题目
We can make mistakes at any age.Some mistakes we make are about money.But most mistakes are about people. "Did Jerry really care when I broke up with Helen?" "When I got that great job,did Jim really feel good about it,as a friend?Or did he envy my luck?" When we look back,doubts like these can make us feel bad.But when we look back,it's too late. Why do we go wrong about our friends - or our enemies?Sometimes what people say hides their real meaning.And if we don't really listen,we miss the feeling behind the words.Suppose someone tells you,"You're a lucky dog." That's being friendly.But "lucky dog"?There's a bit of envy in those words.Maybe he doesn't see it himself.But bringing in the "dog" bit puts you down a little.What he may be saying is that the doesn't think you deserve your luck. "Just think of all the things you have to be thankful for " is another noise that says one thing and means another.It could mean that the speaker is trying to get you to see your problem as part of your life as a whole.But is he?Wrapped up in this phrase is the thought that your problem isn't important.It's telling you to think of a all the starving people in the world when you haven't got a date for Saturday night. How can you tell the real meaning behind someone's words?One way is to take a good look at the person talking.Do his words fit the way he looks?Does what he says agree with the tone of voice?His posture ?The look in his eyes?Stop and think.The minute you spend thinking about the real meaning of what people to you may save another mistake.(1)This passage is mainly about ____ .A.how to interpret what people sayB.what to do when you listen to others talkingC.how to avoid mistakes when you communicate with peopleD.Why we go wrong with people sometimes(2)According to the author,the reason why we go wrong about our friends is that ____ .A.We fail to listen carefully when they talkB.People tend to be annoyed when we check what they sayC.People usually state one thing but means anotherD.We tend to doubt what our friends say(3)In the sentence "Maybe he doesn't see it himself." In the second paragraph,the pronoun "it "refers to ____ .A.being friendlyB.a bit of envyC.lucky dogD.your luck(4)When we listen to a person talking,the most important thing for us to do is ____ .A.notice the way the person is talkingB.take a good look at the person talkingC.mind his tone,his posture and the look in his eyesD.examine the real meaning of what he says based on his manner,his tone and his posture(5)The author most probably is a ____ .A.teacherB.psychologistC.waiterD.doctor
We can make mistakes at any age.Some mistakes we make are about money.But most mistakes are about people. "Did Jerry really care when I broke up with Helen?" "When I got that great job,did Jim really feel good about it,as a friend?Or did he envy my luck?" When we look back,doubts like these can make us feel bad.But when we look back,it's too late.
Why do we go wrong about our friends - or our enemies?Sometimes what people say hides their real meaning.And if we don't really listen,we miss the feeling behind the words.Suppose someone tells you,"You're a lucky dog." That's being friendly.But "lucky dog"?There's a bit of envy in those words.Maybe he doesn't see it himself.But bringing in the "dog" bit puts you down a little.What he may be saying is that the doesn't think you deserve your luck.
"Just think of all the things you have to be thankful for " is another noise that says one thing and means another.It could mean that the speaker is trying to get you to see your problem as part of your life as a whole.But is he?Wrapped up in this phrase is the thought that your problem isn't important.It's telling you to think of a all the starving people in the world when you haven't got a date for Saturday night.
How can you tell the real meaning behind someone's words?One way is to take a good look at the person talking.Do his words fit the way he looks?Does what he says agree with the tone of voice?His posture ?The look in his eyes?Stop and think.The minute you spend thinking about the real meaning of what people to you may save another mistake.
(1)This passage is mainly about ____ .
A.how to interpret what people say
B.what to do when you listen to others talking
C.how to avoid mistakes when you communicate with people
D.Why we go wrong with people sometimes
(2)According to the author,the reason why we go wrong about our friends is that ____ .
A.We fail to listen carefully when they talk
B.People tend to be annoyed when we check what they say
C.People usually state one thing but means another
D.We tend to doubt what our friends say
(3)In the sentence "Maybe he doesn't see it himself." In the second paragraph,the pronoun "it "refers to ____ .
A.being friendly
B.a bit of envy
C.lucky dog
D.your luck
(4)When we listen to a person talking,the most important thing for us to do is ____ .
A.notice the way the person is talking
B.take a good look at the person talking
C.mind his tone,his posture and the look in his eyes
D.examine the real meaning of what he says based on his manner,his tone and his posture
(5)The author most probably is a ____ .
A.teacher
B.psychologist
C.waiter
D.doctor
Why do we go wrong about our friends - or our enemies?Sometimes what people say hides their real meaning.And if we don't really listen,we miss the feeling behind the words.Suppose someone tells you,"You're a lucky dog." That's being friendly.But "lucky dog"?There's a bit of envy in those words.Maybe he doesn't see it himself.But bringing in the "dog" bit puts you down a little.What he may be saying is that the doesn't think you deserve your luck.
"Just think of all the things you have to be thankful for " is another noise that says one thing and means another.It could mean that the speaker is trying to get you to see your problem as part of your life as a whole.But is he?Wrapped up in this phrase is the thought that your problem isn't important.It's telling you to think of a all the starving people in the world when you haven't got a date for Saturday night.
How can you tell the real meaning behind someone's words?One way is to take a good look at the person talking.Do his words fit the way he looks?Does what he says agree with the tone of voice?His posture ?The look in his eyes?Stop and think.The minute you spend thinking about the real meaning of what people to you may save another mistake.
(1)This passage is mainly about ____ .
A.how to interpret what people say
B.what to do when you listen to others talking
C.how to avoid mistakes when you communicate with people
D.Why we go wrong with people sometimes
(2)According to the author,the reason why we go wrong about our friends is that ____ .
A.We fail to listen carefully when they talk
B.People tend to be annoyed when we check what they say
C.People usually state one thing but means another
D.We tend to doubt what our friends say
(3)In the sentence "Maybe he doesn't see it himself." In the second paragraph,the pronoun "it "refers to ____ .
A.being friendly
B.a bit of envy
C.lucky dog
D.your luck
(4)When we listen to a person talking,the most important thing for us to do is ____ .
A.notice the way the person is talking
B.take a good look at the person talking
C.mind his tone,his posture and the look in his eyes
D.examine the real meaning of what he says based on his manner,his tone and his posture
(5)The author most probably is a ____ .
A.teacher
B.psychologist
C.waiter
D.doctor
题目解答
答案
1.A 主旨大意题,根据段落4 How can you tell the real meaning behind someone's words,结合文章内容,可知文章主要讲了如何了解别人话里的真正含义,A如何解释他人的话,符合题意,故选A.
2.A 细节理解题,根据段落2 Why do we go wrong about our friends - or our enemies?Sometimes what people say hides their real meaning.And if we don't really listen,we miss the feeling behind the words,可知因为我们没有认真倾听,错过语言背后的情感,故选A.
3.C 细节理解题,根据段落2 There's a bit of envy in those words.Maybe he doesn't see it himself这句话里有一点嫉妒.也许他自己没有看到,可知it指代话语当中的嫉妒,故选C.
4.B 细节理解题,根据段落4 One way is to take a good look at the person talking,可知一种方法是仔细观察说话的人,故选B.
5.B 内容推断题,根据段落4 How can you tell the real meaning behind someone's words,结合文章内容,文章介绍了如何了解他人话语的深层含义,作者更可能是一个心理学家,故选B.
2.A 细节理解题,根据段落2 Why do we go wrong about our friends - or our enemies?Sometimes what people say hides their real meaning.And if we don't really listen,we miss the feeling behind the words,可知因为我们没有认真倾听,错过语言背后的情感,故选A.
3.C 细节理解题,根据段落2 There's a bit of envy in those words.Maybe he doesn't see it himself这句话里有一点嫉妒.也许他自己没有看到,可知it指代话语当中的嫉妒,故选C.
4.B 细节理解题,根据段落4 One way is to take a good look at the person talking,可知一种方法是仔细观察说话的人,故选B.
5.B 内容推断题,根据段落4 How can you tell the real meaning behind someone's words,结合文章内容,文章介绍了如何了解他人话语的深层含义,作者更可能是一个心理学家,故选B.
解析
步骤 1:理解文章内容
文章主要讨论了如何理解他人话语的真正含义,以及为什么我们有时会误解朋友或敌人。作者指出,人们说话时,有时会隐藏真实的意思,如果我们不仔细听,就可能错过话语背后的情感。作者还提供了一些例子,说明如何通过观察说话人的语气、姿势和眼神来理解他们的真实意图。
步骤 2:分析问题
(1)文章主要讨论的是如何理解他人话语的真正含义,因此选项A(如何解释他人的话)最符合文章主题。
(2)根据文章第二段,作者认为我们误解朋友的原因是“如果我们不真正倾听,我们就会错过话语背后的情感”,因此选项A(我们没有认真倾听他们说话)最符合。
(3)在第二段中,“Maybe he doesn't see it himself”中的“it”指的是“a bit of envy”,因此选项B(一点嫉妒)最符合。
(4)根据文章最后一段,作者建议我们通过观察说话人的语气、姿势和眼神来理解他们的真实意图,因此选项D(根据说话人的举止、语气和眼神来检查他所说的话的真实含义)最符合。
(5)根据文章内容,作者更可能是一个心理学家,因此选项B(心理学家)最符合。
文章主要讨论了如何理解他人话语的真正含义,以及为什么我们有时会误解朋友或敌人。作者指出,人们说话时,有时会隐藏真实的意思,如果我们不仔细听,就可能错过话语背后的情感。作者还提供了一些例子,说明如何通过观察说话人的语气、姿势和眼神来理解他们的真实意图。
步骤 2:分析问题
(1)文章主要讨论的是如何理解他人话语的真正含义,因此选项A(如何解释他人的话)最符合文章主题。
(2)根据文章第二段,作者认为我们误解朋友的原因是“如果我们不真正倾听,我们就会错过话语背后的情感”,因此选项A(我们没有认真倾听他们说话)最符合。
(3)在第二段中,“Maybe he doesn't see it himself”中的“it”指的是“a bit of envy”,因此选项B(一点嫉妒)最符合。
(4)根据文章最后一段,作者建议我们通过观察说话人的语气、姿势和眼神来理解他们的真实意图,因此选项D(根据说话人的举止、语气和眼神来检查他所说的话的真实含义)最符合。
(5)根据文章内容,作者更可能是一个心理学家,因此选项B(心理学家)最符合。