B Not very long ago, a special family system(体系) existed in certain parts of South India. In this system, the actual head of a family unit was the mother’s eldest brother, though the mother also had an important position in the family. In families of this kind, a husband was actually no more than a visitor. He did not live with his wife, but with his own mother, brothers and sisters in another house. He saw his sons and daughters sometimes, but the man who actually fed and cared for them and acted as their father was their uncle—their mother’s brother. But this system, in which brother and sisters take the place of the father, no longer exists in South India except in a few villages. Economic changes have had far-reaching effect on family life. Family life began to change when men went out to work in factories and offices instead of working with their mothers, brothers, and sisters on the land. When a man went out to work he had money of his own and could buy his own land and build his own family, instead of depending on his mother and his brothers. He wanted to be independent. This is an example of the way in which economic relations can have an effect on family relationships. (1) 25.The best title of this passage is______. A. Husband Actually Visitor in Family B. Family System in South India C. Wife Has Important Position in Family D. Economic Relations Affects Family Relationships (2) 26.Who had the actual control of a family in South India not long ago? A. The mother. B. The mother‘s eldest brother. C. The father D. The father‘s mother. (3) 27.What has caused such a strange family system to die away? A. The fact that the mother has not got any brother. B. The fact that the father has got his own house and land. C. The changes in economic relations. D. The changes in family relationships.
B
Not very long ago, a special family system(体系) existed in certain parts of South India. In this system, the actual head of a family unit was the mother’s eldest brother, though the mother also had an important position in the family. In families of this kind, a husband was actually no more than a visitor. He did not live with his wife, but with his own mother, brothers and sisters in another house. He saw his sons and daughters sometimes, but the man who actually fed and cared for them and acted as their father was their uncle—their mother’s brother.
But this system, in which brother and sisters take the place of the father, no longer exists in South India except in a few villages. Economic changes have had far-reaching effect on family life. Family life began to change when men went out to work in factories and offices
instead of working with their mothers, brothers, and sisters on the land. When a man went out to work he had money of his own and could buy his own land and build his own family, instead of depending on his mother and his brothers. He wanted to be independent. This is an example of the way in which economic relations can have an effect on family relationships.
| A. Husband Actually Visitor in Family |
| B. Family System in South India |
| C. Wife Has Important Position in Family |
| D. Economic Relations Affects Family Relationships |
| A. The mother. | B. The mother‘s eldest brother.
|
| C. The father | D. The father‘s mother. |
| A. The fact that the mother has not got any brother. |
| B. The fact that the father has got his own house and land. |
| C. The changes in economic relations. |
| D. The changes in family relationships. |
题目解答
答案
| 【小题1】B | 【小题2】B | 【小题3】C |
解析
文章描述了南印度曾经存在的一种特殊家庭体系,其中家庭的实际负责人是母亲的长兄,而父亲在家庭中几乎只是个访客。这种体系后来因为经济变化而逐渐消失,经济变化导致了家庭关系的变化。
步骤 2:分析问题
问题1要求选择文章的最佳标题,问题2要求确定谁在南印度曾经控制家庭,问题3要求确定是什么导致了这种家庭体系的消失。
步骤 3:选择答案
问题1:文章主要描述了南印度的家庭体系,因此最佳标题应为“南印度的家庭体系”。
问题2:根据文章,南印度家庭的实际负责人是母亲的长兄。
问题3:文章指出,经济变化导致了这种家庭体系的消失。