Some pessimistic (悲观主义的)experts feel that the automobile is bound to fall intodisuse. They see a day in the not-too-distant future when all autos will beabandoned and allowed to rust. Others authorities, however, think the auto ishere to stay. They hold that the car will remain a leading means of urbantravel in the foreseeable future.The motorcar will undoubtedly changesignificantly over the next 30 years. It should become smaller, safer, and moreeconomical, and should not be powered by the gasoline engine. The car of thefuture should be far more pollution-free than present types.Regardless of its power sources, the autoin the future will still be the main problem in urban traffic congestion (拥挤). One proposed solution to this problem is theautomated highway system.When the auto enters the highway system, aretractable (可伸缩的)arm will drop from the auto and makecontact with a rail, which is similar to those powering subway trainselectrically. Once attached to the rail, the car will become electricallypowered from the system, and control of the vehicle will pass to a centralcomputer. The computer will then monitor all of the car’s movements.The driver will use a telephone to dialinstructions about his destination into the system. The computer will calculatethe best route, and reserve space for the car all the way to the correct exitfrom the highway. The driver will then be free to relax and wait for the buzzer(蜂鸣器) that will warn him of his coming exit. Itis estimated that an automated highway will be able to handle 10,000 vehiclesper hour, compared with the 1,500 to 2,000 vehicles that can be carried by apresent-day highway.32. What is the author’smain concern?A. How to provide automobiles pollution-free.B. How to make smaller and safer automobilesC. How to solve the problem of traffic jams.D. How to develop an automated subway system.33. What provides autoswith electric power in an automated highway system?A. A rail. B.An engine.C. A retractable arm. D.A computer controller.34. In an automated highwaysystem, all the drivers needs to do is ________.A. keeping in the right laneB. waiting to arrive at his destinationC. keeping in constant touch with the computer centerD. informing the system of his destination by phone35. What is the author’sattitude toward the future of autos?A. Disappointed. B.Pessimistic. C.Optimistic. D. Cautious.
Some pessimistic (悲观主义的)experts feel that the automobile is bound to fall into disuse. They see a day in the not-too-distant future when all autos will be abandoned and allowed to rust. Others authorities, however, think the auto is here to stay. They hold that the car will remain a leading means of urban travel in the foreseeable future.
The motorcar will undoubtedly change significantly over the next 30 years. It should become smaller, safer, and more economical, and should not be powered by the gasoline engine. The car of the future should be far more pollution-free than present types.
Regardless of its power sources, the auto in the future will still be the main problem in urban traffic congestion (拥挤). One proposed solution to this problem is the automated highway system.
When the auto enters the highway system, a retractable (可伸缩的)arm will drop from the auto and make contact with a rail, which is similar to those powering subway trains electrically. Once attached to the rail, the car will become electrically powered from the system, and control of the vehicle will pass to a central computer. The computer will then monitor all of the car’s movements.
The driver will use a telephone to dial instructions about his destination into the system. The computer will calculate the best route, and reserve space for the car all the way to the correct exit from the highway. The driver will then be free to relax and wait for the buzzer (蜂鸣器) that will warn him of his coming exit. It is estimated that an automated highway will be able to handle 10,000 vehicles per hour, compared with the 1,500 to 2,000 vehicles that can be carried by a present-day highway.
32. What is the author’s main concern?
A. How to provide automobiles pollution-free.
B. How to make smaller and safer automobiles
C. How to solve the problem of traffic jams.
D. How to develop an automated subway system.
33. What provides autos with electric power in an automated highway system?
A. A rail. B. An engine.
C. A retractable arm. D. A computer controller.
34. In an automated highway system, all the drivers needs to do is ________.
A. keeping in the right lane
B. waiting to arrive at his destination
C. keeping in constant touch with the computer center
D. informing the system of his destination by phone
35. What is the author’s attitude toward the future of autos?
A. Disappointed. B. Pessimistic. C. Optimistic. D. Cautious.
题目解答
答案
【答案】
28.C
29.A
30.D
31.C
【解析】
试题分析:本文是一篇说明文,在未来的某一天,汽车必将改变。汽车将会变化成为什么样子的呢?
28.C细节题。第三段第一句Regardless of its power sources, the auto in the future will still be the main problem in urban traffic congestion (拥挤)。不管能源问题,未来汽车的主要问题还是在城市交通拥挤。故选C
29.A细节题。第四段第三句Once attached to the rail, the car will become electrically powered from the system,一旦连接上轨道,汽车将会与系统通电。故选A
30.D细节题。最后一段第一句The driver will use a telephone to dial instructions about his destination into the system.司机将会使用电话将目的地的指令输入系统。故选D.
31.C分析推断题。从全文来看,作者首先提出有的人认为汽车会被淘汰,但是有的人却认为汽车一定会存在,作者从汽车会存在的角度展开说明了将来的汽车会怎样,表现出积极的态度,故选C
考点:考察说明文阅读
解析
考查要点:
- 主旨大意题(第32题):需抓住文章核心讨论点,明确作者主要关注的问题。
- 细节理解题(第33、34题):需根据文章具体描述,精准定位关键信息。
- 态度判断题(第35题):通过文章整体语气和内容,推断作者对未来的看法。
解题核心思路:
- 第32题:通读全文,重点关注反复出现的关键词(如“urban traffic congestion”)和段落主题句。
- 第33、34题:通过定位关键细节(如“automated highway system”相关描述)直接匹配选项。
- 第35题:结合文章对“automobile未来前景”的描述,判断作者是否持积极态度。
第32题
关键句:
- Regardless of its power sources, the auto in the future will still be the main problem in urban traffic congestion(第三段首句)。
- One proposed solution to this problem is the automated highway system(第三段末句)。
分析:文章多次提到“交通拥堵”是未来汽车面临的核心问题,并提出“自动化高速公路”作为解决方案。因此,作者的主要关注点是解决交通拥堵问题。
第33题
关键句:
- Once attached to the rail, the car will become electrically powered from the system(第四段第3句)。
分析:文中明确说明,汽车通过与轨道(rail)连接获得电力驱动,因此正确答案为A。
第34题
关键句:
- The driver will use a telephone to dial instructions about his destination into the system(第五段第1句)。
- The driver will then be free to relax and wait for the buzzer(第五段末句)。
分析:司机只需通过电话告知目的地,其余操作由系统自动完成,因此正确答案为D。
第35题
关键句:
- The car of the future should be far more pollution-free than present types(第三段第2句)。
- The computer will calculate the best route, and reserve space for the car all the way to the correct exit(第五段第2句)。
分析:文章详细描述了未来汽车的改进方向(更环保、自动化驾驶)和具体解决方案(自动化高速公路),体现了作者对汽车未来的乐观态度。