The world is known to us through many senses, not just hearing, smell, sight, and at close range, taste and touch. Our skins let us know whether the air is wet or dry, whether surfaces are wet without being sticky or slippery(滑).From the right pressure, we can know how deep a finger is pushed into water at body temperature, even if the finger is in a rubber glove that keeps file skin completely dry.Many other animals, with highly sensitive skins , appear to be able to learn still more about their environment.Often they do so without employing any of the five senses. By examining the abilities of other members of the animal kingdom, we come to realize that a human being has far more possibilities than those are made use of.We give not enough care to ever so many of our senses in paying particular attention to the five major ones.At the same time, a comparison between animals and man draws attention to the limitations of each sense.The part of the spectrum(光谱)seen by us(意识的)man as red is non-existent for honey-bees.But a bee can see far more in flowers than we, because the ultra-violet(紫外线)to which our eyes are blind is a stimulating(刺激的)part of the insects spectrum, and, for honey-bees at least, makes up a separate color. (1) From the passage we realize that ________. [ ] A. man has far more senses than the five major ones B. man has a few more senses than animals C. man has as many senses as animals D. man has fully made use of his senses (2) Which of the following is TRUE? [ ] A. Man is more us than the honey-bee. B. The honey-bee is blind to red. C. The honey-bee can see far more colors. D. Man is sensitive to the ultra-violet. (3) We can realize how deep a finger is put into water at body temperature ________. [ ] A. from the sense of direct touch B. through the difference in temperature C. through skin touch D. from the difference of the pressure (4) The underlined phrase“sensitive skins”most probably means ________. [ ] A. skins that are quick to feel and react B. skins that are very soft C. skins that are completely dry D. skins that are sticky and slippery (5) Which is the main idea of the passage? [ ] A. All senses have their limitation. B. Insects are more sensitive to colors than man. C. Man has not made full use of all his senses. D. Man is not as good as animals in learning about the environment.
|
|
题目解答
答案
解析
文章主要讨论了人类和其他动物通过多种感官来感知世界,而不仅仅是听觉、嗅觉、视觉、味觉和触觉。人类的皮肤可以感知空气的湿度、表面的湿滑程度以及手指在水中的深度。其他动物的皮肤可能更加敏感,能够感知更多的环境信息。文章还提到,通过比较动物和人类,我们可以认识到人类的感官潜力远未被充分利用,同时每种感官都有其局限性。
步骤 2:分析问题
问题1:从文章中我们认识到什么?
问题2:以下哪项是正确的?
问题3:我们如何知道手指在体温下的水中有多深?
问题4:划线短语“sensitive skins”的意思是什么?
问题5:文章的主要思想是什么?
步骤 3:回答问题
问题1:从文章中我们认识到人类有远不止五种主要感官。
问题2:蜜蜂对红色是盲目的。
问题3:我们通过皮肤触觉来感知手指在体温下的水中有多深。
问题4:划线短语“sensitive skins”的意思是指那些能够快速感知和反应的皮肤。
问题5:文章的主要思想是人类没有充分利用所有的感官。