题目
The price of rice on world markets has doubled and in the past two months alone has gone up 50 percent. The rising costs have triggered warnings of social chaos in the Philippines. Rising fuel and fertilizer costs, and natural disasters are the main reasons for the price increase. Cambodia and Vietnam have cut their rice exports, actions that analysts say threaten to push prices up even further in the coming months.U.S. and the World Food Program officials say they are searching for ways to cut transportation and other non-food costs. They say one way is to develop means of purchasing and processing food in the countries that receive the aid, rather than have to transport it from faraway places. The World Food Program recently launched an extraordinary emergency appeal for donor nations to increase their donations. Gaddi Vasquez, the U.S. ambassador to U.N. food and agriculture agencies told reporters the United States, the largest single donor to the World Food Program, has not yet decided if it will increase donations in the wake of rising food prices.1.What problem may be caused in the Philippines with the high price of rice?A) Social turmoil. B) Natural disasters.C) Increase of fuel costs.D) Shortage of fertilizer.2.How did Vietnam try to solve the rice problem?A) By cutting fertilizer costs.B) By reducing rice exports.C) By increasing rice imports.D) By encouraging rice planting.3.What was the reaction of the World Food Program towards rising food prices?A) It provided various ways of processing food.B) It imposed limits on rice imports and exports.C) It stopped transporting rice from faraway places.D) It asked donor nations to increase their donations.
The price of rice on world markets has doubled and in the past two months alone has gone up 50 percent. The rising costs have triggered warnings of social chaos in the Philippines. Rising fuel and fertilizer costs, and natural disasters are the main reasons for the price increase. Cambodia and Vietnam have cut their rice exports, actions that analysts say threaten to push prices up even further in the coming months.U.S. and the World Food Program officials say they are searching for ways to cut transportation and other non-food costs. They say one way is to develop means of purchasing and processing food in the countries that receive the aid, rather than have to transport it from faraway places. The World Food Program recently launched an extraordinary emergency appeal for donor nations to increase their donations. Gaddi Vasquez, the U.S. ambassador to U.N. food and agriculture agencies told reporters the United States, the largest single donor to the World Food Program, has not yet decided if it will increase donations in the wake of rising food prices.1.What problem may be caused in the Philippines with the high price of rice?A) Social turmoil. B) Natural disasters.C) Increase of fuel costs.D) Shortage of fertilizer.2.How did Vietnam try to solve the rice problem?A) By cutting fertilizer costs.B) By reducing rice exports.C) By increasing rice imports.D) By encouraging rice planting.3.What was the reaction of the World Food Program towards rising food prices?A) It provided various ways of processing food.B) It imposed limits on rice imports and exports.C) It stopped transporting rice from faraway places.D) It asked donor nations to increase their donations.
题目解答
答案
1、答案:A2、答案:B3、答案:D
解析
考查要点:本题主要考查学生对新闻类文章的细节理解能力,需要根据文章内容准确提取关键信息。
解题思路:
- 定位关键句:根据问题中的关键词(如“Philippines”“Vietnam”“World Food Program”)快速定位文章相关段落。
- 排除干扰项:注意区分直接原因与间接结果,例如问题1中“social chaos”是直接后果,而非原因本身。
- 匹配选项与原文:通过对比选项与原文表述的一致性判断正确答案。
第1题
问题:菲律宾的大米价格上涨可能引发什么问题?
关键句:
The rising costs have triggered warnings of social chaos in the Philippines.
解析:
- A选项“Social turmoil”(社会动荡)与原文中的“social chaos”直接对应,是价格上涨的直接后果。
- 其余选项(B、C、D)均为价格上涨的原因,而非问题本身。
第2题
问题:越南如何应对大米问题?
关键句:
Cambodia and Vietnam have cut their rice exports...
解析:
- B选项“By reducing rice exports”(减少大米出口)与原文“cut their rice exports”完全一致。
- 其余选项(A、C、D)未在文中提及。
第3题
问题:世界粮食计划如何应对粮价上涨?
关键句:
The World Food Program recently launched an extraordinary emergency appeal for donor nations to increase their donations.
解析:
- D选项“It asked donor nations to increase their donations”(请求捐赠国增加捐赠)与原文“appeal for donor nations to increase their donations”直接对应。
- 其余选项(A、B、C)未被提及或与原文不符。