题目
Many people take a nap(午休) in the afternoon.(1) ____ .Sleeping for the right amount of time may help you maximize(使……增至最大限度) these advantages.So how long is the perfect nap?Here are the best lengths for a nap for different people. Siesta time (2) ____ .The word is from the Latin word sexta,meaning sixth hour,so six hours after sunrise is the time to take a sleep for people to relax,which means a short nap between 10 and 30 minutes.It may improve your ability to learn and think clearly as well as improve heart health. Power nap This nap is about 10 to 20 minutes.It may help reduce tired feelings.Here is a perfect example of a helpful power nap.If you take a long drive,(3) ____ .This would give you energy.especially if you are feeling sleepy. Short-term nap This nap is anywhere from 30 minutes to 60 minutes and it may cause uncomfortable feelings upon awakening.However,this amount of sleep time slows down the brain waves.(4) ____ .This may offer an improved ability to remember places,names,faces,and facts. Rapid eye movement(REM) nap You will reach a full sleep cycle(周期) complete with rapid eye movement and dreams during a 90-minute nap.In fact,at night,your body will complete five such stages of the sleep cycle a few times.(5) ____ .Those who can benefit from an hour- long afternoon nap are older adults.A.s a result,it helps with memory.B.Try to make it a little shorter and stick to itC.Each of these cycles takes from 90 to 100 minutes.D.An afternoon nap gives you energy and lifts your spiritE.it's better for you to nap for 20 minutes before movingF.Follow the origin of the word siesta to know more about nap timeG.it's necessary for you to have a good sleep before having a long trip
Many people take a nap(午休) in the afternoon.(1) ____ .Sleeping for the right amount of time may help you maximize(使……增至最大限度) these advantages.So how long is the perfect nap?Here are the best lengths for a nap for different people.
Siesta time
(2) ____ .The word is from the Latin word sexta,meaning sixth hour,so six hours after sunrise is the time to take a sleep for people to relax,which means a short nap between 10 and 30 minutes.It may improve your ability to learn and think clearly as well as improve heart health.
Power nap
This nap is about 10 to 20 minutes.It may help reduce tired feelings.Here is a perfect example of a helpful power nap.If you take a long drive,(3) ____ .This would give you energy.especially if you are feeling sleepy.
Short-term nap
This nap is anywhere from 30 minutes to 60 minutes and it may cause uncomfortable feelings upon awakening.However,this amount of sleep time slows down the brain waves.(4) ____ .This may offer an improved ability to remember places,names,faces,and facts.
Rapid eye movement(REM) nap
You will reach a full sleep cycle(周期) complete with rapid eye movement and dreams during a 90-minute nap.In fact,at night,your body will complete five such stages of the sleep cycle a few times.(5) ____ .Those who can benefit from an hour- long afternoon nap are older adults.
A.s a result,it helps with memory.
B.Try to make it a little shorter and stick to it
C.Each of these cycles takes from 90 to 100 minutes.
D.An afternoon nap gives you energy and lifts your spirit
E.it's better for you to nap for 20 minutes before moving
F.Follow the origin of the word siesta to know more about nap time
G.it's necessary for you to have a good sleep before having a long trip
Siesta time
(2) ____ .The word is from the Latin word sexta,meaning sixth hour,so six hours after sunrise is the time to take a sleep for people to relax,which means a short nap between 10 and 30 minutes.It may improve your ability to learn and think clearly as well as improve heart health.
Power nap
This nap is about 10 to 20 minutes.It may help reduce tired feelings.Here is a perfect example of a helpful power nap.If you take a long drive,(3) ____ .This would give you energy.especially if you are feeling sleepy.
Short-term nap
This nap is anywhere from 30 minutes to 60 minutes and it may cause uncomfortable feelings upon awakening.However,this amount of sleep time slows down the brain waves.(4) ____ .This may offer an improved ability to remember places,names,faces,and facts.
Rapid eye movement(REM) nap
You will reach a full sleep cycle(周期) complete with rapid eye movement and dreams during a 90-minute nap.In fact,at night,your body will complete five such stages of the sleep cycle a few times.(5) ____ .Those who can benefit from an hour- long afternoon nap are older adults.
A.s a result,it helps with memory.
B.Try to make it a little shorter and stick to it
C.Each of these cycles takes from 90 to 100 minutes.
D.An afternoon nap gives you energy and lifts your spirit
E.it's better for you to nap for 20 minutes before moving
F.Follow the origin of the word siesta to know more about nap time
G.it's necessary for you to have a good sleep before having a long trip
题目解答
答案
细节推理题。
(1)根据前句Sleeping for the right amount of time may help you maximize(使……增至最大限度) these advantages.(适当的睡眠时间可以帮助你最大限度地发挥这些优势。)可知说的是午睡的好处,结合选项,应说"午睡能让你精力充沛,精神振奋。"故选D。
(2)根据后句The word is from the Latin word sexta,meaning sixth hour,so six hours after sunrise is the time to take a sleep for people to relax,which means a short nap between 10 and 30 minutes.(这个词来自拉丁语sexta,意思是第六小时,所以日出后的六小时是人们休息的时间,也就是10到30分钟的小睡。)可知说的是词的由来,结合选项,应说"遵循"午睡"一词的由来,了解更多关于午睡时间的信息。"故选F。
(3)根据前句Here is a perfect example of a helpful power nap.If you take a long drive,(这里有一个很好的例子,可以帮助你进行有力的小睡。如果你开长途车,)可知说的是开车时间长,要睡一会,结合选项,应说"你最好先睡20分钟再动。"故选E。
(4)根据后句This may offer an improved ability to remember places,names,faces,and facts.(这可能会提高记忆地点、姓名、面孔和事实的能力。)可知说的是帮助记忆,结合选项,应说"因此,它有助于记忆。"故选A。
(5)根据前句In fact,at night,your body will complete five such stages of the sleep cycle a few times.(事实上,在晚上,你的身体会多次完成睡眠周期的五个阶段。)可知说的是睡眠周期,结合选项,应说"这些循环中的每一个都需要90到100分钟。"故选C。
(1)根据前句Sleeping for the right amount of time may help you maximize(使……增至最大限度) these advantages.(适当的睡眠时间可以帮助你最大限度地发挥这些优势。)可知说的是午睡的好处,结合选项,应说"午睡能让你精力充沛,精神振奋。"故选D。
(2)根据后句The word is from the Latin word sexta,meaning sixth hour,so six hours after sunrise is the time to take a sleep for people to relax,which means a short nap between 10 and 30 minutes.(这个词来自拉丁语sexta,意思是第六小时,所以日出后的六小时是人们休息的时间,也就是10到30分钟的小睡。)可知说的是词的由来,结合选项,应说"遵循"午睡"一词的由来,了解更多关于午睡时间的信息。"故选F。
(3)根据前句Here is a perfect example of a helpful power nap.If you take a long drive,(这里有一个很好的例子,可以帮助你进行有力的小睡。如果你开长途车,)可知说的是开车时间长,要睡一会,结合选项,应说"你最好先睡20分钟再动。"故选E。
(4)根据后句This may offer an improved ability to remember places,names,faces,and facts.(这可能会提高记忆地点、姓名、面孔和事实的能力。)可知说的是帮助记忆,结合选项,应说"因此,它有助于记忆。"故选A。
(5)根据前句In fact,at night,your body will complete five such stages of the sleep cycle a few times.(事实上,在晚上,你的身体会多次完成睡眠周期的五个阶段。)可知说的是睡眠周期,结合选项,应说"这些循环中的每一个都需要90到100分钟。"故选C。
解析
本题为细节推理题,考查学生根据上下文逻辑关系选择合适句子的能力。解题核心在于理解段落主题,分析空格前后文的逻辑关系,并匹配选项中与之衔接最自然的句子。需注意不同段落的关键词(如“siesta”“power nap”等),抓住时间长度、生理效应、记忆功能等关键信息。
第(1)题
前文提到“适当睡眠时间能最大化午休的优势”,后文引出不同午休时长的建议。选项D“午睡能让你精力充沛,精神振奋”直接点明午休的积极效果,与前文“优势”呼应,自然引出下文。
第(2)题
后文解释“siesta”来自拉丁语“sexta”(第六小时),并说明午休时间。选项F“遵循‘siesta’一词的由来,了解更多关于午睡时间的信息”引出词源解释,与后文内容形成逻辑连贯。
第(3)题
前文提到“长时间驾驶时,短暂停顿休息”,后文强调“获得能量”。选项E“你最好先睡20分钟再动身”具体建议与驾驶场景匹配,符合“power nap”的核心作用。
第(4)题
后文指出“提升记忆地点、姓名等能力”。选项A“因此,它有助于记忆”总结前文的脑波减速效应,直接引出记忆功能提升的结果。
第(5)题
前文说明“90分钟午睡完成完整睡眠周期”,后文提到“夜间完成多个周期”。选项C“每个周期需要90到100分钟”补充完整睡眠周期的时间范围,与前文形成数据衔接。