When an airplane was on fire and landed at the airport safely, many passengers on the plane were not in a hurry to exit the plane. These people were warned to leave their belongings and just get out. Instead, many of them reached up into the overhead cases and got their bags before they left the plane.We might react in the same way, but experts say it’s the wrong thing to do. We waste too much time getting our things, and whilst we’re trying to get out of the plane, the bags can block the way to the exit, or people can fall over the bags and injure themselves.Some experts think airlines should lock these cases, but many people think this would be very unpopular because passengers want to be able to get things out of their bags during the flight.Everyone agrees that in a life or death situation, our material things are not important.1.What do many passengers usually do in case of a risky landing?A) Become frustrated not knowing what to do.B) Leave their bags according to the warning.C) Leave the plane right away in a great hurry.D) Get their belongings before leaving the plane.2.Why do experts say it’s wrong to get personal belongings?A) To do this will cause some tragic death.B) To do this will block the overhead cases.C) To do this will damage personal belongings.D) To do this will waste too much time getting off.3.What has been agreed on by everyone?A) People shouldn’t get things during the flight.B) Airlines should lock all these cases on plane.C) Life is always more important than materials.D) Materials are always more important than life.
题目解答
答案
解析
题目考察内容
本文是一篇关于飞机紧急着陆时乘客行为的阅读理解,主要考察对细节信息的理解和提取能力。
第1题解析
题目:When an airplane was on fire and landed at the airport safely, many passengers on the plane were not in a hurry to exit the plane. These people were warned to leave their belongings and just get out. Instead, many of them reached up into the overhead cases cases and got their bags before they left the plane.(当飞机着火并安全着陆时,许多乘客并不急着下飞机。有人警告他们留下行李赶紧离开,但他们反而伸手去拿头顶行李再走。)
问题:What do many passengers usually do in case of a risky landing?(在危险着陆时,许多乘客通常会做什么?)
选项分析:
- A) 变得沮丧不知所措:文中未提及,错误。
- B) 按警告留下行李:这是“被警告该做的”,但实际乘客“反而”拿行李,与文意相反。
- C) 急忙下飞机:文中说“were not in a hurry to exit”,矛盾。
- D) 下飞机前拿行李:与文中“many of them reached up into the overhead cases and got their bags before they left”完全一致。
第2题解析
题目:We might react in the same way, but experts say it’s the wrong thing to do. We waste too much time getting our things, and whilst we’re trying to get out of the plane, the bags can block the way to the exit, or people can fall over the bags and injure themselves.(专家说拿行李是错的,因为浪费时间,且行李会阻塞出口或致人摔倒受伤。)
问题:Why do experts say it’s wrong to get personal belongings?(专家为何说拿私人物品是错的?)
选项分析:
- A) 导致悲剧死亡:文中说“injure themselves”(受伤),未提“tragic death”(悲剧死亡),过度推断。
- B) 阻塞头顶行李架:文中说“block the way to the exit”(阻塞出口),非“overhead cases”(行李架),张冠李戴。
- C) 损坏个人物品:文中未提及,无中生有。
- D) 浪费太多时间下飞机:与文中“We waste too much time getting our things”直接对应,且“block the way”是次要原因,“waste time”是首要原因,选项D更准确。
第3题解析
题目:Everyone agrees that in a life or death situation, our material things are not important.(所有人都同意:在生死关头,物质东西不重要。)
问题:What has been agreed on by everyone?(所有人达成一致的是什么?)
选项分析:
- A) 飞行中不能拿东西:文中说“passengers want to be able to get things out of their bags during the flight”(乘客想拿,且这不是“everyone agrees”的内容,无依据。
- B) 航空公司应锁行李架:这是“some experts think”,非“everyone agrees”,且文中说“many people think this would be very unpopular”,矛盾。
- C) 生命总是比物质重要:与“material things are not important in life or death situation”一致,“life more important than materials”是同义转换。
- D) 物质总比生命重要:与文意完全相反。