题目
If someone asks you to paint a picture of a robot,what will it look like?Like a person?We always think the robot looks like a person.But real robots have many different looks. Some robots have TV cameras as eyes.Some have something to help them touch.Many have computer brains.What robots look like depends on the job they have to do.Some can even change their parts so they can do different jobs. Robots can do boring jobs.They can do jobs no person can do,such as picking up hot metal.Robots don't get bored.They don't get tired.They don't worry about getting dirty. Some people are afraid that robots will take jobs away from people.But that won't happen.After all,people are in charge(掌管) of robots.People must remember that robots are good at some things and we are good at others. Some robots go around telling people that they don't have to be afraid of robots.These robots help people understand that robots can do dull jobs so people can do better ones.(1)The robots look like ____ .A.personsB.animalsC.many things(2)The underlined word "them" refer to ____ .A.eyes.B.robots.C.brains.(3)According to the passage,which statement is TRUE about robots? ____ A.They are dirty.B.They help people.C.They only have one look.(4)Some people are afraid ____ A.because they think some robots can talk to people.B.because they think some robots can pick up hot metal.C.because they think robots might take jobs away from people.(5)The main idea of this passage is ____ A.Robots have different looks.B.Some facts about robots.C.Robots can do many jobs.
If someone asks you to paint a picture of a robot,what will it look like?Like a person?We always think the robot looks like a person.But real robots have many different looks.
Some robots have TV cameras as eyes.Some have something to help them touch.Many have computer brains.What robots look like depends on the job they have to do.Some can even change their parts so they can do different jobs.
Robots can do boring jobs.They can do jobs no person can do,such as picking up hot metal.Robots don't get bored.They don't get tired.They don't worry about getting dirty.
Some people are afraid that robots will take jobs away from people.But that won't happen.After all,people are in charge(掌管) of robots.People must remember that robots are good at some things and we are good at others.
Some robots go around telling people that they don't have to be afraid of robots.These robots help people understand that robots can do dull jobs so people can do better ones.
(1)The robots look like ____ .
A.persons
B.animals
C.many things
(2)The underlined word "them" refer to ____ .
A.eyes.
B.robots.
C.brains.
(3)According to the passage,which statement is TRUE about robots? ____
A.They are dirty.
B.They help people.
C.They only have one look.
(4)Some people are afraid ____
A.because they think some robots can talk to people.
B.because they think some robots can pick up hot metal.
C.because they think robots might take jobs away from people.
(5)The main idea of this passage is ____
A.Robots have different looks.
B.Some facts about robots.
C.Robots can do many jobs.
Some robots have TV cameras as eyes.Some have something to help them touch.Many have computer brains.What robots look like depends on the job they have to do.Some can even change their parts so they can do different jobs.
Robots can do boring jobs.They can do jobs no person can do,such as picking up hot metal.Robots don't get bored.They don't get tired.They don't worry about getting dirty.
Some people are afraid that robots will take jobs away from people.But that won't happen.After all,people are in charge(掌管) of robots.People must remember that robots are good at some things and we are good at others.
Some robots go around telling people that they don't have to be afraid of robots.These robots help people understand that robots can do dull jobs so people can do better ones.
(1)The robots look like ____ .
A.persons
B.animals
C.many things
(2)The underlined word "them" refer to ____ .
A.eyes.
B.robots.
C.brains.
(3)According to the passage,which statement is TRUE about robots? ____
A.They are dirty.
B.They help people.
C.They only have one look.
(4)Some people are afraid ____
A.because they think some robots can talk to people.
B.because they think some robots can pick up hot metal.
C.because they think robots might take jobs away from people.
(5)The main idea of this passage is ____
A.Robots have different looks.
B.Some facts about robots.
C.Robots can do many jobs.
题目解答
答案
(1)细节理解题。根据But real robots have many different looks.(但是真正的机器人有很多不同的外观。)可知机器人看起来像很多东西。故选C。
(2)代词指代题。根据Some robots have TV cameras as eyes.Some have something to help them touch.(有些机器人有电视摄像机作为眼睛。有些机器人有东西可以帮助---触摸。)联系前句可猜测出下划线单单词them指代的是:机器人。故选B。
(3)推理判断题。根据They can do jobs no person can do,such as picking up hot metal.(他们可以做任何人都做不到的工作,比如捡热金属。)可推断出B选项"机器人可以帮助人们"表述正确,故选B。
(4)细节理解题。根据 Some people are afraid that robots will take jobs away from people.(有些人担心机器人会抢走人们的工作。)可知有些人担心,因为他们认为机器人可能会抢走人们的工作。故选C。
(5)主旨大意题。通读全文,根据We always think the robot looks like a person.But real robots have many different looks.(我们总是认为机器人看起来像人。但真正的机器人有很多不同的外观。)以及Robots can do boring jobs.They can do jobs no person can do,such as picking up hot metal.(机器人可以做无聊的工作。它们可以做任何人都做不到的工作,比如捡热金属。)可知这篇文章的主旨是:关于机器人的一些事实。故选B。
(2)代词指代题。根据Some robots have TV cameras as eyes.Some have something to help them touch.(有些机器人有电视摄像机作为眼睛。有些机器人有东西可以帮助---触摸。)联系前句可猜测出下划线单单词them指代的是:机器人。故选B。
(3)推理判断题。根据They can do jobs no person can do,such as picking up hot metal.(他们可以做任何人都做不到的工作,比如捡热金属。)可推断出B选项"机器人可以帮助人们"表述正确,故选B。
(4)细节理解题。根据 Some people are afraid that robots will take jobs away from people.(有些人担心机器人会抢走人们的工作。)可知有些人担心,因为他们认为机器人可能会抢走人们的工作。故选C。
(5)主旨大意题。通读全文,根据We always think the robot looks like a person.But real robots have many different looks.(我们总是认为机器人看起来像人。但真正的机器人有很多不同的外观。)以及Robots can do boring jobs.They can do jobs no person can do,such as picking up hot metal.(机器人可以做无聊的工作。它们可以做任何人都做不到的工作,比如捡热金属。)可知这篇文章的主旨是:关于机器人的一些事实。故选B。
解析
考查要点:
- 细节理解:根据文章直接提取信息,需定位关键句。
- 代词指代:结合上下文判断代词所指代的对象。
- 推理判断:通过文章隐含信息推断正确选项。
- 主旨大意:综合全文概括文章核心内容。
解题核心思路:
- 定位关键句:如第(1)题需抓住“real robots have many different looks”。
- 联系上下文:如第(2)题需结合前后句分析代词指代。
- 排除干扰项:如第(3)题需结合机器人功能排除错误选项。
第(1)题
关键句:
文中明确提到“But real robots have many different looks”(但真正的机器人有很多不同的外观)。
结论:机器人看起来像“many things”,故选C。
第(2)题
上下文分析:
原句为“Some have something to help them touch”(有些机器人有东西帮助它们触摸)。
前句提到“Some robots have TV cameras as eyes”(有些机器人用摄像头当眼睛),“them”指代前文的“robots”。
结论:选B。
第(3)题
推理判断:
- A选项“dirty”与文中“they don’t worry about getting dirty”矛盾。
- B选项“help people”符合“Robots can do jobs no person can do”(机器人能做人类无法完成的工作)。
- C选项“only have one look”与“many different looks”矛盾。
结论:选B。
第(4)题
关键句:
文中直接说明“Some people are afraid that robots will take jobs away from people”(担心机器人抢工作)。
结论:选C。
第(5)题
主旨概括:
文章从机器人外观、功能、与人类关系三方面介绍机器人,而非单一角度。
结论:选B。