题目
The time when it counted whether the worker took pride in the product of their labor is long past. The vast majority of jobs today are assembly line, office cubicle (小隔间) and service (servants really) tasks which, for the worker, are repetitive, boringly mind numbing, and prone to repetitive injuries. Meanwhile the wages attached to these “jobs” have not kept pace with inflation for years, meaning that more and more people every year are driven deeper and deeper into debt or poverty just to survive. Besides, more and more employers these days are simply with bias and view workers as problem prone necessities that can be easily replaced at any time and whose wages are a cost factor rather than an investment in the product. It is time to think beyond mere “jobs” as the principle means of obtaining a “livelihood”. Nor should a “job” define a person’s value or relevance. Science and technology, robotics and automation, have been eliminating the human component from the “jobs” market at an ever increasing rate for decades. And that is a good thing. Yes, there will always be tasks that humans must perform and which cannot be entrusted to machines alone, but those tasks become scarcer every year. But I say good riddance (总算摆脱) to the assembly line jobs that dehumanize the workers by degrading them simply into another part of the plant’s machinery and offer little or no mental stimulation or value to employees since they are so easily replaceable. There is a rich, lively and engaging life to be found outside the workplace and a mere “job” and it is time we looked outside this box toward other ways that people can find value in what they do, such as volunteering, community projects, family care, amateur sports and an array of others.1. According to the passage, the reasons why people take little delight in their work are the following except that ________.A) they earn so little at work that they can hardly make ends meet.B) robotics and automation are widely used.C) the biased employers view workers as problem prone.D) some tasks cannot be entrusted to machines alone 2. We can infer from the passage that the advance of science and technology ________.A) is a blessing to the workersB) makes more and more workers lose their jobs C) makes the employers more sympathetic to the employeesD) makes the work of employees irreplaceable3. According to the passage, people can find value in ________.A) being an office clerkB) being a servantC) being a mechanicD) being a volunteer 4. Which of the following statement is true according to the passage?A) People doing repetitive jobs are becoming poorer because of inflation.B) Many employers nowadays see workers as a necessary investment in the product.C) We need more people who are capable of operating machines.D) Assembly line jobs can hardly offer mental stimulation or value to workers. 5. What is the best title for this passage?A) The significance of jobs in our lifeB) The pride we should take in our jobsC) The true value of jobs in our life D) The relationship between technology and jobs
The time when it counted whether the worker took pride in the product of their labor is long past. The vast majority of jobs today are assembly line, office cubicle (小隔间) and service (servants really) tasks which, for the worker, are repetitive, boringly mind numbing, and prone to repetitive injuries. Meanwhile the wages attached to these “jobs” have not kept pace with inflation for years, meaning that more and more people every year are driven deeper and deeper into debt or poverty just to survive.
Besides, more and more employers these days are simply with bias and view workers as problem prone necessities that can be easily replaced at any time and whose wages are a cost factor rather than an investment in the product.
It is time to think beyond mere “jobs” as the principle means of obtaining a “livelihood”. Nor should a “job” define a person’s value or relevance. Science and technology, robotics and automation, have been eliminating the human component from the “jobs” market at an ever increasing rate for decades. And that is a good thing. Yes, there will always be tasks that humans must perform and which cannot be entrusted to machines alone, but those tasks become scarcer every year.
But I say good riddance (总算摆脱) to the assembly line jobs that dehumanize the workers by degrading them simply into another part of the plant’s machinery and offer little or no mental stimulation or value to employees since they are so easily replaceable.
There is a rich, lively and engaging life to be found outside the workplace and a mere “job” and it is time we looked outside this box toward other ways that people can find value in what they do, such as volunteering, community projects, family care, amateur sports and an array of others.1. According to the passage, the reasons why people take little delight in their work are the following except that ________.A) they earn so little at work that they can hardly make ends meet.B) robotics and automation are widely used.C) the biased employers view workers as problem prone.D) some tasks cannot be entrusted to machines alone 2. We can infer from the passage that the advance of science and technology ________.A) is a blessing to the workersB) makes more and more workers lose their jobs C) makes the employers more sympathetic to the employeesD) makes the work of employees irreplaceable3. According to the passage, people can find value in ________.A) being an office clerkB) being a servantC) being a mechanicD) being a volunteer 4. Which of the following statement is true according to the passage?A) People doing repetitive jobs are becoming poorer because of inflation.B) Many employers nowadays see workers as a necessary investment in the product.C) We need more people who are capable of operating machines.D) Assembly line jobs can hardly offer mental stimulation or value to workers. 5. What is the best title for this passage?A) The significance of jobs in our lifeB) The pride we should take in our jobsC) The true value of jobs in our life D) The relationship between technology and jobs
题目解答
答案
1、答案:D2、答案:B3、答案:D4、答案:D5、答案:C
解析
整体考察内容
本文讨论现代工作的弊端及对“谋生方式”的重新思考,题目涉及细节判断、推理、信息查找及主旨概括。
题目1解析
题目问“人们对工作缺乏乐趣的原因不包括哪项”,需排除非原因选项:
- A:对应文中“wages...not kept pace with inflation...driven into debt or poverty”(工资跟不上通胀,难以维持生计),是原因之一。
- B:对应“Science and technology, robotics and automation...eliminating the human component”(科技和自动化减少人类工作需求),导致工作无价值,是原因之一。
- C:对应“employers...view workers as problem prone necessities...easily replaced”(雇主偏见,视工人为易替换的问题制造者),是原因之一。
- D:对应“there will always be tasks...cannot be entrusted to machines alone”(某些任务无法完全交给机器),这是作者肯定的人类工作价值,非人们不快乐的原因。
答案:D
题目2解析
题目问“科技进步的影响可推断出什么”:
- A:文中“good riddance to the assembly line jobs”(摆脱流水线工作是好事),但未直接说“对工人是祝福”,过度推断。
- B:对应“robotics and automation...eliminating the human component...those tasks become scarcer every year”(自动化减少人类工作,任务越来越少),可推断“越来越多工人失业”,符合逻辑。
- C:文中“employers...view workers as problem prone...wages are a cost factor”(雇主视工人为成本),未体现“更同情”,错误。
- D:文中“so easily replaceable”(工人易被替换),与“不可替代”相反,错误。
答案:B
题目3解析
题目问“人们可以从何处找到价值”,对应文末“other ways...volunteering, community projects, family care, amateur sports...”:
- A. 办公室职员、B. 仆人、C. 机械师均为传统“工作”,作者否定其价值;D. 志愿者属于文中提到的“volunteering”,是正确选项。
答案:D
题目4解析
题目问“哪项陈述正确”:
- A:“重复工作的人因通胀变穷”,文中是“工资跟不上通胀导致变穷”,非“重复工作本身导致”,逻辑错误。
- B:“雇主视工人为产品必要投资”,文中“wages are are a cost factor rather than an investment”(工资是成本而非投资),相反,错误。
- C:“需要更多会操作机器的人”,文中未提及,无依据。
- D:“流水线工作“offer little or no mental stimulation or value”(几乎无法提供精神刺激或价值),完全对应文中内容,正确。
答案:D
题目5解析
题目问“最佳标题”,需概括主旨:
- A. 工作在生活中的意义:作者否定“工作是主要谋生方式”,非重点。
- B. 我们应在工作中引以为傲:文中“time when it counted whether...is long past(重视工作自豪感的时代已过),相反。
- C. 工作在生活中的真正价值:作者主张“超越工作寻找价值”,讨论工作的真正价值(或否定传统工作价值,寻找其他价值),符合主旨。
- D. 技术与工作的关系:仅为文中部分内容,非核心。
答案:C