题目
Microplastics,or tiny particles (微粒) of plastic that can be as small as one-thousandth of a millimeter,are found everywhere:in the ocean,in the air,and even in our food.Scientists have even discovered them in human body tissues like the heart,liver,and kidneys.While there's no clear evidence (证据) yet that microplastics harm human health,researchers are concerned about their possible effects. Plastic is made from oil or other petroleum products and is used to create a wide range of things,from water bottles and car parts to children's toys and clothing.Over time,heat,weather,and even animal digestion break down plastic into smaller pieces,creating microplastics. Researchers are still trying to understand how much plastic we might be taking in or consuming through our food and drinks.Many studies have found traces (痕迹) of plastics in the human body.Tracey Woodruff,a researcher at the University of California,San Francisco,noted that microplastics have been discovered in almost all body tissues studied. In 2022,a World Health Organization report stated that there was no clear risk to human health from microplastics,based on the evidence available.However,since research on this topic is relatively new,the full impact of microplastics on human health remains vague.Some studies suggest that plastics can cause inflammation and other bodily changes,likely increasing the risk of heart attacks. To reduce exposure (接触) to microplastics,researchers suggest several steps.Remove your shoes before entering your home to prevent spreading microplastics indoors.Choose home-prepared foods,especially fresh fruits and vegetables.Avoid heating foods in plastic containers and choose metal or glass water bottles instead of plastic ones.These simple actions can help reduce your contact with these tiny,and harmful particles.(1)What is paragraph 2 mainly about? ____ A.The rapid spread of microplastics.B.The forming process of microplastics.C.The benefits of plastics in various industries.D.The influence of plastics on the environment.(2)What does the underlined word "vague" in paragraph 4 probably mean? ____ A.Uncertain.B.Obvious.C.Unchanged.D.Far-reaching.(3)What is recommended to reduce exposure to microplastics according to the text? ____ A.Changing clothes after doing housework.B.Avoiding using plastic bags when shopping.C.Thinking twice before consuming processed foods.D.Replacing plastic containers with metal ones.(4)What's a suitable title for the text? ____ A.Are microplastics harmful?B.Should microplastics be removed from our life?C.Joint effort is needed to deal with microplastics.D.Microplastics are becoming a tough problem.
Microplastics,or tiny particles (微粒) of plastic that can be as small as one-thousandth of a millimeter,are found everywhere:in the ocean,in the air,and even in our food.Scientists have even discovered them in human body tissues like the heart,liver,and kidneys.While there's no clear evidence (证据) yet that microplastics harm human health,researchers are concerned about their possible effects.
Plastic is made from oil or other petroleum products and is used to create a wide range of things,from water bottles and car parts to children's toys and clothing.Over time,heat,weather,and even animal digestion break down plastic into smaller pieces,creating microplastics.
Researchers are still trying to understand how much plastic we might be taking in or consuming through our food and drinks.Many studies have found traces (痕迹) of plastics in the human body.Tracey Woodruff,a researcher at the University of California,San Francisco,noted that microplastics have been discovered in almost all body tissues studied.
In 2022,a World Health Organization report stated that there was no clear risk to human health from microplastics,based on the evidence available.However,since research on this topic is relatively new,the full impact of microplastics on human health remains vague.Some studies suggest that plastics can cause inflammation and other bodily changes,likely increasing the risk of heart attacks.
To reduce exposure (接触) to microplastics,researchers suggest several steps.Remove your shoes before entering your home to prevent spreading microplastics indoors.Choose home-prepared foods,especially fresh fruits and vegetables.Avoid heating foods in plastic containers and choose metal or glass water bottles instead of plastic ones.These simple actions can help reduce your contact with these tiny,and harmful particles.
(1)What is paragraph 2 mainly about? ____
A.The rapid spread of microplastics.
B.The forming process of microplastics.
C.The benefits of plastics in various industries.
D.The influence of plastics on the environment.
(2)What does the underlined word "vague" in paragraph 4 probably mean? ____
A.Uncertain.
B.Obvious.
C.Unchanged.
D.Far-reaching.
(3)What is recommended to reduce exposure to microplastics according to the text? ____
A.Changing clothes after doing housework.
B.Avoiding using plastic bags when shopping.
C.Thinking twice before consuming processed foods.
D.Replacing plastic containers with metal ones.
(4)What's a suitable title for the text? ____
A.Are microplastics harmful?
B.Should microplastics be removed from our life?
C.Joint effort is needed to deal with microplastics.
D.Microplastics are becoming a tough problem.
Plastic is made from oil or other petroleum products and is used to create a wide range of things,from water bottles and car parts to children's toys and clothing.Over time,heat,weather,and even animal digestion break down plastic into smaller pieces,creating microplastics.
Researchers are still trying to understand how much plastic we might be taking in or consuming through our food and drinks.Many studies have found traces (痕迹) of plastics in the human body.Tracey Woodruff,a researcher at the University of California,San Francisco,noted that microplastics have been discovered in almost all body tissues studied.
In 2022,a World Health Organization report stated that there was no clear risk to human health from microplastics,based on the evidence available.However,since research on this topic is relatively new,the full impact of microplastics on human health remains vague.Some studies suggest that plastics can cause inflammation and other bodily changes,likely increasing the risk of heart attacks.
To reduce exposure (接触) to microplastics,researchers suggest several steps.Remove your shoes before entering your home to prevent spreading microplastics indoors.Choose home-prepared foods,especially fresh fruits and vegetables.Avoid heating foods in plastic containers and choose metal or glass water bottles instead of plastic ones.These simple actions can help reduce your contact with these tiny,and harmful particles.
(1)What is paragraph 2 mainly about? ____
A.The rapid spread of microplastics.
B.The forming process of microplastics.
C.The benefits of plastics in various industries.
D.The influence of plastics on the environment.
(2)What does the underlined word "vague" in paragraph 4 probably mean? ____
A.Uncertain.
B.Obvious.
C.Unchanged.
D.Far-reaching.
(3)What is recommended to reduce exposure to microplastics according to the text? ____
A.Changing clothes after doing housework.
B.Avoiding using plastic bags when shopping.
C.Thinking twice before consuming processed foods.
D.Replacing plastic containers with metal ones.
(4)What's a suitable title for the text? ____
A.Are microplastics harmful?
B.Should microplastics be removed from our life?
C.Joint effort is needed to deal with microplastics.
D.Microplastics are becoming a tough problem.
题目解答
答案
(1)主旨大意题。根据第二段"Plastic is made from oil or other petroleum products and is used to create a wide range of things,from water bottles and car parts to children's toys and clothing.Over time,heat,weather,and even animal digestion break down plastic into smaller pieces,creating microplastics.(塑料是由石油或其他石油产品制成的,用于制造各种各样的东西,从水瓶、汽车零件到儿童玩具和服装。随着时间的推移,热量、天气,甚至动物的消化都会把塑料分解成更小的碎片,从而形成微塑料)"可知,本段主要讲述微塑料的形成过程。故选B项。
(2)A
词句猜测题。划线词句前文"In 2022,a World Health Organization report stated that there was no clear risk to human health from microplastics,based on the evidence available.However,since research on this topic is relatively new,the full impact of microplastics on human health(2022年,世界卫生组织的一份报告指出,根据现有证据,微塑料对人类健康没有明显的风险。然而,由于对这一主题的研究相对较新,微塑料对人类健康的全面影响)"说明世界卫生组织2022年的一份报告指出,根据现有证据微塑料对人类健康没有明显的风险。然而,因为对这一主题的研究相对较新,微塑料对人类健康的全面影响不能确定,从而推知划线词句"However,since research on this topic is relatively new,the full impact of microplastics on human health remains vague.(然而,因为对这一主题的研究相对较新,微塑料对人类健康的全面影响仍然vague.)"其中划线词应为"不明确的,不清楚的"的意思,与A项"uncertain"同义。故选A项。
(3)D
细节理解题。根据最后一段中"Avoid heating foods in plastic containers and choose metal or glass water bottles instead of plastic ones.(避免在塑料容器中加热食物,选择金属或玻璃瓶而不是塑料瓶)"可知,根据本文内容,为了减少接触微塑料,专家建议人们应该使用金属容器替代塑料容器。故选D项。
(4)A
主旨大意题。通读全文,根据第一段中"While there's no clear evidence (证据) yet that microplastics harm human health,researchers are concerned about their possible effects.(虽然目前还没有明确的证据表明微塑料会危害人类健康,但研究人员担心它们可能产生的影响)"和最后一段中"To reduce exposure (接触) to microplastics,researchers suggest several steps.(为了减少接触微塑料,研究人员提出了几个措施)"可知,本文主要讲述微塑料这一物质的相关情况,虽然没有明确的证据表明其对身体健康的不利影响,但是世界卫生组织和相关研究人员还是建议人们减少接触微塑料,因此A项"微塑料有害吗?"为最佳文章标题。故选A项。
(2)A
词句猜测题。划线词句前文"In 2022,a World Health Organization report stated that there was no clear risk to human health from microplastics,based on the evidence available.However,since research on this topic is relatively new,the full impact of microplastics on human health(2022年,世界卫生组织的一份报告指出,根据现有证据,微塑料对人类健康没有明显的风险。然而,由于对这一主题的研究相对较新,微塑料对人类健康的全面影响)"说明世界卫生组织2022年的一份报告指出,根据现有证据微塑料对人类健康没有明显的风险。然而,因为对这一主题的研究相对较新,微塑料对人类健康的全面影响不能确定,从而推知划线词句"However,since research on this topic is relatively new,the full impact of microplastics on human health remains vague.(然而,因为对这一主题的研究相对较新,微塑料对人类健康的全面影响仍然vague.)"其中划线词应为"不明确的,不清楚的"的意思,与A项"uncertain"同义。故选A项。
(3)D
细节理解题。根据最后一段中"Avoid heating foods in plastic containers and choose metal or glass water bottles instead of plastic ones.(避免在塑料容器中加热食物,选择金属或玻璃瓶而不是塑料瓶)"可知,根据本文内容,为了减少接触微塑料,专家建议人们应该使用金属容器替代塑料容器。故选D项。
(4)A
主旨大意题。通读全文,根据第一段中"While there's no clear evidence (证据) yet that microplastics harm human health,researchers are concerned about their possible effects.(虽然目前还没有明确的证据表明微塑料会危害人类健康,但研究人员担心它们可能产生的影响)"和最后一段中"To reduce exposure (接触) to microplastics,researchers suggest several steps.(为了减少接触微塑料,研究人员提出了几个措施)"可知,本文主要讲述微塑料这一物质的相关情况,虽然没有明确的证据表明其对身体健康的不利影响,但是世界卫生组织和相关研究人员还是建议人们减少接触微塑料,因此A项"微塑料有害吗?"为最佳文章标题。故选A项。