题目
An eagle tried to fly away with a terrified boy at a popular wildlife show in central Australia.A crowd of frightened onlookers watched the enormous bird latch its claws on to the screaming boy’s head during a show at Alice Springs Desert Park.The boy—believed to be between six and eight years old—escaped with a “superficial” injury to his face.Christine O’Connell from Horsham in Victoria State was visiting the park with her husband on 6 July when the attack occurred.“A fellow who was sitting closer said the little boy kept running his zipper up and down,” said Mrs. O’Connell, who caught the attack on her camera.Distracted by the noise, the eagle grabbed the boy’s green hoodie and attempted to lift him away before park staff moved in.The attack left the boy crying and bleeding, but his injuries were not severe.1.What is the news mainly about?A) An eagle carrying off a terrified boy.B) A boy being saved by many people.C) A boy being attacked at Springs Desert Park.D) A woman catching an attack on her camera.2.What do we learn about the boy from the news?A) His camera saved him from the eagle.B) His injuries in the face were serious.C) He was attacked by an eagle on June 6.D) He might be between six and eight years old.
An eagle tried to fly away with a terrified boy at a popular wildlife show in central Australia.A crowd of frightened onlookers watched the enormous bird latch its claws on to the screaming boy’s head during a show at Alice Springs Desert Park.The boy—believed to be between six and eight years old—escaped with a “superficial” injury to his face.Christine O’Connell from Horsham in Victoria State was visiting the park with her husband on 6 July when the attack occurred.“A fellow who was sitting closer said the little boy kept running his zipper up and down,” said Mrs. O’Connell, who caught the attack on her camera.Distracted by the noise, the eagle grabbed the boy’s green hoodie and attempted to lift him away before park staff moved in.The attack left the boy crying and bleeding, but his injuries were not severe.1.What is the news mainly about?A) An eagle carrying off a terrified boy.B) A boy being saved by many people.C) A boy being attacked at Springs Desert Park.D) A woman catching an attack on her camera.2.What do we learn about the boy from the news?A) His camera saved him from the eagle.B) His injuries in the face were serious.C) He was attacked by an eagle on June 6.D) He might be between six and eight years old.
题目解答
答案
1、答案:A2、答案:D
解析
1. 第一题考查要点:本题要求学生理解新闻的主要内容,抓住文章的核心事件。关键在于识别文章中最突出的事件,而非次要细节。
2. 第二题考查要点:本题考查学生对具体细节的捕捉能力,需结合文章中的明确信息排除干扰选项,注意时间、人物特征等关键数据。
第1题
核心思路:文章开篇即点明事件——“一只鹰试图叼走一个男孩”,后续描述均为对此事件的展开。选项A“一只鹰叼走一个男孩”直接对应文章主旨,其他选项(如“被救”“地点”“拍摄”)均为事件的分支或背景信息。
错误选项分析:
- B选项“被许多人救下”未突出事件本质(鹰叼人);
- C选项“地点”是背景信息;
- D选项“拍摄”是旁观者的动作,非新闻主体。
第2题
核心思路:需定位文章中关于男孩的直接描述。文中明确提到“the boy—believed to be between six and eight years old”,直接对应选项D。
错误选项分析:
- A选项混淆了男孩与拍摄者Christine的角色;
- B选项与文中“superficial injury”矛盾;
- C选项日期错误(事件发生在7月6日,非6月6日)。