阅读理解 The first robots were invented in the 1920s. Robots have appeared in many American films. In some films, they are stronger, faster and cleverer than people. In real life, robots are mainly used in factories. They do some dangerous and difficult jobs for humans. Robots also help disabled people, for example, blind people. Today many blind people have a guide (向导) dog to help them. In the future, guide dogs might be robot dogs. One kind of robot guide dog has wheels. It moves in front of the owner. It is very clever. It knows the speed of its owner's walk. The owner wears a special belt (带子). This belt sends instructions to the owner from the dog, such as“Stop here” “Turn left”or“Turn right”. In the United States, another kind of robot helps disabled people to take care of themselves in their daily life. The robot hears the sound of its owner's voice. It follows instructions such as “Turn the page”or“Make a cup of coffee”. Robots are also used in American hospitals. They can do simple jobs. At one hospital, for example, a robot takes meals from the kitchen to patients' rooms. It never gets lost because this robot has a map of the hospital in its computer memory. Though robots can help people in many different ways, they will never take the place of humans.1. From the passage, we know robots cannot be .A. dangerous animalsB. factory workersC. guide dogsD. hospital helpers2. A robot guide dog .A. goes in front of blind peopleB. walks side by side with blind peopleC. has a map in its headD. helps patients with their meals3. The underlined word“disabled”means .A. 不能的B. 有害的C. 失灵的D. 残疾的4. Some disabled people need robots' help to .A. take care of themselvesB. talk to other peopleC. become scientistsD. do dangerous jobs5. In the passage, the writer wants to tell us that .A. robots are stronger and cleverer than humansB. disabled people cannot look after themselves without the robotsC. robots will take the place of humans some day in the futureD. robots can help humans in many different ways
阅读理解
The first robots were invented in the 1920s. Robots have appeared in many American films. In some films, they are stronger, faster and cleverer than people. In real life, robots are mainly used in factories. They do some dangerous and difficult jobs for humans. Robots also help disabled people, for example, blind people. Today many blind people have a guide (向导) dog to help them. In the future, guide dogs might be robot dogs. One kind of robot guide dog has wheels. It moves in front of the owner. It is very clever. It knows the speed of its owner's walk. The owner wears a special belt (带子). This belt sends instructions to the owner from the dog, such as“Stop here” “Turn left”or“Turn right”. In the United States, another kind of robot helps disabled people to take care of themselves in their daily life. The robot hears the sound of its owner's voice. It follows instructions such as “Turn the page”or“Make a cup of coffee”. Robots are also used in American hospitals. They can do simple jobs. At one hospital, for example, a robot takes meals from the kitchen to patients' rooms. It never gets lost because this robot has a map of the hospital in its computer memory. Though robots can help people in many different ways, they will never take the place of humans.
1. From the passage, we know robots cannot be .
A. dangerous animals
B. factory workers
C. guide dogs
D. hospital helpers
2. A robot guide dog .
A. goes in front of blind people
B. walks side by side with blind people
C. has a map in its head
D. helps patients with their meals
3. The underlined word“disabled”means .
A. 不能的
B. 有害的
C. 失灵的
D. 残疾的
4. Some disabled people need robots' help to .
A. take care of themselves
B. talk to other people
C. become scientists
D. do dangerous jobs
5. In the passage, the writer wants to tell us that .
A. robots are stronger and cleverer than humans
B. disabled people cannot look after themselves without the robots
C. robots will take the place of humans some day in the future
D. robots can help humans in many different ways
题目解答
答案
第一个机器人是在二十世纪20年代被发明的。在美国的许多电影中,他们比人更强,更快,更聪明。在实际生活中,机器人主要被用在工厂里,做一些危险而又困难的工作。机器人也可以帮助残疾人或者病人。
1.根据文章中In real life, robots are mainly used in factories.可知机器人可做工厂工人;根据Robots also help disabled people.可知可帮助残疾人;根据Robots are also used in American hospitals.可知机器人能帮助病人。由此可知本题答案。
2.根据It moves in front of the owner.可知机器人走在盲人的前面。
3.根据文章Robots also help disabled people, for example, blind people.中举例的是盲人,故disabled指“残疾的”。
4.根据In the United States, another kind of robot helps disabled people to take care of themselves in their daily life.可知答案。
5.根据文中robots can help people in many different ways可知机器人在许多不同的方面帮助人类。
1.A;2.A;3.D;4.A;5.D.
解析
本文是一篇说明文,主要介绍了机器人的发明历史、在现实生活中的应用场景(如工厂、帮助残疾人、医院等),以及强调机器人虽然能帮助人类但不会取代人类。
1. 细节理解题
根据文章内容内容:
- “In real life, robots are mainly used in factories.” 说明机器人可作为工厂工人(B选项正确);
- “In the future, guide dogs might be robot dogs.” 说明机器人可作为导盲犬(C选项正确);
- “Robots are also used in American hospitals.” 说明可作为医院助手(D选项正确);
- 全文未提及机器人是“危险动物”(A选项错误)。
答案:A
2. 细节理解题
根据文中文中对机器人导盲犬的描述:“One kind of robot guide dog... It moves in front of the owner.” 它在主人前面移动”,可知A选项“走在盲人前面”正确;
B选项“并排走”错误;C选项“头部有地图在脑子里”是医院机器人的特点(“has a map of the hospital in its computer memory”),非导盲犬;D选项“帮病人送饭”是医院机器人的功能,错误。
答案:A
3. 词义猜测题
根据上下文:“Robots also help disabled people, for example, blind people.”(机器人帮助……人,例如盲人),“盲人”属于残疾人,故“disabled意为“残疾的”,D选项正确。
答案:D
4. 细节理解题
根据文中:“another kind of robot helps disabled people to take care of themselves in their daily life.” 可知机器人帮助残疾人“照顾自己”(A选项正确);
B、C、D均未提及。
答案:A
5. 主旨大意题
文章结尾明确指出:“Though robots can help people in many different ways, they will never take the place of humans.” 核心是强调机器人能在多方面帮助人类(D选项正确);
A选项“机器人比人类更强壮聪明”是电影中的描述,非现实;B选项“没有机器人残疾人无法照顾自己”过于绝对”;C选项“未来取代人类”与结尾相反。
答案:D