阅读理解(共15小题,满分24分)阅读短文A、B、C,并做每篇后面的题目,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。阅读短文D,根据短文内容,从短文后面的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。ALab work is fun but you must be careful. Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.LAB RULESThroughout the lessons* Do not enter the science lab without the teacher's permission(允许). * No food or drinks are to be allowed in the science lab.Before the Experiment* Read all instructions carefully before every experiment(实验).* Prepare all apparatus(仪器)and put them in right places so that you will not knock them over while doing the experiment.During the Experiment* If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help.* Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.After the Experiment* Wash all apparatus after use and return them to the places where they were.* Throw waste materials into proper waste baskets.First Aid* Report all accidents to your teacher immediately.* If you spill any chemicals onto your body or clothing, wash with plenty of water and report to your teacher.11. It is necessary for you to ________ before every experiment.A. read all instructions carefully B. take enough food and drinksC. smell chemicals immediately D. talk with your classmates.12. If you are not sure of how to use any apparatus, ________.A. read the rules carefully B. try them again and againC. ask your teacher for help D. return them to the places where they were13. The underlined word “spill” means ________.A. 照射 B. 伤害 C.摔下 D.溅出BIt seems that Xiong'an has become a hot topic across China overnight.Almost everyone is talking about it this month.That's because on April 1,2017,China announced it would build Xiong'an New Area in Hebei Province.The area is only an hour's drive from Beijing and surrounded by Shijiazhuang,Tianjin and Beijing.It has a large space to develop and will grow to cover 2,000 square kilometers.It will be as important as Shenzhen Special Economic Zone(深圳经济特区)and the Pudong New Area,according to the State Council(国务院).It will help solve big city problems in Beijing,such as traffic jams and air pollution,reported Xinhua News Agency.For example,many companies,universities and scientific research centers will move from Beijing to the new area.Some companies have already made plans to relocate(迁移)many of their factories there.The natural environment of the area is also nice for people to live and work in.It is home to Baiyangdian,one of the largest freshwater wetlands in North China.With more than 140 lakes,the wetland is known as the "pearl (珍珠) of the North China Plain".International experts and media also think highly of the new area.Some say it will set an example for developing countries,according to Xinhua.14.Which section of the newspaper is the passage most probably taken from?A.Hot News. B.Story Time. C.lassic Reading. D.Science Study.15.Which may move from Beijing to the new area?A.The State Council. B.Shenzhen Special Economic Zone.C.Some middle schools. D.Some scientific research centers.16.What does the underlined word "it" in the last paragraph refer to?A. The media. B. The wetland.C. The new area. D. The North China Plain.17.What is the best title of the passage?A.City Problems in Beijing B.Area to Solve ProblemsC.Problems in Pudong New Area D.Policies to Solve Problems.CNo one is glad to hear that his body has to be cut open by a surgeon(外科医生) and part of it is taken out. Today, however, we needn't worry about feeling pain during the operation. The sick person falls into a kind of sleep, and when he awakes, the operation is finished. But these happy conditions are fairly new.It is not many years since a man who had to have an operation felt all its pain. Long ago, operations had usually to be done while the sick man could feel everything. The sick man had to be held down on a table by force while the doctors did their best for him. He could feel all the pain if his leg or arm was being cut off, and his fearful cries filled the room and the hearts of those who watched. Soon after 1770, Josept Priestley discovered a gas which is now called "laughing gas".Laughing gas became known in America. Young men and women went to parties to try it. Most of them spent their time laughing, but one man at a party, Horace Wells, noticed that people didn't seem to feel pain when they were using this gas. He decided to make an experiment on himself. He asked a friend to help him. Wells took some of the gas, and his friend pulled out one of Well's teeth. Wells felt no pain at all. As he didn't know enough about laughing gas, he gave a man less gas than he should have. The man cried out with pain when his tooth was being pulled out. Wells tried again, but this time he gave too much of the gas, and the man died. Wells never forgot this terrible event.18. Before 1770, when the sick man was operated on, he ____.A. could feel nothing B. could not want anything( )52. University of Oxford is about nine hundred years old.( )53. Cambridge University has a shorter history than the University of Oxford.( )54. The students are from the English speaking world.( )55. Stephen Hawking , the 42nd American President was also a student of the university.B Here are some ideas for getting along with others.Look interestedGive eye contact (接触). Look at the person who you are talking to or who is talking to you.Work on your conversation skills Try to make people know that you are really interested in what they are saying. Be ready to answer if they ask a question. Ask them to tell you what they are interested in.Join inWatch the popular TV shows and find out about the things other people are talking about or are interested in so that you can join them. Join in their games and activities, too. Practise how to ask about joining in.Learn to encourage othersEncourage others to make someone feel good and they think you are kind.Give helpYou can help others by bringing something for them to use, borrowing things, taking part in a group activity and so on.根据表格信息,选择最佳的答案。C. could feel all the pain D. could do anything19. Using the laughing gas, the people did not seem to ____.A. be afraid of anything B. feel pain C. want to go to the parties D. be ill20. If a man took less laughing gas than he should have when an operation went on, he ____.A. felt nothing B. felt very comfortableC. still felt pain D. would die21. One who took too much of the laughing gas ____.A. would laugh all the time B. would dieC. would never feel again D. would be very calmDLanterns have been part of Chinese culture for centuries and play an important part in many celebrations.In ancient times,there were mainly three kinds of lanterns:Palace lantern(宫灯)22 When making palace lanterns,fine wood was used.The palace lanterns were covered with silk or glass.Different kinds of pictures were drawn on the covers.These lanterns were not only used as lights but also as decorations in palaces.Gauze lantern(纱灯)Less expensive bamboo and gauze were used to cover the lantern.Red gauze was used when making them.In Chinese culture,red lanterns are symbols of happiness. So red lanterns are always hung on important festivals such as Lantern Festival,Spring Festival and National Day in parks or along main streets.In some famous Chinatowns abroad,you can see red lanterns all the year round. 23Shadow-picture lantern(走马灯)It was usually used for amusement. 24 There were two layers(层) of covers and pictures were drawn on the inside layer.When the candle was lit,the heat caused a paper wheel inside the lantern to turn around,so that moving pictures appeared on the outside cover.Now more kinds of lanterns appear in festivals besides the traditional ones.More modern technology is used on making lanterns. 25A.More and more foreigners prefer Chinese culture,they also like red lanterns.B.The shapes of the modern lanterns have changed a lot too.C.It was mainly used in palaces in ancient times.D.The shape was much like that of the palace lanterns.E.They have become a symbol of Chinese culture worldwide.第II卷(非选择题 共56分)
阅读理解(共15小题,满分24分)
阅读短文A、B、C,并做每篇后面的题目,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
阅读短文D,根据短文内容,从短文后面的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
A
Lab work is fun but you must be careful. Listen carefully when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.
LAB RULES
Throughout the lessons
* Do not enter the science lab without the teacher's permission(允许). * No food or drinks are to be allowed in the science lab.
Before the Experiment
* Read all instructions carefully before every experiment(实验).* Prepare all apparatus(仪器)and put them in right places so that you will not knock them over while doing the experiment.
During the Experiment
* If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help.* Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission.
After the Experiment
* Wash all apparatus after use and return them to the places where they were.* Throw waste materials into proper waste baskets.
First Aid
* Report all accidents to your teacher immediately.* If you spill any chemicals onto your body or clothing, wash with plenty of water and report to your teacher.
11. It is necessary for you to ________ before every experiment.
A. read all instructions carefully B. take enough food and drinks
C. smell chemicals immediately D. talk with your classmates.
12. If you are not sure of how to use any apparatus, ________.
A. read the rules carefully B. try them again and again
C. ask your teacher for help D. return them to the places where they were
13. The underlined word “spill” means ________.
A. 照射 B. 伤害 C.摔下 D.溅出
B
It seems that Xiong'an has become a hot topic across China overnight.Almost everyone is talking about it this month.That's because on April 1,2017,China announced it would build Xiong'an New Area in Hebei Province.
The area is only an hour's drive from Beijing and surrounded by Shijiazhuang,Tianjin and Beijing.It has a large space to develop and will grow to cover 2,000 square kilometers.It will be as important as Shenzhen Special Economic Zone(深圳经济特区)and the Pudong New Area,according to the State Council(国务院).
It will help solve big city problems in Beijing,such as traffic jams and air pollution,reported Xinhua News Agency.For example,many companies,universities and scientific research centers will move from Beijing to the new area.Some companies have already made plans to relocate(迁移)many of their factories there.
The natural environment of the area is also nice for people to live and work in.It is home to Baiyangdian,one of the largest freshwater wetlands in North China.With more than 140 lakes,the wetland is known as the "pearl (珍珠) of the North China Plain".
International experts and media also think highly of the new area.Some say it will set an example for developing countries,according to Xinhua.
14.Which section of the newspaper is the passage most probably taken from?
A.Hot News. B.Story Time. C.lassic Reading. D.Science Study.
15.Which may move from Beijing to the new area?
A.The State Council. B.Shenzhen Special Economic Zone.
C.Some middle schools. D.Some scientific research centers.
16.What does the underlined word "it" in the last paragraph refer to?
A. The media. B. The wetland.
C. The new area. D. The North China Plain.
17.What is the best title of the passage?
A.City Problems in Beijing B.Area to Solve Problems
C.Problems in Pudong New Area D.Policies to Solve Problems.
C
No one is glad to hear that his body has to be cut open by a surgeon(外科医生) and part of it is taken out. Today, however, we needn't worry about feeling pain during the operation. The sick person falls into a kind of sleep, and when he awakes, the operation is finished. But these happy conditions are fairly new.
It is not many years since a man who had to have an operation felt all its pain. Long ago, operations had usually to be done while the sick man could feel everything. The sick man had to be held down on a table by force while the doctors did their best for him. He could feel all the pain if his leg or arm was being cut off, and his fearful cries filled the room and the hearts of those who watched. Soon after 1770, Josept Priestley discovered a gas which is now called "laughing gas".
Laughing gas became known in America. Young men and women went to parties to try it. Most of them spent their time laughing, but one man at a party, Horace Wells, noticed that people didn't seem to feel pain when they were using this gas. He decided to make an experiment on himself. He asked a friend to help him. Wells took some of the gas, and his friend pulled out one of Well's teeth. Wells felt no pain at all. As he didn't know enough about laughing gas, he gave a man less gas than he should have. The man cried out with pain when his tooth was being pulled out. Wells tried again, but this time he gave too much of the gas, and the man died. Wells never forgot this terrible event.
18. Before 1770, when the sick man was operated on, he ____.
A. could feel nothing B. could not want anything
( )52. University of Oxford is about nine hundred years old.
( )53. Cambridge University has a shorter history than the University of Oxford.
( )54. The students are from the English speaking world.
( )55. Stephen Hawking , the 42nd American President was also a student of the university.
B
Here are some ideas for getting along with others.
Look interested
Give eye contact (接触). Look at the person who you are talking to or who is talking to you.
Work on your
conversation skills
Try to make people know that you are really interested in what they are saying. Be ready to answer if they ask a question. Ask them to tell you what they are interested in.
Join in
Watch the popular TV shows and find out about the things other people are talking about or are interested in so that you can join them. Join in their games and activities, too. Practise how to ask about joining in.
Learn to
encourage others
Encourage others to make someone feel good and they think you are kind.
Give help
You can help others by bringing something for them to use, borrowing things, taking part in a group activity and so on.
根据表格信息,选择最佳的答案。
C. could feel all the pain D. could do anything
19. Using the laughing gas, the people did not seem to ____.
A. be afraid of anything B. feel pain C. want to go to the parties D. be ill
20. If a man took less laughing gas than he should have when an operation went on, he ____.
A. felt nothing B. felt very comfortable
C. still felt pain D. would die
21. One who took too much of the laughing gas ____.
A. would laugh all the time B. would die
C. would never feel again D. would be very calm
D
Lanterns have been part of Chinese culture for centuries and play an important part in many celebrations.In ancient times,there were mainly three kinds of lanterns:
Palace lantern(宫灯)
22 When making palace lanterns,fine wood was used.The palace lanterns were covered with silk or glass.Different kinds of pictures were drawn on the covers.These lanterns were not only used as lights but also as decorations in palaces.
Gauze lantern(纱灯)
Less expensive bamboo and gauze were used to cover the lantern.Red gauze was used when making them.In Chinese culture,red lanterns are symbols of happiness. So red lanterns are always hung on important festivals such as Lantern Festival,Spring Festival and National Day in parks or along main streets.In some famous Chinatowns abroad,you can see red lanterns all the year round. 23
Shadow-picture lantern(走马灯)
It was usually used for amusement. 24 There were two layers(层) of covers and pictures were drawn on the inside layer.When the candle was lit,the heat caused a paper wheel inside the lantern to turn around,so that moving pictures appeared on the outside cover.
Now more kinds of lanterns appear in festivals besides the traditional ones.More modern technology is used on making lanterns. 25
A.More and more foreigners prefer Chinese culture,they also like red lanterns.
B.The shapes of the modern lanterns have changed a lot too.
C.It was mainly used in palaces in ancient times.
D.The shape was much like that of the palace lanterns.
E.They have become a symbol of Chinese culture worldwide.
第II卷(非选择题 共56分)
题目解答
答案
11、A
12、C
13、D
14、A
15、D
16、C
17、B
18、C
19、B
20、C
21、B
22、C
23、E
24、D
25、B
解析
阅读理解A篇
- 细节理解题。根据Before the Experiment部分的“Read all instructions carefully before every experiment.”可知,每次实验前必须仔细阅读所有说明,故选A。
- 细节理解题。根据During the Experiment部分的“If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help.”可知,不确定如何使用仪器时应向老师求助,故选C。
- 词义猜测题。根据First Aid部分的“If you spill any chemicals onto your body or clothing, wash with plenty of water...”结合语境,化学药品溅到身上需要冲洗,可推测spill意为“溅出”,故选D。
阅读理解B篇
- 推理判断题。文章主要介绍雄安新区的建立,属于热点新闻,最可能出自报纸的“Hot News”板块,故选A。
- 细节理解题。根据第三段“many companies, universities and scientific research centers will move from Beijing to the new area”可知,一些科研中心会从北京迁至新区,故选D。
- 代词指代题。最后一段“Some say it will set an example...”中的it指代前文的“the new area”(雄安新区),故选C。
- 主旨大意题。文章主要讲述雄安新区的建立及其解决北京大城市问题的作用,“Area to Solve Problems”最能概括主旨,故选B。
阅读理解C篇
- 细节理解题。根据第二段“Long ago, operations had usually to be done while the sick man could feel everything.”可知,1770年前病人手术时能感受到所有痛苦,故选C。
- 细节理解题。根据第三段“people didn't seem to feel pain when they were using this gas”可知,使用笑气的人似乎感觉不到疼痛,故选B。
- 细节理解题。根据第三段“he gave a man less gas than he should have. The man cried out with pain”可知,笑气用量不足仍会感到疼痛,故选C。
- 细节理解题。根据第三段“this time he gave too much of the gas, and the man died”可知,笑气过量会致人死亡,故选B。
阅读理解D篇
- 段落大意题。该段介绍宫灯,提到“used as decorations in palaces”,C选项“主要在古代宫殿中使用”符合,故选C。
- 逻辑衔接题。前句讲红灯笼在海外唐人街全年可见,E选项“它们已成为世界范围内中国文化的象征”进一步总结其意义,故选E。
- 细节理解题。该段介绍走马灯,D选项“形状很像宫灯”与后文“two layers of covers”衔接,符合语境,故选D。
- 总结句题。前句提到现代技术用于制作灯笼,B选项“现代灯笼的形状也改变了很多”进一步说明变化,故选B。