个关键建议——从基层做起(start at the grassroots)和树立高远目标(aim high),并判断选项中哪一项完整体现了这两个要点。
破题关键:需注意选项中可能存在的干扰项(如仅包含单一建议或过度引申的内容),需通过对比原文关键句排除错误选项。
选项分析
A. have the genius of being a future partner
- 错误原因:文章中提到“the boy who has the genius of the future partner”是举例说明优秀人才的特质,而非作者建议年轻人必须具备的条件,属于片面理解。
B. start at the grassroots and aim high
- 正确性:
- 基层做起:第一段强调“begin at the beginning”“occupy the most subordinate positions”,如扫地经历。
- 树立高目标:第二段明确建议“aim high”,反对满足于普通职位,鼓励“be king in your dreams”。
两项均为核心观点,完全匹配。
C. work as a sweeper first to be a senior manager
- 错误原因:扫地只是基层工作的例子,作者并未要求必须从扫地开始,属于以偏概全。
D. devote himself entirely to his work
- 错误原因:第三段强调“concentrate your energy, thought, and capital”,但选项仅提到“himself”,未涵盖思想和财力的投入,表述不完整。