阅读理解 Our skins let us know whether the air is wet or dry, whether surfaces are wet without being sticky or slippery(滑). From the light pressure, we can know how deeply a finger is pushed into water at body temperature, even if the finger is in a rubber glove which keeps the skin completely dry. Many other animals, with highly sensitive skins, appear to be able to learn skill more about their environment. Often they do so without employing any of the five senses. By examining the abilities of other members of the animal kingdom, we come to realize that a human being has far more possibilities than those are made use of. We give not enough care to ever so many of our senses in paying particular attention to the five major ones. At the same time, a comparison between animals and man draws attention to the limitations of each sense. The part of the spectrum(光谱) seen by us men as red is non-existent for honey-bees. But a bee can see far more in flowers than we, because the ultra-violet(紫外线) to which our eyes are blind is a stimulating part of the insects spectrum, and for honey-bees at least, make up a separate color. 1.From the passage we realize that ________. [ ] A.man has far more senses than the five major ones B.man has a few more senses than animals C.man has as many senses as animals D.man has fully made use of his senses 2.We can realize how deeply a finger is put into water at body temperature ________. [ ] A.from the sense of direct touch B.through the difference in temperature C.through skin touch D.from the difference of the pressure 3.The underlined phrase “sensitive skins” in the first paragraph most probably means “________”. [ ] A.skins that are quick to feel and react B.skins that are very soft C.skins that are completely dry D.skins that are sticky and slippery 4.Which is the main idea of the passage? [ ] A.All senses have their limitation. B.Insects are more sensitive to colors than man. C.Man has not made full use of all his senses. D.Man is not as good as animals in leaning about the environment.
阅读理解
Our skins let us know whether the air is wet or dry, whether surfaces are wet without being sticky or slippery(滑). From the light pressure, we can know how deeply a finger is pushed into water at body temperature, even if the finger is in a rubber glove which keeps the skin completely dry. Many other animals, with highly sensitive skins, appear to be able to learn skill more about their environment. Often they do so without employing any of the five senses.
By examining the abilities of other members of the animal kingdom, we come to realize that a human being has far more possibilities than those are made use of. We give not enough care to ever so many of our senses in paying particular attention to the five major ones. At the same time, a comparison between animals and man draws attention to the limitations of each sense. The part of the spectrum(光谱) seen by us men as red is non-existent for honey-bees. But a bee can see far more in flowers than we, because the ultra-violet(紫外线) to which our eyes are blind is a stimulating part of the insects spectrum, and for honey-bees at least, make up a separate color.
1.From the passage we realize that ________.
[ ]
A.man has far more senses than the five major ones
B.man has a few more senses than animals
C.man has as many senses as animals
D.man has fully made use of his senses
2.We can realize how deeply a finger is put into water at body temperature ________.
[ ]
A.from the sense of direct touch
B.through the difference in temperature
C.through skin touch
D.from the difference of the pressure
3.The underlined phrase “sensitive skins” in the first paragraph most probably means “________”.
[ ]
A.skins that are quick to feel and react
B.skins that are very soft
C.skins that are completely dry
D.skins that are sticky and slippery
4.Which is the main idea of the passage?
[ ]
A.All senses have their limitation.
B.Insects are more sensitive to colors than man.
C.Man has not made full use of all his senses.
D.Man is not as good as animals in leaning about the environment.
题目解答
答案
解析
文章主要讨论了人类和其他动物的感官能力,以及人类在使用感官方面的局限性。文章指出,人类的皮肤可以感知空气的湿度、表面的湿滑程度以及手指在水中的深度,即使手指戴有橡胶手套。此外,文章还提到其他动物的皮肤更为敏感,能够感知更多的环境信息。文章还指出,人类在使用感官方面存在局限性,而昆虫对颜色的感知能力比人类更强。
步骤 2:分析问题1
问题1询问从文章中我们能了解到什么。根据文章内容,人类有比五大感官更多的感官,但并未充分利用。因此,选项A(人类有比五大感官更多的感官)是正确的。
步骤 3:分析问题2
问题2询问我们如何知道手指在体温水中的深度。根据文章内容,我们可以通过皮肤感知到的轻压来判断手指在水中的深度。因此,选项D(从压力的差异)是正确的。
步骤 4:分析问题3
问题3询问“sensitive skins”在第一段中的含义。根据上下文,敏感的皮肤是指能够快速感知和反应的皮肤。因此,选项A(能够快速感知和反应的皮肤)是正确的。
步骤 5:分析问题4
问题4询问文章的主要思想。根据文章内容,人类并未充分利用所有的感官。因此,选项C(人类并未充分利用所有的感官)是正确的。