题目
July 21st,2007 was a typical English summer's day-it rained for 24 hours! As usual, I rushed home from work at midday to check on the house. Nothing was amiss. By the time I left work at 5 pm, however,the road into our village was flooded. Our house had never been flooded but, as I opened the front door, a wave of water greeted me. Thank God the kids weren't with me, because the house was 5 feet deep in water. We lost everything downstairs. And the plaster had to be torn off the walls, ceilings pulled down. At first we tried to push on through. We didn't want to move the children out of home, so we camped upstairs. We put a sheet of plastic across the floor to protect us from the damp. But after three months, we felt very sick, so we moved to a wooden house in a park. The house was small, but at first we were all just delighted to be in a new place. Unfortunately, things took longer than expected and we were there for 10 months. The life there was inconvenient. What surprised me most was how much I missed being part of a community (社区). We had lived in a friendly village with good neighbours,and I'd never thought how much I'd miss that. Although our situation was very bad, it's difficult to feel too sorry for yourself when you look at what's happening elsewhere. I watched a news report about floods in Northern India and thought,"We didn't have a straw hut(茅草房) that was swept away, and our house is still standing. We're lucky." We moved back home in August. With December coming,there's still reconstruction work to be done, so it's difficult to prepare for Christmas. But I can't wait-I'm going to throw a party for our friends in the village to say thanks for their support. This year, I won't need any gifts - living away from home for months has made me realize how little we actually need or miss all our possessions. Although we are replacing things, there's really no rush-we have our home back, and that's the main thing.(1)What does the underlined word "amiss" in the first paragraph mean? ____ A. Wrong.B. Missing.C. Right.D. Found.(2)It can be inferred from the text that the author ____ .A. was sick of staying upstairsB. cared much about her childrenC. could not stand living in a wooden houseD. did not deal well with her family affairs during the flood(3)Why does the author say that they were lucky in the third paragraph? ____ A. Because her situation was not serious.B. Because many other places were flooded.C. Because she had been to Northern India.D.Because some others suffered even more.(4)What does the author mainly want to express by telling her story? ____ A. She valued human feelings more than before.B. She realized she almost didn't need possessions.C. She found Christmas gifts no longer badly needed.D. She thought her own home was the most important.
July 21st,2007 was a typical English summer's day-it rained for 24 hours! As usual, I rushed home from work at midday to check on the house. Nothing was amiss. By the time I left work at 5 pm, however,the road into our village was flooded. Our house had never been flooded but, as I opened the front door, a wave of water greeted me. Thank God the kids weren't with me, because the house was 5 feet deep in water. We lost everything downstairs. And the plaster had to be torn off the walls, ceilings pulled down.
At first we tried to push on through. We didn't want to move the children out of home, so we camped upstairs. We put a sheet of plastic across the floor to protect us from the damp. But after three months, we felt very sick, so we moved to a wooden house in a park. The house was small, but at first we were all just delighted to be in a new place. Unfortunately, things took longer than expected and we were there for 10 months. The life there was inconvenient. What surprised me most was how much I missed being part of a community (社区). We had lived in a friendly village with good neighbours,and I'd never thought how much I'd miss that.
Although our situation was very bad, it's difficult to feel too sorry for yourself when you look at what's happening elsewhere. I watched a news report about floods in Northern India and thought,"We didn't have a straw hut(茅草房) that was swept away, and our house is still standing. We're lucky."
We moved back home in August. With December coming,there's still reconstruction work to be done, so it's difficult to prepare for Christmas. But I can't wait-I'm going to throw a party for our friends in the village to say thanks for their support. This year, I won't need any gifts - living away from home for months has made me realize how little we actually need or miss all our possessions. Although we are replacing things, there's really no rush-we have our home back, and that's the main thing.
(1)What does the underlined word "amiss" in the first paragraph mean? ____
A. Wrong.
B. Missing.
C. Right.
D. Found.
(2)It can be inferred from the text that the author ____ .
A. was sick of staying upstairs
B. cared much about her children
C. could not stand living in a wooden house
D. did not deal well with her family affairs during the flood
(3)Why does the author say that they were lucky in the third paragraph? ____
A. Because her situation was not serious.
B. Because many other places were flooded.
C. Because she had been to Northern India.
D.Because some others suffered even more.
(4)What does the author mainly want to express by telling her story? ____
A. She valued human feelings more than before.
B. She realized she almost didn't need possessions.
C. She found Christmas gifts no longer badly needed.
D. She thought her own home was the most important.
At first we tried to push on through. We didn't want to move the children out of home, so we camped upstairs. We put a sheet of plastic across the floor to protect us from the damp. But after three months, we felt very sick, so we moved to a wooden house in a park. The house was small, but at first we were all just delighted to be in a new place. Unfortunately, things took longer than expected and we were there for 10 months. The life there was inconvenient. What surprised me most was how much I missed being part of a community (社区). We had lived in a friendly village with good neighbours,and I'd never thought how much I'd miss that.
Although our situation was very bad, it's difficult to feel too sorry for yourself when you look at what's happening elsewhere. I watched a news report about floods in Northern India and thought,"We didn't have a straw hut(茅草房) that was swept away, and our house is still standing. We're lucky."
We moved back home in August. With December coming,there's still reconstruction work to be done, so it's difficult to prepare for Christmas. But I can't wait-I'm going to throw a party for our friends in the village to say thanks for their support. This year, I won't need any gifts - living away from home for months has made me realize how little we actually need or miss all our possessions. Although we are replacing things, there's really no rush-we have our home back, and that's the main thing.
(1)What does the underlined word "amiss" in the first paragraph mean? ____
A. Wrong.
B. Missing.
C. Right.
D. Found.
(2)It can be inferred from the text that the author ____ .
A. was sick of staying upstairs
B. cared much about her children
C. could not stand living in a wooden house
D. did not deal well with her family affairs during the flood
(3)Why does the author say that they were lucky in the third paragraph? ____
A. Because her situation was not serious.
B. Because many other places were flooded.
C. Because she had been to Northern India.
D.Because some others suffered even more.
(4)What does the author mainly want to express by telling her story? ____
A. She valued human feelings more than before.
B. She realized she almost didn't need possessions.
C. She found Christmas gifts no longer badly needed.
D. She thought her own home was the most important.
题目解答
答案
1.A.词义猜测题.根据第一段however,the road into our village was flooded然而,通往我们村子的路被洪水淹没了"可知,中午回家查看时,一切都是正常的,故选A.
2.B.细节理解题.根据文章We didn't want to move the children out of home.So we camped upstairs.我们不想把孩子们搬出家.所以我们在楼上露营"可知,作者一家人都住在楼上,排除B;根据"we were there for 10 months"可知,他们在木屋里住了10个月,作者没有提到她无法忍受,排除C;D项未提到,排除D,根据第一段"Thank God!The kids weren't with me"可知,作者担心自己的孩子,故选B.
3.D.推理判断题.根据第三段it's difficult to feel too sorry for yourself when you look at what's happening elsewhere.当你看到别处发生的事情时,很难为自己感到太遗憾"可知,当看看其它地方正在发生的事情,印度北部正在发生洪涝灾害,自己的情况也就不算是最糟糕的,故选D.
4.A.细节理解题.根据第一段We had lived in a friendly village with good neighbors,and I'd never thought how much I'd miss that.我们住在一个有好邻居的友好村庄里,我从来没想过我会多么想念这个"可知,作者非常想念自己的邻居们,第三段根据"I'm going to throw a party for our friends in the village to say thanks for their support.我要为我们村里的朋友举办一个聚会,感谢他们的支持"可知,作者非常感谢邻居们的帮助,想举办晚会来感谢他们,经过这件事,作者认识到,生活中没有什么是不可以失去的,但唯有家和那些友好的邻居们是最割舍不下的,故选A.
2.B.细节理解题.根据文章We didn't want to move the children out of home.So we camped upstairs.我们不想把孩子们搬出家.所以我们在楼上露营"可知,作者一家人都住在楼上,排除B;根据"we were there for 10 months"可知,他们在木屋里住了10个月,作者没有提到她无法忍受,排除C;D项未提到,排除D,根据第一段"Thank God!The kids weren't with me"可知,作者担心自己的孩子,故选B.
3.D.推理判断题.根据第三段it's difficult to feel too sorry for yourself when you look at what's happening elsewhere.当你看到别处发生的事情时,很难为自己感到太遗憾"可知,当看看其它地方正在发生的事情,印度北部正在发生洪涝灾害,自己的情况也就不算是最糟糕的,故选D.
4.A.细节理解题.根据第一段We had lived in a friendly village with good neighbors,and I'd never thought how much I'd miss that.我们住在一个有好邻居的友好村庄里,我从来没想过我会多么想念这个"可知,作者非常想念自己的邻居们,第三段根据"I'm going to throw a party for our friends in the village to say thanks for their support.我要为我们村里的朋友举办一个聚会,感谢他们的支持"可知,作者非常感谢邻居们的帮助,想举办晚会来感谢他们,经过这件事,作者认识到,生活中没有什么是不可以失去的,但唯有家和那些友好的邻居们是最割舍不下的,故选A.
解析
步骤 1:理解“amiss”的含义
根据上下文,作者在中午回家查看房屋时,一切正常,因此“amiss”应表示“错误”或“不正常”的意思。
步骤 2:分析作者对孩子的关心
作者提到“Thank God the kids weren't with me”,表明她非常关心孩子的安全。
步骤 3:理解作者认为自己幸运的原因
作者提到看到印度北部的洪水情况后,认为自己是幸运的,因为自己的情况没有那么严重。
步骤 4:分析作者的主要表达
作者通过讲述自己的经历,表达了对家人和社区的重视,以及对物质的淡然态度。
根据上下文,作者在中午回家查看房屋时,一切正常,因此“amiss”应表示“错误”或“不正常”的意思。
步骤 2:分析作者对孩子的关心
作者提到“Thank God the kids weren't with me”,表明她非常关心孩子的安全。
步骤 3:理解作者认为自己幸运的原因
作者提到看到印度北部的洪水情况后,认为自己是幸运的,因为自己的情况没有那么严重。
步骤 4:分析作者的主要表达
作者通过讲述自己的经历,表达了对家人和社区的重视,以及对物质的淡然态度。