题目
One billion people in the world are short of water. How can this problem be solved? One possibility that scientists are considering is pulling icebergs from either the North Pole or the South Pole to parts of the world with a water shortage (短缺). Although many questions must be answered before such a project could be tried, engineers, mathematicians and glaciologists (冰川学家) consider the iceberg as a future source of water. Saudi Arabia (沙特阿拉伯) is particularly interested in this project because it has a great water shortage. Scientists estimate that it would take 128 days to transport a large iceberg (about 1/2 miles square) to Saudi Arabia. Yet the iceberg would be completely melted by the 104th day. Therefore, insulation would be essential, but how to insulate the iceberg remains an unsolved problem.The problems in transporting an iceberg are numerous. The first problem is choosing the iceberg to pull. The icebergs that form in the North Pole are quite difficult to handle because of their shape. Only a small portion extends (延伸) above the water – most of the iceberg is below the surface, which would make it difficult to pull. South Pole icebergs, on the other hand, are flat and float like table tops; thus, they would be much easier to move.How can a 200 million-ton iceberg be moved? No ship is strong enough to pull such enormous weight through the water. Perhaps several ships could be used. Attaching ropes to an iceberg this size is also an enormous problem. Engineers think that large nails or long metal rods (杆) could be driven into the ice. What would happen if the iceberg breaks into several pieces during the pulling? How could it be pulled through stormy waters? Furthermore, once the iceberg reached its destination (目的地), very few ports would be deep enough to store it.All of these problems must be solved before icebergs can become a reasonable source of water. Yet scientists think that it will be possible to transport them in the near future. Each year, enough icebergs form to supply the whole world with fresh water for a full year. In addition, icebergs are free and non-polluting. As a solution to the world's water problems, icebergs may be a workable possibility.(1) (单选题)According to the passage, which of the following statements about using icebergs to solve water shortage is NOT true?A. There are difficult engineering problems to be solved.B. The water in most ports is too shallow for big icebergs.C. Saudi Arabia is the only country interested in the project.D. It's hard to pull an iceberg which is largely below the water surface.(2) (单选题)Which of the following is one of the difficulties to transport icebergs?A. Not enough ships.B. Terrible weather in the ocean.C. Too much salt in the ocean water.D. Too many different shapes of icebergs.(3) (单选题)Icebergs from the South Pole probably are easier to transport because ___________.A. they are easier to pull.B. they do not melt very easily.C. they are all in small portions.D. they stand above the water surface.(4) (单选题)From the passage, the word "insulation" in Paragraph 1 can be best explained as ______________.A. separating the iceberg from heat.B. taking the iceberg away from the ocean.C. protecting the iceberg from being broken.D. shortening the distance from the destination.(5) (单选题)From the passage we can infer that ________________.A. the chances of using icebergs as a source of water are very small.B. using icebergs as a source of water may cause environmental problem.C. it is just a fantasy for humans to transport icebergs to solve the water shortage.D. scientists are optimistic about the possibility of using icebergs as a water source.
One billion people in the world are short of water. How can this problem be solved? One possibility that scientists are considering is pulling icebergs from either the North Pole or the South Pole to parts of the world with a water shortage (短缺). Although many questions must be answered before such a project could be tried, engineers, mathematicians and glaciologists (冰川学家) consider the iceberg as a future source of water. Saudi Arabia (沙特阿拉伯) is particularly interested in this project because it has a great water shortage. Scientists estimate that it would take 128 days to transport a large iceberg (about 1/2 miles square) to Saudi Arabia. Yet the iceberg would be completely melted by the 104th day. Therefore, insulation would be essential, but how to insulate the iceberg remains an unsolved problem.The problems in transporting an iceberg are numerous. The first problem is choosing the iceberg to pull. The icebergs that form in the North Pole are quite difficult to handle because of their shape. Only a small portion extends (延伸) above the water – most of the iceberg is below the surface, which would make it difficult to pull. South Pole icebergs, on the other hand, are flat and float like table tops; thus, they would be much easier to move.How can a 200 million-ton iceberg be moved? No ship is strong enough to pull such enormous weight through the water. Perhaps several ships could be used. Attaching ropes to an iceberg this size is also an enormous problem. Engineers think that large nails or long metal rods (杆) could be driven into the ice. What would happen if the iceberg breaks into several pieces during the pulling? How could it be pulled through stormy waters? Furthermore, once the iceberg reached its destination (目的地), very few ports would be deep enough to store it.All of these problems must be solved before icebergs can become a reasonable source of water. Yet scientists think that it will be possible to transport them in the near future. Each year, enough icebergs form to supply the whole world with fresh water for a full year. In addition, icebergs are free and non-polluting. As a solution to the world's water problems, icebergs may be a workable possibility.(1) (单选题)According to the passage, which of the following statements about using icebergs to solve water shortage is NOT true?A. There are difficult engineering problems to be solved.B. The water in most ports is too shallow for big icebergs.C. Saudi Arabia is the only country interested in the project.D. It's hard to pull an iceberg which is largely below the water surface.(2) (单选题)Which of the following is one of the difficulties to transport icebergs?A. Not enough ships.B. Terrible weather in the ocean.C. Too much salt in the ocean water.D. Too many different shapes of icebergs.(3) (单选题)Icebergs from the South Pole probably are easier to transport because ___________.A. they are easier to pull.B. they do not melt very easily.C. they are all in small portions.D. they stand above the water surface.(4) (单选题)From the passage, the word "insulation" in Paragraph 1 can be best explained as ______________.A. separating the iceberg from heat.B. taking the iceberg away from the ocean.C. protecting the iceberg from being broken.D. shortening the distance from the destination.(5) (单选题)From the passage we can infer that ________________.A. the chances of using icebergs as a source of water are very small.B. using icebergs as a source of water may cause environmental problem.C. it is just a fantasy for humans to transport icebergs to solve the water shortage.D. scientists are optimistic about the possibility of using icebergs as a water source.
题目解答
答案
1、C2、B3、A4、A5、D
解析
步骤 1:分析选项A
根据文章内容,运输冰山存在许多工程问题,如冰山的形状、运输工具的选择、冰山的固定等,因此选项A是正确的。
步骤 2:分析选项B
文章提到,冰山到达目的地后,很少有港口深到足以储存它,因此选项B是正确的。
步骤 3:分析选项C
文章提到沙特阿拉伯对这个项目特别感兴趣,但没有说它是唯一感兴趣的国家,因此选项C是不正确的。
步骤 4:分析选项D
文章提到北极冰山的形状使得它们难以处理,因为大部分冰山都在水下,因此选项D是正确的。
步骤 5:分析选项E
文章提到北极冰山的形状使得它们难以处理,因为大部分冰山都在水下,因此选项E是正确的。
步骤 6:分析选项F
文章提到运输冰山存在许多问题,如冰山的形状、运输工具的选择、冰山的固定等,因此选项F是正确的。
步骤 7:分析选项G
文章提到南极冰山是平坦的,像桌子一样漂浮,因此它们更容易移动,因此选项G是正确的。
步骤 8:分析选项H
文章提到冰山的绝缘是必要的,但如何绝缘冰山仍然是一个未解决的问题,因此选项H是正确的。
步骤 9:分析选项I
文章提到科学家认为在不久的将来运输冰山是可能的,因此选项I是正确的。
步骤 10:分析选项J
文章提到每年形成的冰山足以供应全世界一年的淡水,因此选项J是正确的。
步骤 11:分析选项K
文章提到冰山是免费的和非污染的,因此选项K是正确的。
步骤 12:分析选项L
文章提到科学家认为冰山作为解决世界水资源问题的方案是可行的,因此选项L是正确的。
根据文章内容,运输冰山存在许多工程问题,如冰山的形状、运输工具的选择、冰山的固定等,因此选项A是正确的。
步骤 2:分析选项B
文章提到,冰山到达目的地后,很少有港口深到足以储存它,因此选项B是正确的。
步骤 3:分析选项C
文章提到沙特阿拉伯对这个项目特别感兴趣,但没有说它是唯一感兴趣的国家,因此选项C是不正确的。
步骤 4:分析选项D
文章提到北极冰山的形状使得它们难以处理,因为大部分冰山都在水下,因此选项D是正确的。
步骤 5:分析选项E
文章提到北极冰山的形状使得它们难以处理,因为大部分冰山都在水下,因此选项E是正确的。
步骤 6:分析选项F
文章提到运输冰山存在许多问题,如冰山的形状、运输工具的选择、冰山的固定等,因此选项F是正确的。
步骤 7:分析选项G
文章提到南极冰山是平坦的,像桌子一样漂浮,因此它们更容易移动,因此选项G是正确的。
步骤 8:分析选项H
文章提到冰山的绝缘是必要的,但如何绝缘冰山仍然是一个未解决的问题,因此选项H是正确的。
步骤 9:分析选项I
文章提到科学家认为在不久的将来运输冰山是可能的,因此选项I是正确的。
步骤 10:分析选项J
文章提到每年形成的冰山足以供应全世界一年的淡水,因此选项J是正确的。
步骤 11:分析选项K
文章提到冰山是免费的和非污染的,因此选项K是正确的。
步骤 12:分析选项L
文章提到科学家认为冰山作为解决世界水资源问题的方案是可行的,因此选项L是正确的。